Porcelán és edényáruk áruismerete és eladási gyakorlata
Paraméterek
Szerző | Kecskés Imre |
Cím | Porcelán és edényáruk áruismerete és eladási gyakorlata |
Kiadó | Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet |
Kiadás éve | 2008 |
Terjedelem | 136 oldal |
Formátum | B/5, ragasztókötött |
ISBN | 978 963 2640 32 7 |
Eredeti ár:
1.240 Ft
A tankönyv a Bolti eladó szakképesítés Porcelán és edényáru-eladó elágazásának 309/1.0/0121-06 számú Porcelán és edényáruk áruismerete 1.-11. és a 309/3.0/0121106 számú Porcelán és edényáruk eladási gyakorlata 1-11. tananyagegységeihez készült.
|
|
|
Leírás
A tankönyv a Bolti eladó szakképesítés Porcelán és edényáru-eladó elágazásának 309/1.0/0121-06 számú Porcelán és edényáruk áruismerete 1.-11. és a 309/3.0/0121106 számú Porcelán és edényáruk eladási gyakorlata 1-11. tananyagegységeihez készült.
A porcelán és edényáruk közérzetünket befolyásoló tényezőként vesznek körül bennünket. A kereskedő, a bolti eladó számára nélkülözhetetlen, hogy azokról az árukról, amelyeket boltjában árul, a vásárló és saját érdekében minél többet tudjon. A könyv ennek a tudásnak a megszerzéséhez nyújt segítséget.
A könyv használatát segíti az alkalmazott kiemelések használata. Normál betűkkel a szakmai anyagot találják meg, vastagon kiemelve a legfontosabb fogalmakat, tudnivalókat. A dőlt betűs részek kiegészítő, történeti és műveltségi ismereteket, érdekességeket közvetítenek. A könyv hasznos mindazoknak, akik ezt a szakmát tanulják, de a téma iránt érdeklődőknek is segítséget nyújt abban, hogy minél tudatosabb vásárlóvá váljanak.
Írta: Kecskés Imre
Lektor: Fabula László, Tarné Szép Terézia
Kapcsolódó témakör:
Tartalom
BEVEZETÉS
1. ÁRUISMERET
1.1. ÁRUTULAJDONSÁGOK
1.2. AZ ÁLTALÁNOS ÁRUISMERET ALAPJAI
1.2.1. A minőség
1.2.2. Minőségjellemzők csoportosítása
1.2.3. Minőségtanúsítás
1.2.4. Szabvány, szabványosítás
1.2.5. Árurendszertan
1.2.6. Árurendszerek
1.2.7. Kód típusú árunyilvántartás
1.3. CSOMAGOLÁS
1.3.1. Csomagolószerek
1.3.2. Csomagolóanyagok, tulajdonságaik, és a belőlük készített eszközök
1.4. ÁRUKÁROSODÁSOK
1.4.1. Fizikai hatások
1.4.2. Kémiai hatások
1.4.3. Biológiai károsodások
1.5. FOGYASZTÓI ÉRDEKVÉDELEM
1.5.1. Reklamációhoz való jog
1.5.2. Szavatossági jog
1.5.3. Jótállási, garanciális jog
1.5.4. Termékfelelősség
1.6. DISZTRIBÚCIÓ
1.6.1. Szállítás
1.6.2. Raktározás
