Agrártudomány
Az összehasonlító állatanatómia egyik legfontosabb magyar nyelvű szakkönyvének utolsó kiadása 2005-ben jelent meg, ennek változatlan utánnyomása készült el 2022-ben. Az állatorvosi praxis, az alkalmazott kutatás és az oktatás mai igényeinek megfelelően rendszerezésében a szerkezet és a funkció egységét tükrözi, a szerveket, szervrendszereket fejlődésükkel és működésükkel szoros egységben ismerteti.
Az összehasonlító állatanatómia egyik legfontosabb magyar nyelvű szakkönyvének utolsó kiadása 2005-ben jelent meg, ennek változatlan utánnyomása készült el 2022-ben. Az állatorvosi praxis, az alkalmazott kutatás és az oktatás mai igényeinek megfelelően rendszerezésében a szerkezet és a funkció egységét tükrözi, a szerveket, szervrendszereket fejlődésükkel és működésükkel szoros egységben ismerteti.
Az összehasonlító állatanatómia egyik legfontosabb magyar nyelvű szakkönyvének utolsó kiadása 2005-ben jelent meg, ennek változatlan utánnyomása készült el 2022-ben. Az állatorvosi praxis, az alkalmazott kutatás és az oktatás mai igényeinek megfelelően rendszerezésében a szerkezet és a funkció egységét tükrözi, a szerveket, szervrendszereket fejlődésükkel és működésükkel szoros egységben ismerteti.
Kiadványunk célja kettős: egyrészt szeretnénk bemutatni minden családot oly módon, hogy ismertetjük egy jellegzetes faját akkor is, ha ennek nincs gyakorlati jelentősége, vagy csak keveset tudunk róla. Másrészt a kártevő fajokat ismertetjük. Hogy milyen kártevőket? Lehetőség szerint minden hazai szántóföldi, kertészeti, erdészeti, raktári és háztartási kártevőt.
Noha 1987-ben jelent meg először és 14 kiadást is megért, mégsem veszített értékéből A metszés ábécéje című szakkönyv. Ha valaki komolyan meg akar tanulni metszeni, annak számára ma is egyedülálló útmutató ez a kötet, amelyben a gyakorlati fogások elsajátítását a szakszerű és pontos illusztrációk is segítik. A szerzők szükség szerint aktualizálták a könyvet; új termesztési móddal bővítették az ismeretek sorát, illetve elhagyták azt, amelyen már túlhaladott az idő.
A parlagfű elleni biológiai védekezésben a tudományos eredmények alapján egy bogár tűnik a legígéretesebbnek. A parlagfű-olajosbogár már Magyarországon is megjelent, de még csak csekély számban. A parlagfű-olajosbogár – elődlegesen a lárvája – a parlagfüvet rágja, jól felismerhető kártételt okozva a növény levelein.
A könyv magyar nyelven elsőként összegzi az állomány-egészségtan ezen állatfajokra vonatkozó legfontosabb ismereteit. Az állomány-egészségtan feladata olyan diagnosztikai módszerek és termelésorientáló programok kifejlesztése és alkalmazása, melyek alapján lehetővé válik az állományszinten előforduló betegség, termés-elmaradás időben való felismerése, az előidéző okok meghatározása és felszámolása.
A szója a XX. század karriernövénye. Nemcsak Kelet-Ázsia, de már Európa és Amerika népeinek táplálkozásába is nélkülözhetetlenül beépült. A modern élelmiszeripar egyetlen ága sem nélkülözi ma már a szójafehérjét, a szójababot vagy a szójalecitint, hiszen beltartalmi, táplálkozásbiológiai értéke vitathatatlan, kedvező élettani hatása bizonyított.
A könyv a mikotoxinok okozta problémakör teljes horizontját igyekszik érinteni, azok előfordulásától, élettani károsító hatások feltárásán keresztül állat- és humán-egészségügyi veszélyüket, az ellenük történő védekezés lehetőségeit, jogi és szabályozási kérdéseket is érintve, az újabb szakirodalmi adatok és hazai kutatási eredmények feldolgozásán keresztül.
Ez a mű kézikönyve lehet a praktizáló állatorvosoknak, a gyógyszerkutatóknak, az állatorvoslást most elsajátító egyetemi hallgatóknak. A szerző ugyanis a gyakorló állatorvos szemszögéből foglalkozik a belgyógyászati, sebészeti, szülészeti okok miatt létrejött fájdalom csillapításával, tárgyalja a parenterális érzéstelenítés formáit, részletezi az inhalációs anesztéziát és technikáját.
