Táplálkozás sporthoz, testmozgáshoz és teljesítményhez
Paraméterek
Szerző | Adrienne Forsyth – Evangeline Mantzioris – Regina Belski |
Cím | Táplálkozás sporthoz, testmozgáshoz és teljesítményhez |
Alcím | Tudomány és gyakorlat (2. kiadás) |
Kiadó | Krea-Fitt Kft. |
Kiadás éve | 2024 |
Terjedelem | 402 oldal |
Formátum | B/5, ragasztókötött |
ISBN | 978 615 82097 5 5 |
A könyv a táplálkozás- és testmozgástudomány vezető szakértőitől származó világos, gyakorlatias és könnyen érthető útmutatót kínál a sport- és testmozgástáplálkozás átfogó megértéséhez. Az edzés vagy verseny előtti, alatti és utáni táplálkozás javíthatja a sportolók komfortérzetét, energiáját és teljesítményét minden szinten, az élsportolóktól a szabadidős sportolókig, valamint hosszú távú egészségügyi előnyöket is biztosíthat. |
|
|
Leírás
A könyv a táplálkozástudomány és a testmozgástudomány vezető – ausztrál – szakértőitől származó világos, gyakorlatias és könnyen érthető útmutatót kínál a sport- és testmozgástáplálkozás átfogó megértéséhez. Az edzés vagy verseny előtti, alatti és utáni táplálkozás javíthatja a sportolók komfortérzetét, energiáját és teljesítményét minden szinten, az élsportolóktól a szabadidős sportolókig, valamint hosszú távú egészségügyi előnyöket is biztosíthat. Így a táplálkozás a sportolók egészség- és teljesítménystratégiájának kulcsfontosságú eleme, akár szabadidős, akár élsportolói szinten versenyeznek.
A három részre osztott könyv új, átdolgozott kiadása bizonyítékokon alapuló bevezetést nyújt a sporthoz, testmozgáshoz és teljesítményhez szükséges táplálkozásról. Az I. rész a táplálkozás- és sporttudományra összpontosít, elmagyarázva a sporttáplálkozást megalapozó legfontosabb alapelveket, beleértve az energiarendszereket, az edzésfiziológiát és az anyagcserét, valamint a teljesítményhez nélkülözhetetlen makro- és mikrotápanyagok emésztését és felszívódását, és tárgyalja a táplálékbevitelt befolyásoló tényezőket, az energia rendelkezésre állását és a táplálkozás értékelésének folyamatát. A II. rész az edzéshez szükséges táplálkozásra, az edzés előtti és utáni táplálkozásra, a folyadékbevitelre, az étrend-kiegészítőkre, valamint a testösszetétel mérésére és módosítására összpontosít. Az utolsó, III. rész az alkalmazott sporttáplálkozásra összpontosít a különböző sportágak és sportolók esetében.
Ez a második kiadás továbbá új betekintést nyújt a női-, az utánpótlás, a szenior- és a parasportolókkal, a hivatásos állományúakkal és a kortárs sportágak – többek között a sportmászás, a szörfözés, a gördeszkázás és a breaking – sportolóival való munkához.
Adrienne Forsyth az ausztráliai Ausztrál Katolikus Egyetemen a táplálkozás és dietetika docense és kutatásvezetője. Felsőfokú akkreditált gyakorló dietetikus, felsőfokú akkreditált sportdietetikus és akkreditált mozgásfiziológus, aki több mint két évtizedes tapasztalattal rendelkezik az oktatás, a gyakorlat és a kutatás területén. Olyan közösségi alapú programokat vezet, amelyek a táplálkozással összefüggő krónikus betegségekkel foglalkoznak, és elősegítik az egészséges sportban és szabadidőben való részvételt, valamint az egészségügyi szakemberek oktatásának innovációit.
Evangeline Mantzioris a Dél-Ausztráliai Egyetem táplálkozás- és élelmiszertudományi szakának programigazgatója. Vezető oktató, akkreditált gyakorló dietetikus és akkreditált sportdietetikus, több mint három évtizedes tapasztalattal rendelkezik a kutatás, az egyetemi oktatás, a klinikai dietetika és a klinikai oktatás területén a nagy oktatókórházakban és a magánpraxisban. Kutatási területei közé tartozik a sporttáplálkozás, a zsírok, a zsírsavak, a mediterrán étrend és a környezet–élelmiszer kapcsolat.
Regina Belski az ausztráliai La Trobe Egyetem professzora és az élelmiszer, táplálkozás és dietetika szakterület vezetője. Felsőfokú akkreditált gyakorló dietetikus és felsőfokú sport dietetikus. Az egészséget és a teljesítményt szolgáló, személyre szabott táplálkozási megközelítésre szakosodott, ami magában foglalja az egyének táplálkozását és egészségi állapotát befolyásoló tényezők feltárását, beleértve a módosítható tényezőket, mint például a táplálkozási ismeretek, a viselkedés, valamint az olyan fejlettebb területeket, mint a nutrigenomika és a génexpresszió étrendi eszközökkel történő variálása, valamint az emberi egészséget és a mikrobiomot szolgáló funkcionális élelmiszerek. Akkreditált gyakorló dietetikusként olyan ügyfelekkel dolgozott együtt, mint az olimpikonok, valamint az élvonalbeli labdarúgók.
Krea-Fitt Kft., 2024.
Szerkesztette: Adrienne Forsyth – Evangeline Mantzioris – Regina Belski
Kapcsolódó témakörök:
Tartalom
I. RÉSZ – A táplálkozás és a sport tudománya
Bevezetés a sportba és a testmozgásba
Energiaforgalom a sportban és a testmozgásban
Emésztés és felszívódás
Makrotápanyagok
Mikrotápanyagok és antioxidánsok
A táplálkozás lefordítása: a tápanyagoktól az élelmiszerekig
Táplálékbevitel és energiaelérhetőség
A táplálkozás felmérése és értékelése
II. RÉSZ – Táplálkozás az edzéshez, versenyhez
Sportolás közbeni táplálkozás
Makrotápanyagok periodizációja
Hidratálás
Étrend-kiegészítők és sportélelmiszerek
A testösszetétel felmérése és megváltoztatása
Környezeti megfontolások
Gyomor-bélrendszeri zavarok
Sérüléskezelés és rehabilitáció
III. RÉSZ – Alkalmazott sporttáplálkozás
Állóképességi sportolók
Erő- és teljesítménysportolók
Csapatsportolók
Súlykategóriás és esztétikai sportolók
Új olimpiai sportágak sportolói (falmászás, breaking, gördeszkázás és a szörfözés)
Katonák, hivatásos állományúak
Utánpótlás sportolók
Szenior sportolók
Női sportolók
Para-sportolók
Utazó sportolók
A sporttáplálkozási gyakorlat művészete