1.6.3. Anyagmozgatás
1.6.4. Tárolás
1.6.5. Vagyonvédelmi rendszerek
1.7. KÉRDÉSEK, FELADATOK
2. PORCELÁN- ÉS KERÁMIAÁRUK
2.1. AZ EDÉNYÁRUK
2.2. PORCELÁNEDÉNYEK
2.2.1. A porcelán előállítása
2.2.2. Porcelán-edényáruk
2.2.3. Porcelán díszedények, dísztárgyak
2.2.4. Ipari porcelánáruk
2.2.5. Porcelánedények minőségjellemzői
2.3. EGYÉB KERÁMIA-EDÉNYÁRUK
2.3.1. Fazekasáruk
2.3.2. Kőedényáruk
2.3.3. Kőagyagáruk
2.3.4. Kerámiaáruk minőségjellemzői
3. ÜVEGEDÉNYEK
3.1. AZ ÜVEGGYÁRTÁS NYERSANYAGAI
3.1.1. Vázképző oxidok
3.1.2. Módosító oxidok
3.1.3. Adalékanyagok
3.2. AZ ÜVEGGYÁRTÁS FOLYAMATA
3.3. ÜVEGEDÉNYEK
3.3.1. Zöld üvegek
3.3.2. Durva üvegek
3.3.3. Sajtolt üvegek
3.3.4. Minőségi üvegek
3.3.5. Háztartási hőálló üvegedények
3.3.6. Üvegedények minőségjellemzői
3.4. KÉRDÉSEK, FELADATOK
4. FÉMEDÉNYEK
4.1. ACÉLEDÉNYÁRUK
4.1.1. Acéllemezből gyártott edények
4.1.2. Ötvözött acélból készült edények
4.1.3. Acéledények minőségét meghatározó jellemzők
4.2. ÖNTÖTTVAS EDÉNYEK
4.2.1. Öntöttvas edények minőségjellemzői
4.3. ALUMÍNIUMEDÉNYEK
4.3.1. Alumíniumedények minőségét befolyásoló jellemzők
4.4. RÉZEDÉNYEK
4.5. NEMESFÉM EDÉNYÁRUK
4.6. KÉRDÉSEK, FELADATOK
5. MŰANYAGEDÉNYEK
5.1. A MŰANYAGOK CSOPORTOSÍTÁSA
5.1.1. A felhasznált alapanyag eredete szerinti csoportosítás
5.1.2. Az óriásmolekulák szerkezete szerinti csoportosítás
5.2. MŰANYAGOK MEGMUNKÁLÁSI ELJÁRÁSAI
5.2.1. Fröccsöntés
5.2.2. Extrudálás
5.2.3. Kalanderezés
5.2.4. Vákuumformázás
5.2.5. Fúvás
5.2.6. Alakítás „kenéssel”
5.2.7. Forgácsoló eljárások
5.3. MŰANYAG EDÉNYÁRUK
5.3.1. Tárolóedények
5.3.2. Konyhai edények
5.3.3. Sütőedények
5.3.4. Tálalóedények
5.3.5. Műanyagedények minőségjellemzői
5.4. KÉRDÉSEK, FELADATOK
6. EGYÉB ANYAGOKBÓL KÉSZÜLT EDÉNYEK
6.1. FAANYAGBÓL KÉSZÍTETT TERMÉKEK
6.2. PAPÍRBÓL KÉSZÜLT EDÉNYEK
6.3. KŐ ANYAGÚ EDÉNYEK
6.4. KÉRDÉSEK, FELADATOK
7. VEGYES ANYAGOKBÓL KÉSZÍTETT EDÉNYEK
8. HÁZTARTÁSI TÖMEGCIKKEK
8.1. EVŐESZKÖZÖK
8.1.1. Komplett készletek
8.1.2. Speciális készletek
8.1.3. Bébikészletek
8.2. TÁLALÓESZKÖZÖK
8.2.1. Tálalókészletek
8.2.2. Tálalóeszközök
8.2.3. Konyhai tömegcikkek
8.3. KÉRDÉSEK, FELADATOK
9. EDÉNYÁRUK ÉRTÉKESÍTÉSE
9.1. ÁRURENDELÉS
9.2. ÁRUÁTVÉTEL
9.2.1. Az áruátvétel személyi feltételei
9.2.2. Az áruátvétel tárgyi feltételei
9.2.3. Áruátvétel folyamata
9.2.4. Az átvett termék elhelyezése
9.3. KÉRDÉSEK, FELADATOK
Felhasznált szakirodalom