Száz kémiai mítosz
Paraméterek
Sorozat | Új polihisztor |
Szerző | Kovács Lajos – Csupor Dezső – Lente Gábor – Gunda Tamás |
Cím | Száz kémiai mítosz |
Alcím | Tévhitek, félreértések, magyarázatok |
Kiadó | Akadémiai Kiadó |
Kiadás éve | 2011 |
Terjedelem | 596 oldal |
Formátum | A/5, ragasztókötött |
ISBN | 978 963 05 9164 5 |
Eredeti ár:
4.200 Ft
3.990 Ft
Online kedvezmény:
5%
Tudásunk nem jelentéktelen hányadát képezik a különböző tévhitek. Ezek olyan tudományosan nem helytálló ismeretek, melyek alapvetően befolyásolják a világról alkotott képünket, mindennapi cselekedeteinket... |
|
|
Leírás
Tudásunk nem jelentéktelen hányadát képezik a különböző tévhitek. Ezek olyan tudományosan nem helytálló ismeretek, melyek alapvetően befolyásolják a világról alkotott képünket, mindennapi cselekedeteinket. Tévhiteink nagyon is „emberiek”: a mindennapi megismerés hiányosságai (túláltalánosítás, szelektív észlelés, pontatlan megfigyelés), a számunkra elviselhetetlenül bonyolult problémák egyszerű megoldásába vetett hit és a csodavárás legalább annyira okai, mint a félretájékoztatás, félrevezetés, legyen az szándékos vagy akár jó szándékú is. És tévhiteink megannyi veszélyt hordoznak magukban: gyakran pénztárcánk, nem ritkán egészségünk látja kárát.
A Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem négy kutatója arra a feladatra vállalkozott, hogy megpróbál a sok-sok tévhitünk közül száz olyannal szembesíteni bennünket, amely valamilyen módon köthető a kémia tudományához és kémiai ismereteink hiányosságaihoz. Jogos-e a mesterséges anyagoktól való félelmünk? Igaz-e, hogy a természetes anyagok csak jók és egészségesek lehetnek? Mi a veszélyesebb: az ismert mellékhatású gyógyszerek vagy az ismeretlen hatású „csodaszerek” szedése? Valóban a „bio”-é a jövő az élelmiszerek és az üzemanyagok terén? Ilyen és ehhez hasonló kérdések húzódnak meg a tudományos igényesség és az olvasmányosság határán egyensúlyozó írások mögött. Hézagpótló ez a könyv. Nem elsősorban tudományos ismeretterjesztés. Annál több: az élet dolgaiban történő eligazodásunk, végül is életben maradásunk segítője, támogatója. Ezért ajánlom mindenkinek, azoknak is, akikben a „kémia” szó rossz emlékeket ébreszt, azoknak is, akik eddig sem tartották illő dolognak, hogy kémiai ismereteik hiányosságával kérkedjenek, és legfőképpen ajánlom a könyvet a tanároknak: tegyék óráikat színesebbé, tanítványaikat problémaérzékenyebbé a könyvben található írások feldolgozásával.
Akadémiai Kiadó, 2011.
Írta: Kovács Lajos – Csupor Dezső – Lente Gábor – Gunda Tamás
Lektor: Tóth Zoltán
Tartalom
Előszó (Fráter György)
Bevezetés
Kémiai tévhitek általában
1. Kell-e félnünk a vegyi anyagoktól? (Kovács Lajos)
2. Veszélyesebb-e a kémia más emberi tevékenységeknél? (Kovács Lajos)
3. Veszélytelenek-e a természetes anyagok? (Kovács Lajos)
4. Veszélyesek-e a mesterséges anyagok? (Kovács Lajos)
5. Vak vezet világtalant? (Civil szervezetek tévedései kémiai kérdésekben) (Kovács Lajos)
6. A REACH-szabályozás lenne a vegyipart megváltó csodaszer? (Kovács Lajos)
7. Valóban nem termel hulladékot a biotechnológia? (Kovács Lajos)
8. Valóban megolvad a korcsolya éle alatt a jég? (Lente Gábor)
9. Lyukas-e az ózonpajzs? (Lente Gábor)
10. Tényleg igazolták Mengyelejev minden jóslatát? (Lente Gábor)
