Leírás
A könyv útmutatót ad az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás megtervezéséhez és a biztonságos táplálékok elkészítésének főbb szabályaihoz. A bevezetés és a táplálkozási alapfogalmak tisztázása után 12 fejezetben foglalja össze témája tudnivalóit. A bemutatás a tápanyagszükséglet meghatározásával kezdődik, az egészséges táplálkozás ajánlásaival, illetve a várandós és szoptatós anyák, valamint a gyermekek táplálkozásával folytatódik. Ezt követi a közétkeztetés, a gyógyító táplálkozás, majd sportolók táplálkozása. A „fő” fejezet az élelmi anyagok, élelmiszerek, ételek és ételkészítmények tápanyag-összetételét részletezi 210 oldalon. A folytatásban az ételek elkészítése során bekövetkezõ súly-, vitamin- és egyéb veszteségről, az élelmiszerekben előforduló vegyi anyagokról és jelentõségükről, a különleges táplálkozási célú élelmiszerekről (például fogyókúra, testépítés stb.), a genetikailag módosított élelmiszerekről és az élelmiszer-biztonságról olvashatunk szakszerû összefoglalást. Az anyagot irodalomjegyzék és ételmutató zárja. Használata a táplálkozással foglalkozó sokféle szakember: orvosok, ÁNTSZ-dolgozók, védőnők, dietetikusok stb. mellett, minden, az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás iránt érdeklődő magánembernek is csak a hasznára válhat.
Medicina Könyvkiadó, 2005.
Szerkesztette: Rodler Imre
Írta: Dr. Kádas Lajos, Dr. Zajkás Gábor, Domonkos Andrea, Dr. Barna Mária, Dr. Rodler Imre, Dr. Sohár Pálné, Dr. Antal Magda, Dr. Barna Éva, Dr. Gergely Anna, Kertészné dr. Lebovics Vera, Dr. Jákó Péter, Balázs Sándorné, Dr. Greiner Erika, Szórád Ildikó, Baur Mária, Dr. Czuczy Péter, Dr. Fehér Ágnes, Dr. Horacsek Márta, Dr. Kontraszti Mariann, Dr. Lugasi Andrea, Neszlényi Kálmán, Dr. Sajtos János, Dr. Szteitzné Dr. Szabó Mária, Dr. Terts Andrásné, Dr. Vajda Boldizsár
Kapcsolódó témakörök:
Paraméterek
Szerző | Rodler Imre |
Cím | Új tápanyagtáblázat |
Kiadó | Medicina Könyvkiadó |
Kiadás éve | 2005 |
Terjedelem | 766 oldal |
Formátum | A/5, keménytáblás |
ISBN | 978 963 226 009 0 |
Tartalom
1. Bevezetés (Dr. Rodler Imre)
1.1. Előzmények
1.2. A kiadvány bemutatása
2. Táplálkozási alapfogalmak (Dr. Zajkás Gábor)
3. Tápanyagszükséglet (Dr. Antal Magda)
3.1. Táplálkozásélettani alapfogalmak
3.2. Energia, energiafogalom
3.3. Fehérjék és aminosavak
3.4. Szénhidrátok
3.5. Zsírok (lipidek)
3.6. Vitaminok
3.7. Ásványi anyagok
4. Élelmiszercélok. Az egészséges táplálkozás ajánlásai (Dr. Rodler Imre)
4.1. Gabonafélék
4.2. Zöldség-főzelékfélék, gyümölcsök
4.3. Tej- és tejtermékek
4.4. Húsok, húskészítmények, halak, tojás, szója
4.5. Zsiradékok
4.6. Só, sózás
4.7. Cukor
4.8. Alkohol
4.9. Egészséges testtömeg
4.10. Mozgás
4.11. Élelmiszer-biztonság
4.12. Élelmiszercímke
4.13. Még néhány jó tanács
5. Várandós és szoptató anyák, valamint a gyermekek táplálkozása (Dr. Barna Mária)
5.1. Várandós és szoptató anyák táplálkozása
5.2. Gyermekek táplálkozása
6. A közétkeztetés (Dr. Greiner Erika, Dr. Fehér Ágnes, Domonkos Andrea, Szórád Ildikó, Balázs Sándorné)