A talajtan tudományának fejlődésében az utolsó másfél évtizedben minőségileg új korszak kezdődött. A klasszikus talajtani szemlélet elsősorban a talajok fizikai és kémiai történéseire összpontosított. A talajokban lezajló biológiai és biokémiai folyamatokat csak motiváló tényezőként vették figyelembe, miközben a talajok anyagcseréje számos részterületének megértését a nagyszámú segédtudomány (növényélettan, bakteriológia, ásványtan stb.) feladatkörébe utalták...
Az ökológia akut, a teljes Földet, bioszisztémát, az emberi civilizációt mélyen érintő problémáival, a természet és az ember mára súlyosan megbillent kapcsolatával foglalkozik kötetében a szerző: a környezetszennyezés, a népességrobbanás, a klímaváltozás már tapasztalható és várható következményeivel, valamint azzal, hogy jelen állapotban mit lehetne és kellene tennünk, hogy megfékezzük, megállítsuk a destruktív tendenciát.
A kiegyezés évében a magyar kormány az uralkodói rezidenciának szánt gödöllői kastélyt és a hozzá tartozó uradalmat a Szent Korona számára megvásárolta. Az uradalom történetének a szálait az I. világháború végén vesszük fel – és a hazai historiográfia egyik meghatározó tradíciójához csatlakozunk.
Az Egyetemes agrártörténet a mezőgazdasági fejlődés főbb vonulatait – a paleolit korszaktól a legújabb korig – mutatja be. A gazdasági fejlődést a termelőerők, ezen belül a termelési eszközök változásának termelésre gyakorolt hatásában szemlélteti, kitérve településformák, művelődési rendszerek kölcsönhatásának néhány vonatkozására is.
A szerzők az élelmiszerek mikrobiológiai és kémiai-toxikológiai tudományával ismertetik meg az olvasót. A kiadvány kiválóan használható az orvostanhallgatók és az egyéb szakirányú felsőfokú képzésben részesülők számára tankönyvként is.
Az elmúlt időszak eseményei is bizonyítják az élelmiszer-higiénia ismereteinek szükségszerűségét. A megnövekedett feladatok, a változó jogszabályok egyre nagyobb követelményeket támasztanak mind a szolgáltató szektor, mind az ellenőrzést végző szakemberek felé.
Könyvünk a mezőgazdaság-tudományi felsőfokú képzésben a Földműveléstan tantárgy legfontosabb szakirodalma, amelyet a szakirányú továbbképzés hallgatói is haszonnal olvashatnak. A könyvet jó szívvel ajánljuk az új szakmai ismeretekre fogékony gazdálkodóknak is.
A jól ismert szerzőpáros arra vállalkozott, hogy tudományos igénnyel, de közérthető stílusban, a gyakorló állattenyésztő számára is érthető módon bemutassa az állatok viselkedését, vagyis az etológia tudományát az állattenyésztés szolgálatába állítsa.
A tanulmánykötet összeállításakor szem előtt tartottuk, hogy a könyv a szakemberek mellett a téma iránt érdeklődő, jövőnk agráriumáért tenni akaró valamennyi olvasónk számára nyújtson tudományos és általános ismereteket arról a nagyszerű, bár küzdelmes munkáról, melynek eredményét őseink alapozták meg és utódaink fejlesztik tovább.
A könyv azoknak a szakembereknek szól, akik a növénynemesítésben, fajtafenntartásban, fajtavédelemben, a vetőmagtermesztésben vagy más kapcsolódó tudományterületen dolgoznak. Részletesen tárgyalja a biokémiai-genetikai markereket, amelyek segíthetnek a nemesítőknek a nemesítési alapanyagokban meglévő örökletes variációk megtalálásában, a kívánt genotípusok kiválasztásában, a rokonsági viszonyok tisztázásában és a fajvédelemben.
Az elmúlt évtizedekben a fokozódó klímaváltozás, a növekvő globális kereskedelem és a nyitott határok miatt újabb és újabb idegenhonos és inváziós kórokozók, valamint kártevők jelentek meg hazánkban, amelyek megismerése és az ellenük való környezetbarát védekezés az egyik legfontosabb feladata az ATK Növényvédelmi Intézetnek. Ezekből kutatási eredményeiből szeretnénk néhányat most megismertetni.