11. Hogyan függ össze az ólomakkumulátor-feldolgozás és az ájurvéda? (Kovács Lajos)
12. Az ember nem avatkozhat be a természet rendjébe? (A LOHAFEX-kísérlet) (Kovács Lajos)
Élelmiszerek
13. Valóban igaz, hogy az élelmiszerekben a benzoátok a C-vitaminnal együtt veszélyesek lehetnek az egészségünkre? (Kovács Lajos)
14. Károsak, rákkeltőek-e az élelmiszerfestékek? (Gunda Tamás)
15. Mindig jobbak-e a „biozöldségek”? (Gunda Tamás)
16. Mi is az a „zsírsavak mono- és digliceridjeinek ecetsav és borkősav-észterei, E472d” és társai? (Gunda Tamás)
17. Melyik a jobb: a margarin vagy a vaj? (Kovács Lajos)
18. Miért veszélyes a melamin a hamisított élelmiszerekben? (Kovács Lajos)
19. Van-e elegendő vanília és természetes mentol? (Kovács Lajos)
20. Valóban mindig a frissesség jele a hús vörös színe? (Kovács Lajos)
21. Valóban a teljes kiőrlésű gabonákból készült pékáruk a legegészségesebbek? (Kovács Lajos, Gunda Tamás)
22. Kismértékben orvosság, nagymértékben gyógyszer? Egészséges vagy káros a vörösbor és az egyéb alkoholos italok fogyasztása? (Csupor Dezső)
23. Sok-e a vas a spenótban? (Lente Gábor)
24. Valóban indiai fűszer a curry? (Csupor Dezső)
25. Omega-3, -6, -9: több, jobb vagy más? (Csupor Dezső)
26. Rosszabb minőségűek-e a „hasonmás” gyógyszerek, mint az eredetiek? (Csupor Dezső)
27. Tényleg különleges zsírsavösszetétele miatt egészséges az olívaolaj? (Csupor Dezső)
28. Minden élelmiszer-adalék veszélyes anyag? (Gunda Tamás)
29. Valóban a tengeri só az igazi? (Lente Gábor)
30. Egészségesebb-e a barna cukor, mint a fehér? (Lente Gábor)
31. Mérgező-e a guármézga? (Kovács Lajos)
32. Valóban ártalmatlan serkentőszer a koffein? (Kovács Lajos, Lente Gábor)
33. Megoldható-e az emberiség üzemanyag-szükséglete bioüzemanyagokból? (Kovács Lajos)
34. Tényleg lobogó forró vízben kell megfőzni a tojást? (Kovács Lajos)
35. Igaz-e, hogy régebben biztonságosabbak voltak az élelmiszerek? (Kovács Lajos)
Gyógyszerek
36. Hatékony rákgyógyszer-e a „B7-vitamin”? (Kovács Lajos)
37. Gyógyíthatók-e az ízületi bántalmak glükózaminnal vagy kondroitin-szulfáttal? (Kovács Lajos)
38. Tényleg doppingszer a tesztoszteron? (Lente Gábor)
39. Javítják-e a doppingszerek a sporteredményeket? (Lente Gábor)
40. Lehet-e hatásos egy hatóanyagot nem tartalmazó gyógyszer? (Csupor Dezső)
41. Jobbak-e a szintetikus gyógyszerek, mint a gyógynövények? (Csupor Dezső)
42. A gyógyteákat nem szabad cukorral édesíteni? (Csupor Dezső)
43. Homeopátia: hatóanyag-és mellékhatásmentes gyógymód? (Csupor Dezső)
44. Az aromaterápia kellemes, de hatástalan módszer? (Csupor Dezső)
45. A kamilla súlyos allergiás reakciót okozhat? (Csupor Dezső)
46. Fokozzák-e az öngyilkosság kockázatát az antidepresszánsok? (Csupor Dezső)
47. Megelőzhető-e a megfázás C-vitamin szedésével? (Csupor Dezső)
48. Megőrizhető-e az egészség megadózisú vitaminok fogyasztásával? (Csupor Dezső)
49. Méregteleníthető-e a szervezet? (Csupor Dezső)
50. Megváltozott tudatállapotot okoz-e az abszint? (Csupor Dezső)
51. Koffeinmentes-e a zöld tea? (Csupor Dezső)
52. Valóban ártalmatlan koleszterinszint-csökkentő a vörös rizs? (Csupor Dezső)
53. Tényleg mindenre jó az Aloe vera? (Csupor Dezső)
54. Valóban a xeronin a noni hatóanyaga? (Csupor Dezső)
