Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Pincér szakmai ismeretek

Paraméterek

Szerző Stroh Péter
Cím Pincér szakmai ismeretek
Alcím 8. kiadás
Kiadó Műszaki Könyvkiadó
Kiadás éve 2017
Terjedelem 156 oldal
Formátum A/4, ragasztókötött
ISBN 978 963 9668 27 0
Eredeti ár:
5.100 Ft
4.590 Ft
Online kedvezmény: 10%

A Pincér szakmai ismeretek c. könyv a Tankönyvmester Kiadó vendéglátó szakmacsoport számára kifejlesztett tankönyv- családjának egyik tagja. A 6278-11 és a 6279-11 Felszolgálás I-II. modulok követelményei szerint összeállított anyag elméleti ismeretekre támaszkodva gyakorlatias megközelítéssel tárgyalja a szakmai ismereteket.

Leírás

A Pincér szakmai ismeretek c. könyv a Tankönyvmester Kiadó vendéglátó szakmacsoport számára kifejlesztett tankönyv- családjának egyik tagja. A 6278-11 és a 6279-11 Felszolgálás I-II. modulok követelményei szerint összeállított anyag elméleti ismeretekre támaszkodva gyakorlatias megközelítéssel tárgyalja a szakmai ismereteket.

A munka-, tűz- és balesetvédelmi alapok áttekintése után ismerteti a különböző üzlet típusokat, és bemutatja a különböző vendéglátó helyiségeket. Az Értékesítés előkészítése c. fejezetben a vendéglátásban használt eszközök megismertetésére kerül a hangsúly. Az értékesítés folyamatának részletezése során a tanulók megismerkedhetnek a terítéssel, a váltásokkal, az ételekkel, italokkal, és azok felszolgálásával. Megtanulhatják, mire kell odafigyelni az étlapok, menüsorok és étrendek összeállításánál. Elsajátíthatják a vendég előtt végzett műveletek alapjait. Végül a könyv kitér a rendezvények szervezésére, lebonyolításra a pincérek szállodai feladataira is.

 

Műszaki Könyvkiadó, 2018.

TM-61003

Írta: Stroh Péter

Lektor: Márics József

 

A tankönyvcsalád további tagjai:

Cukrász szakmai ismeretek 1.

Cukrász szakmai ismeretek 2.

Szakács szakmai ismeretek

 

Kapcsolódó kiadványok:

Felszolgáló szakmai ismeretek

Pincérszótár

Sommelier - a jövő hivatása

 

Kapcsolódó témakör:

