Tokaj terroir
Paraméterek
Szerző | Bihari Zoltán |
Cím | Tokaj terroir |
Kiadó | Agroinform Kiadó |
Kiadás éve | 2019 |
Terjedelem | 160 oldal |
Formátum | A/4, keménytáblás |
ISBN | 978 615 5666 28 5 |
Tokaj annyi fantasztikus értéket hordoz, amit meg kell ismerni mindenkinek, és meg kell ismertetni mindenkivel. Tokaj terroir a könyv címe, mert ez jól összefoglalja azokat a természeti és kulturális adottságokat, mely a borkészítésre hat. |
|
|
Leírás
Nagy fába vágja a fejszéjét, aki a Tokaji borvidékről szeretne írni. Rögtön fel is tehetjük a kérdést, hogy a könyvtárnyi irodalom után van még bármi újdonság, amiről nem írtak? Bizony van! Éppen az a hiányérzet sarkalt ennek a könyvnek a megírására, hogy mennyi csoda rejlik még e tájon, mennyi mindenről nem tudnak az emberek, ami e szőlővel és borral összeforrt táj múltjában és jelenében rejtőzik?! Ez volt hát az az indíttatás, ami egy összefoglaló, áttekintő, de ugyanakkor népszerűsítő mű alkotására késztetett. A borvidék múltjában nagyon sok érdekesség és szenzáció van, ugyanakkor számtalan olyan elterjedt nézet, téves információ is közszájon forog, amit érdemes megvizsgálni, hogy valójában mi is az igazság? Tokaj annyi fantasztikus értéket hordoz, amit meg kell ismerni mindenkinek, és meg kell ismertetni mindenkivel. A könyv népszerű stílusban íródott, azzal a nem rejtett céllal, hogy minden fejezetét élvezetes legyen olvasni. Ugyanakkor nagyon sok hivatkozást is tartalmaz, ami lehetővé teszi, hogy aki mélyebben érdeklődik, az utána tudjon nézni az eredeti forrásoknak. Igyekeztem kritikával átvenni azokat a tényeket, melyeket mindenki jól ismer, és megkerestem annak eredeti forrását. Nem foglalkozik olyan legendákkal a könyv, melyek nem bizonyíthatóak, vagy esetleg már meghaladottak. A könyv tehát az éppen aktuális tudást foglalja össze, ami bizonyosan még sokat fog bővülni, változni a jövőben.
Tokaj terroir a könyv címe, mert ez jól összefoglalja azokat a természeti és kulturális adottságokat, mely a borkészítésre hat. A könyv tényszerűen íródott, nem kívántam a tokaji bor dicséretéről írni, hiszen azt már költők, művészek, uralkodók megtették. Egy olyan szerző könyvét fogja kezében az olvasó, aki mélyen elkötelezett a borvidék iránt, és szeretné, ha ez a rajongás másokat is megfertőzne!
Bihari Zoltán
Agroinform Kiadó, 2019.
Szerkesztette: Bihari Zoltán
Írta: Bihari Zoltán, Balling Péter, Kállai Zoltán, Müller István
Lektor: dr. Nagy Kornél, prof. dr. Orosz István, Pernesz György, prof. dr. Sümegi Pál
Kapcsolódó témakör:
Tartalom
Bevezetés
1. A Tokaji borvidék földrajza, geológiája
1.1. A Tokaji borvidék lehatárolása
1.2. Geológia a borok mögött
2. Szőlőművelés a múltban
2.1. A szőlőművelés kezdetei hazánkban és a Tokaji borvidéken
2.2. A Tokaji borvidék története
3. Dűlők a borvidéken
3.1. A Tokaji borvidék dűlői
3.2. Teraszok a dűlőkben
3.3. Gyümölcsfák a dűlőkben
3.4. Magyarország legszebb szőlőbirtokai
4. A Tokaji borvidék pincéi
4.1. A hegyaljai pincék (Müller István)
4.2. A borvidéki pincék legjei
4.3. A pincepenész (Zasmidium cellare)
5. A szőlészet-borászat tárgyi emlékei
5.1. A kapa
5.2. Metszőkések és metszőollók
5.3. A prés
5.4. A hordók
5.5. A Tokaji boros palack
6. Mikrobák, mint a terroir részei
6.1. Az élesztők (Kállai Zoltán)
6.2. Az aszúsodás
6.3. Az aszúbor készítésének történeti vonatkozásai
7. A szőlő
7.1. A szőlő eredete és rendszertana
7.2. A Tokaji borvidék szőlőfajtái (Balling Péter és Bihari Zoltán)
Alanttermő
Aranka
Bakator
Balafánt
Bógár
Budai zöld
Cigányszőlő
Csókaszőlő
Demjén
Erdeiszőlő
Furmint
Fürjmony
Gohér
Gyöngyfehér
Hárslevelű
Járdovány
Juhfark
Kadarka
Kecskecsöcsű
Királyszőlő
Kövérszőlő
Kübeli
Lányszőlő
Lisztesfehér
Mézesfehér
Sárgamuskotály
Petrezselyemlevelű
Polyhos
Purcsin
Rózsaszőlő
Rumonya
Sárfehér
Szerémi zöld
Tökszőlő
Változó gohér
Kabar
Zéta
7.3. A tokaji szőlőfajták származási kapcsolatai
7.4. A Furmint genetikai változatosságának alakulása
8. A Tokaji borvidék jelene
Irodalom
Köszönetnyilvánítás
Betűrendes útmutató