Kertészet
Sokunknak a kertészkedés nemcsak hobbi, hanem szenvedély is, amit az egyre erősödő klímaváltozás új kihívások elé állít. A könyv iránymutatást nyújt az ökológiai potenciállal rendelkező, könnyen gondozható kertekhez, amelyek ki fogják állni a klímaváltozás kihívásainak próbáját.
Noha 1987-ben jelent meg először és 14 kiadást is megért, mégsem veszített értékéből A metszés ábécéje című szakkönyv. Ha valaki komolyan meg akar tanulni metszeni, annak számára ma is egyedülálló útmutató ez a kötet, amelyben a gyakorlati fogások elsajátítását a szakszerű és pontos illusztrációk is segítik. A szerzők szükség szerint aktualizálták a könyvet; új termesztési móddal bővítették az ismeretek sorát, illetve elhagyták azt, amelyen már túlhaladott az idő.
A könyv több száz színes fényképpel, szemléletes rajzokkal és világos, tömör leírásokkal mutatja be a különböző kerti növények metszésének szabályait, gyakorlatát. Ezek alapján könnyen elsajátítható a szakszerű és helyes metszés, amelynek köszönhetően élvezhetjük gyümölcsfáink gazdag termését, gyönyörködhetünk kertünk dúsan virágzó és szép formájú bokraiban, cserjéiben.
A múlt század elején, valószínűleg gabonaszállítmányok kísérő szennyezőjeként, került be a parlagfű magja térségünkbe, és már a ’20-as években megtalálták ezt a növényt Somogy megyében. Kétséget kizáróan egy különleges gyomnövényről van szó, de azért érdemes megvizsgálni, hogy az elmúlt évtizedekben hogyan vált első számú domináns gyommá, majd napjainkban közellenséggé.
A lekvárfőzés, a zöldségek, a húsok tartósítása, a gyümölcslevek konzerválása vagy esetleg a likőrkészítés szórakoztató és hasznos elfoglaltság, hiszen a szezonális finomságokat így hosszabb ideig élvezhetjük, és a saját ízlésünknek megfelelően alakíthatjuk.
A kertészkedésnél csak egy hobbi szórakoztatóbb – a biokertészkedés! A saját termesztésű zöldségek és fűszernövények nemcsak boldogsággal töltenek el, de egészségesek is leszünk tőlük. A könyv évtizedes biokerti tapasztalatokat tesz közkinccsé és sok gyakorlati tanácsot ad a városi kertészkedéshez is.
A könyv bemutatja a legmodernebb komposztkészítési technológiákat, valamint a III. fázisú komposzt használatát, ill. a Magyarországon legelterjedtebb II. fázisú, polietilénzsákos csiperketermesztés technológiáját. Külön fejezet foglalkozik a legfontosabb kártevőkkel és kórokozókkal.
Az elmúlt évtizedekben hazánk egyik jelképévé vált a magyar paprika – igazi hungarikum. A szerzők a világszerte ismert kalocsai és szegedi fűszerpaprika, valamint az étkezési paprika termesztésével, feldolgozásával kapcsolatos legújabb eredményeket összegzik.
A gyógy- és fűszernövények termesztésével, történetével, gyűjtésével és feldolgozásával, valamint a vadon termő gombákkal is foglalkozó egyetemi jegyzetet – 10 éves munka eredménye – Lakatos Márk, a Károly Róbert Campus oktatója írta.
Az a kertészkedő, aki menedéket nyújt a hasznos állatkáknak vagy tudatosan telepíti be őket a kertjébe, segítők sokaságára tesz szert, akik szorgosan előkészítik a talajt, beporozzák a virágokat és természetes módon tizedelik a károsítókat.
Mindig is szerettük volna fügefát a kertben? Ebben a könyvben minden szükséges tudnivalót megtalálunk a füge sikeres termesztéséhez, akár a mi éghajlatunkon is. Több mint harmincféle öntermő fügefajtát ismertetünk részletesen, bemutatva növekedési jellemzőiket és különleges tulajdonságaikat.
Egy kertet legfőbb szereplői, a növények határozzák meg. Megfelelő növényt a megfelelő helyre! Ehhez kíván könyvünk a hazai kertészkedőknek segítséget nyújtani olyan kevésbé ismert cserjék és fák bemutatásával, amelyek reményteli, új dísznövények lehetnek a változó éghajlatú magyar kertekben.
Egyre nagyobb hangsúlyt kap a tudatos, okszerű növényvédelem a házikerti termesztésben is. Ehhez azonban fontos a károsítók és a növényeken megfigyelhető tünetek megfelelő azonosítása. A könyv ebben a folyamatban nyújt segítséget a kertbarátoknak azzal, hogy ismerteti az egyes gyümölcs- és zöldségfélék, valamint fontosabb díszcserjék leggyakoribb kártevőit és betegségeit.
A parképítő és -fenntartó technikus szakképzés tankönyve. A parképítő és -fenntartó technikus feladata az épülő zöldfelületek terv szerinti kivitelezése, a meglévők fenntartása és felújítása a hatályos törvényi háttér figyelembevételével, önállóan, illetve irányítói jelleggel.
A dendrológia a növénytan (botanika) fás szárú növényeket tárgyaló ága. Magyar neve a ritkán használt faismerettan. Tevékenysége meglehetősen szerteágazó. Foglalkozik a fák és cserjék alaktani leírásával és felépítésével, rendszerezésével, származásával, ökológiai igényeivel, termesztésével és felhasználásával stb.
A kerti tavak kultuszát mívelők népes tábora Európa-szerte nagyon változatos: egyesek otthonuk kertjében, vagy annak udvarán díszítő elemként telepítenek növényeket és díszhalakat kerti tavaikba, s azokat állandó jelleggel, időtöltésként gondozzák...
Miért komposztáljunk? Mert egy különleges folyamat elindítói lehetünk. A szemünk előtt válik ugyanis a konyhai szerves hulladékból, a zöldségfélék, virágok szárából, a fűnyiradékból, a lehullott falevelekből, a levágott, összeaprított gallyakból élő, humuszban gazdag talaj.
A rajzokkal és fényképfelvételekkel illusztrált könyv a növényeken élő levélbolhák testfelépítésével, életmódjával, elterjedésével, gazdasági jelentőségével ismerteti meg az olvasót.
A könyv újabb kiadásának a célja az, hogy a hazai díszfaiskolákban termesztett vagy külföldről behozott legfontosabb díszfa- és díszcserjefajokat, -fajtákat a szakemberekkel, a kertészeti szakmát tanulókkal és az érdeklődő növénybarátokkal megismertesse.
A könyv megismerteti az olvasót a málna telepítésével, a fajtahasználattal, a régi és új hazai és külföldi fajtákkal, morfológiájukkal, jellegzetességükkel, tulajdonságaikkal, gyümölcsük beltartalmi értékeivel.
A fuldai kolostorkertet több évtizede művelik a vegyeskultúra elvei alapján. Előfordul, hogy a virágok közül alig látszik ki a zöldség, de az apácák erre csak legyintenek, hiszen semmi sincs véletlenül. A virágok nemcsak azért vannak az ágyásban, hogy szemet gyönyörködtessenek, hanem pozitívan hatnak a szomszédos növényekre is.