Pincérszótár
Paraméterek
Sorozat | Híd szótárak |
Szerző | Stephanides Éva |
Cím | Pincérszótár |
Alcím | A vendéglátóhelyeken használt leggyakoribb 2500 szó és kifejezés angol-magyar és magyar-angol szótára |
Kiadó | Tinta Könyvkiadó |
Kiadás éve | 2019 |
Terjedelem | 150 oldal |
Formátum | A/5, ragasztókötött |
ISBN | 978 963 409 215 5 |
Ez a szótár segít, hogy a világon bárhol használható angol nyelven eligazodjunk az éttermekben, sörözőkben, büfékben és cukrászdában. Segítségével hatékony és pontos lehet a „vendég” és a „pincér” közötti beszélgetés. A szótárt ajánljuk a finom ételeket, édességeket és italokat elfogyasztani kívánó „vendégek” mellett a pincéreknek, pultosoknak is, akár büfében vagy presszóban, akár más vendéglátó elárusítóhelyen dolgoznak. |
|
|
Leírás
Ez a szótár segít, hogy a világon bárhol használható angol nyelven eligazodjunk az éttermekben, sörözőkben, büfékben és cukrászdában. Segítségével hatékony és pontos lehet a „vendég” és a „pincér” közötti beszélgetés. A szótárt ajánljuk a finom ételeket, édességeket és italokat elfogyasztani kívánó „vendégek” mellett a pincéreknek, pultosoknak is, akár büfében vagy presszóban, akár más vendéglátó elárusítóhelyen dolgoznak.
A szótár tartalmazza a cukrászsütemények, hidegkonyhai készítmények felsorolását, alapanyagait és elkészítésük módozatait, a magyar nyelvterület specialitásait, az étel- és itallap felosztását, a korszerű táplálkozás jellemzőit és összetevőit, a vendéglátóhelyek, kávéházak berendezését, az asztalfoglalás, a reklamáció kezelésének és a számla kiegyenlítésének, valamint rendezvények szervezésének módjait. Külön fejezet foglalkozik az álláskeresés, állásváltoztatás, pályázatok, pályaorientáció témakörével. Ahol ez indokolt (kérések, utasítások, típuskérdések és típusválaszok), a szótár a szavakon kívül kifejezéseket és alapmondatokat is megad. A szótár két részből áll. A szavak az angol–magyar, illetve a magyar–angol részben is tematikus csoportosításban találhatók.
Szótárunkat haszonnal forgathatják a vendéglátó szakmát tanuló diákok ugyanúgy, mint a nap mint nap angol nyelven beszélő vendégeket fogadó, illetve az angol nyelvterületen állást vállalni szándékozó vendéglátóipari szakemberek.
A szótár összeállítója, Stephanides Éva az angolnyelv-oktatás elméletének elismert hazai szakértője, több évtizedes tapasztalata van az angol nyelv tanításában.
Tinta Könyvkiadó, 2019.
Írta: Stephanides Éva
Kapcsolódó kiadványok:
Kapcsolódó témakör:
Tartalom
Előszó
Rövidítések
Angol–magyar
Catering units
Coffee-house
Opening hours
Menu and its parts
Menus, bills of fare
Types of food
Drink list
Alcoholic and hard drinks
Beers
Liqueurs and other hard drinks
Wines
Characteristics of wine
Soft drinks
Alcohol-free drinks
Coffee, tea
Pastries, Cakes and Desserts
Pastry, fancy cakes
Cakes
Ice creams, ices, puddings
Table reservation
Where is the restaurant?
Where is the table?
Cold buffet
Bread, sandwiches
Cold cuts
Butter, cheese
Sauces
Salads
Egg dishes
Patés, cold plates
Plain one-dish course
Modern kitchen
Hungarian cuisine
Hungarian dishes
Hungarian wines
Complains in a Restaurant
… is missing from the table
The food is…
Settlement of the bill
Basic vocabulary for waiters and counter-servants
Restaurant employees/staff
The tasks of waiters
Features of good and bad waiters
Cold and warm foods. The preparation and characteristics
About foods in general
Kitchen utensils
Quantities, portions
Characteristics of foods
Preparation of food
Ingredients of foods
Fruits
Vegetables
Spices
Food products
Dairy products
Bakery products
Meats
Poultry
Chitterlings
Sausages, cold cuts
Fish, fruits of the sea
Laying the table in a restaurant
Private parties
Expressions, phrases
The guest to the waiter
Trades, jobs, education, job applications
Magyar–angol
Vendéglátó egységek
Kávéház
Nyitva tartás
Az étlap és fejezetei
Étlapok
Ételfajták
Az itallap
Alkoholos italok és égetett szeszek
Sörök
Likőrök és egyéb italok
Borok
A borok tulajdonságai
Üdítőitalok
Alkoholmentes italok
Kávé, tea
Cukrászsütemények és édességek
Cukrászsütemények
Torták
Fagylaltok és pudingok
Asztalfoglalás
Hol van az étterem?
Hol van az asztal?
Hidegbüfé
Kenyerek, szendvicsek
Felvágottak
Vaj és sajt
Mártások
Saláták
Tojásételek
Pástétomok, tálak
Egyszerű egytálételek
A modern konyha
A magyar konyha
Magyaros ételek
Magyar borok
Reklamáció az étteremben
Az asztalról hiányzik…
Az étel…
A számla kifizetése
Alapszókincs pincérek és vendéglátópultosok részére
Vendéglői alkalmazottak
A pincérek feladatai
A jó és rossz pincér tulajdonságai
Hideg- és melegkonyhai ételek
Készítésük és jellemzőik
Az ételekről általában
Konyhai eszközök
Mennyiségek, adagok
Az ételek jellemzői
Ételek készítése
Az ételek alapanyagai
Gyümölcsök
Zöldségek
Fűszerek
Élelmiszerek
Tejtermékek
Pékáruk
Húsok
Szárnyasok, vadszárnyasok
Belsőségek
Hentesáruk, felvágottak
Halak, tenger gyümölcsei
Éttermi asztalterítés
Zárt körű rendezvény
Kifejezések, beszédfordulatok
A vendég a pincérhez
Szakma, állás, oktatás, álláspályázatok