55. Tényleg csak egy hatásos hashajtó a ricinusolaj? Semmi több? (Csupor Dezső)
56. Van-e cukor a medvecukorban? (Csupor Dezső)
57. Az antibiotikum mesterséges, tehát káros? (Csupor Dezső)
58. Veszélyesek-ez firoösztrogének? (Csupor Dezső)
59. Gyulladáscsökkentő hatású-e a fűzfakéreg? (Csupor Dezső)
60. Hatásos-e minden gyógyszer? (Csupor Dezső)
61. Gyengébb hatásúak-e a gyógynövények hatóanyagai, mint a gyógyszerek? (Csupor Dezső)
62. El vagyunk savasodva? (Csupor Dezső)
63. Melyik a jobb, az ásványvíz vagy a csapvíz? (Csupor Dezső)
64. Garantált-e a modern gyógynövény-készítmények minősége? (Csupor Dezső)
65. Tényleg megóvnak a súlyos betegségektől az antioxidánsok? (Csupor Dezső)
66. Jó-e gyomorégés ellen a szódabikarbóna? (Csupor Dezső)
67. Fekélyt okoz-e a csípős paprika? (Csupor Dezső)
68. Kábítószer-e a kokain? (Lente Gábor)
Katasztrófák, mérgek, vegyszerek
69. Valóban hátborzongató, ha egy kórházban brómciánt találnak? (Kovács Lajos)
70. Tényleg másfél millió ember fogyaszt arzénnel szennyezett ivóvizet Magyarországon? (Kovács Lajos)
71. Ártalmatlanná tehető-e kénporral a kiömlött higany? (Kovács Lajos)
72. Tényleg több bajt okozott a DDT használata, mint amennyi hasznot hajtott? (Kovács Lajos)
73. A dioxin lenne a legveszélyesebb méreg? (Kovács Lajos)
74. Megmérgezték-e Napóleont? (Lente Gábor, Kovács Lajos)
75. Baj az, ha formaldehid van a ruhákban, az élelmiszerekben és bennünk? (Kovács Lajos)
76. Veszélyes hulladéknak számít-e a vörösiszap? (Kovács Lajos)
77. Valóban olyan jelentéktelen anyag a kálium-szulfát, hogy ismerni sem érdemes? (Kovács Lajos)
78. Valóban annyira mérgező a bárium-szulfát, hogy akár egy porszemcséje is halálos lehet? (Lente Gábor)
79. Folyékonyak-e a savak? (Lente Gábor)
80. Felfrissít-e az ózondús levegő? (Lente Gábor)
81. Tényleg hideg a gyémánt? (Lente Gábor)
82. Valóban örök a gyémánt? (Lente Gábor)
83. Tényleg az 5,5-ös pH-jú oldat a semleges? (Lente Gábor)
84. Mérgező-e az oxálsav? (Lente Gábor)
85. Minden fémet vonz a mágnes? (Lente Gábor)
86. Tipikus folyadék-e a víz? (Lente Gábor)
87. Lehet-e tűzvész űrhajóban? (Lente Gábor)
88. Mérgező-e a vezetékes gáz? (Lente Gábor)
89. Mérgező-e a szén-dioxid? (Lente Gábor)
90. Hány áldozata volt a csernobili balesetnek? (Lente Gábor)
91. Történt atomrobbanás a csernobili és a fukusimai baleset során? (Lente Gábor)
92. Azonos-e a szilikon és a szilícium? (Lente Gábor)
93. Mi volt az öbölháború-betegség háttere? (Kovács Lajos)
94. Impotenssé tesz-e a hőérzékeny papírban található biszfenol A? (Kovács Lajos)
95. Tényleg mérsékelhető lett volna a tiszai ciánkatasztrófa hatása? (Lente Gábor)
96. Valóban a cián a legmérgezőbb anyag? (Lente Gábor)
97. Valóban olyan kockázatos-e Antal Vali tíz vegyületcsoportja? (Kovács Lajos)
98. Helyettesíthetők-e a műanyagok természetes polimerekkel? (Kovács Lajos)
99. Valóban az eltérő kémhatás miatt különbözik a búzavirág és a rózsa színe? (Kovács Lajos)
100. Megoldotta-e Erin Brockovich a mérgező krómsók rejtélyét? (Kovács Lajos)
A könyvben használt szakkifejezések magyarázata (Csupor Dezső, Kovács Lajos)
Felhasznált és ajánlott irodalom
Általános források
Az egyes esszékhez kapcsolódó művek
A könyvben használt szakkifejezések magyarázatához kapcsolódó művek
Név- és tárgymutató (Kovács Lajos)