6.1. A közétkeztetés napjainkban
6.2. A helyes közétkeztetési gyakorlat fenntartása az egészséges táplálkozás megvalósításában
6.3. A közétkeztetés táplálkozás-egészségügyi értékelése és ellenőrzése
6.4. Speciális táplálkozást-, diétát igénylő étkezők közétkeztetési ellátása
6.5. Az étkeztetés minőségi értékelése
6.6. A változatos étrend
7. Gyógyító táplálkozás (Dr. Zajkás Gábor)
7.1. A beteg ember energia- és tápanyagszükséglete
7.2. Étrendi javaslatok különféle megbetegedésekben
8. Sportolók táplálkozása (Dr. Jákó Péter)
8.1. Sportolók táplálkozásának alapelvei
8.2. Energiaszükséglet
8.3. Sportolók makronutriens szükséglete
8.4. Vitaminok és ásványi anyagok
8.5. Folyadék- és elektrolitháztartás
8.6. Táplálkozás, edzés, versenyzés
8.7. Testösszetétel és súlyszabályozás
8.8. Táplálék kiegészítők és teljesítményfokozók
8.8. Orvosi feladatok a sportolók táplálkozásában
9. Élelmi anyagok, élelmiszerek, ételek, ételkészítmények tápanyag összetétele (Dr. Kontraszti Mariann, Dr. Barna Éva, Dr. Gergely Anna, Kertészné Dr. Lebovics Vera, Dr. Lugasi Andrea, Neszlényi Kálmán)
9.1. Bevezetés
9.2. Gabonák, magvak és termékeik
9.3. Zöldség- és főzelékfélék
9.4. Gombák, gombakészítmények
9.5. Gyümölcsök
9.6. Diófélék, olajos magvak
9.7. Növényi olajok, zsiradékok
9.8. Húsok és vágóhídi termékek
9.9. Halak és halkészítmények
9.10. Tej- és tejtermékek
9.11. Tojás
9.12. Édességek, sütemények, tészták
9.13. Élelmiszerek különleges összetevői
9.14. Készételek tápanyag összetétele
9.15. Italok összetétele, főbb jellemzői
10. Ételkészítési technológiák során keletkező veszteségek (Dr. Kádas Lajos)
10.1. Húsfélék veszteségei előkészítéskor
10.2. Húsfélék veszteségei hőkezeléskor
10.3. Zöldség- és főzelékfélék veszteségei előkészítés és elkészítés során
10.4. Cukrászipari tészták tömegveszteségei sütés közben
10.5. Tésztakészítmények főzési tulajdonságai
10.6. Vitaminveszteség előkészítő és elkészítő műveletek alatt
11. Az élelmiszerekben előforduló vegyi anyagok köre és élelmezés-egészségügyi jelentősége (Dr. Sohár Pálné)
11.1. Természetes eredetű ártalmas anyagok az élelmiszerekben
11.2. Vegyi szennyező anyagok (kontaminánsok)
11.3. Szándékosan hozzáadott anyagok
12. Különleges táplálkozási célú élelmiszerek, étrend-kiegészítő és funkcionális készítmények (Dr. Horacsek Márta, dr. Barna Éva, Baur Márta, Dr. Czuczy Péter, Dr. Terts Andrásné)
12.1. Bevezetés
12.2. Különleges táplálkozási célú élelmiszerek
13. Genetikailag módosított élelmiszerek (Dr. Vajda Boldizsár)
13.1. Hogyan történik a genetikai módosítás?
13.2. A GMO kimutatása és azonosítása
13.3. Magyarországi szabályozás
13.4. Az EU szabályozás
13.5. A GM élelmiszerek jelölése és nyomon követése
13.6. Példák genetikailag módosított növényekre
14. Élelmiszerbiztonság (Dr. Szeitzné Dr. Szabó Mária)
14.1. Az élelmiszer eredetű megbetegedések gyakorisága, jelentősége
14.2. A kockázatelemzés szerepe az élelmiszerbiztonságban
15. Felhasznált irodalom
16. Ételmutató