Élelmiszer- és vendéglátóipar

Tartalom

ELŐSZÓ

1.         MUNKAVÉDELEM, SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK, HACCP

1.1.      Munkavédelem, tűzvédelem

1.1.1.   Munkavédelem

1.1.2.   Tűzvédelem

1.2.      Szakmai követelmények

1.3.      HACCP

2.         A VENDÉGLÁTÓ ÜZLETEK KIALAKÍTÁSÁNAK ÁLTALÁNOS FELTÉTELEI, ÜZLETTÍPUSOK

2.1.      A vendéglátó üzletek kialakításának általános feltételei

2.2.      Üzlettípusok

3.         A VENDÉGLÁTÓ ÜZLETEK HELYISÉGEI

3.1.      Bejárat, előtér

3.2.      Vendégtér

3.3.      Áruátvevő helyiség, raktárak, előkészítők

3.4.      A termelés, értékesítés helyiségei

3.5.      Szociális helyiségek

4.         AZ ÉRTÉKESÍTÉS ELŐKÉSZÍTÉSE

4.1.      A pincér számára szükséges áru beszerzése

4.2.      Munkaterület, vendégtér, eszközök előkészítése a nyitásra

4.3.      Az értékesítés eszközei

4.3.1.   Üzletek berendezései

4.3.2.   Étkészletek

4.3.3.   Fémeszközök

4.3.4.   Üvegáru

4.3.5.   Fa- és műanyageszközök

4.3.6.   Textília

4.3.7.   Éttermi kocsik

4.4.      A napi munkamenethez szükséges információk begyűjtése

5.         AZ ÉRTÉKESÍTÉS FOLYAMATA

5.1.      Az értékesítés munkakörei, értékesítési formák, felszolgálási rendszerek, módok

5.1.1.   Az értékesítés munkakörei

5.1.2.   Értékesítési formák, felszolgálási rendszerek, módok

5.2.      Kommunikáció a vendéggel, partnerekkel, asztalfoglalás, vendégfogadás

5.3.      Vendégtípusok, a vendéggel való bánásmód, étkezési idők és szokások

5.3.1.   Vendégtípusok, a vendégekkel való bánásmód

5.3.2.   Étkezési idők, étkezési szokások

5.4.      Terítés, váltások, az ételek felszolgálása, lerámolás

5.4.1.   Terítés, váltások

5.4.2.   Az ételek felszolgálása, lerámolás

5.5.      Ételismeret, az ételek tálalása, reformtáplálkozás, új konyhatechnológiai irányzatok

5.5.1.   Hideg előételek

5.5.2.   Levesek

5.5.3.   Meleg előételek

5.5.4.   Halételek

5.5.5.   Hidegvérű állatokból készült ételek

5.5.6.   Fehér húsú szárnyasokból készült ételek

5.5.7.   Barna húsú szárnyasokból készült ételek

5.5.8.   Borjúhúsból készült ételek

5.5.9.   Marhahúsból készült ételek

5.5.10. Sertéshúsból készült ételek

5.5.11. Vadhúsból készült ételek

5.5.12. Mártások, saláták

5.5.13. Köretek

5.5.14. Éttermi meleg tészták, desszertek

5.5.15. Sajtok

5.5.16. Gyümölcsök

5.5.17. Reformtáplálkozás, új konyhatechnológiai irányzatok

5.6.      Italismeret, jellemzők, Magyarország borvidékei

5.6.1.   Italismeret, jellemzők

5.6.2.   Magyarország borvidékei

5.7.      Az italok felszolgálása

5.7.1.   Ásványvizek, üdítő italok felszolgálása

5.7.2.   Sör felszolgálása

5.7.3.   Pezsgő felszolgálása

5.7.4.   Égetett szeszes ital felszolgálása

5.7.5.   Bor felszolgálása

5.8.      Kávé felszolgálása, dohányáru felszolgálása

5.8.1.   Kávé felszolgálása

5.8.2.   Dohányáru felszolgálása

5.9.      Fizettetés

6.         ÉTLAPOK, MENÜSOROK, ÉTRENDEK ÖSSZEÁLLÍTÁSA

6.1.      Az étlapok, itallapok, menükártyák készítésének szabályai

6.2.      Menüsorok, étrendek összeállítása, ünnepi ajánlatok

7.         VENDÉG ELŐTT VÉGZETT MŰVELETEK

7.1.      Aperitif kínálása

7.2.      Saláta készítése

7.3.      Tatárbifsztek készítése

7.4.      Elambírozás

7.5.      Szárnyasok trancsírozása

7.6.      Egészben sült húsok szeletelése

7.7.      Halfilézés

7.8.      Fondü előkészítése

7.9.      Sajtkínálás, desszertkínálás

8.         FIZETTETÉSI MÓDOK, LELTÁROZÁS, STANDOLÁS, BEVÉTEL ELSZÁMOLÁSA, ÜZLETZÁRÁS

8.1.      Fizettetési módok

8.2.      Leltározás, standolás

8.3.      Bevétel elszámolása, üzletzárás

9.         FOGLALÁSI, SZÁMLÁZÁSI RENDSZEREK

9.1.      Foglalási rendszerek

9.2.      Számlázási rendszerek

10.       RENDEZVÉNYEK ÉRTÉKESÍTÉSE, SZERVEZÉSE, LEBONYOLÍTÁSA

11.       SZOBASZERVIZ, A PINCÉR SZÁLLODAI FELADATAI

11.1.    A szobaszerviz felépítése, helyiségei, berendezései, eszközei

11.2.    Ételek, italok bekészítése a szállodai szobába

11.3.    Felszolgálás a szállodai szobában

11.4.    A szállodai és az éttermi részlegek közötti kommunikáció

11.5.    Rendezvények a szállodában

GASZTRONÓMIAI KISLEXIKON

NÉMET, ANGOL SZAKMAI KIFEJEZÉSEK

ÚJ SZAKKIFEJEZÉSEK