Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Parenterális táplálás

Paraméterek

Cím Parenterális táplálás
Alcím Továbbképzési füzetek 24.
Kiadó Országos Kórházi Főigazgatóság
Kiadás éve 2012
Terjedelem 84 oldal
Formátum A/5, irkafűzött
ISBN ENKK24
Eredeti ár:
1.100 Ft

Az emésztőrendszert kikerülő mesterséges táplálást nevezik parenterális táplálásnak. Erre azokban a súlyos esetekben lehet szükség, ha nemcsak enni nem tud a beteg hagyományos úton, hanem nincs abban az állapotban az emésztőrendszere, hogy fel tudná dolgozni a táplálékot (például bélelzáródást követően).

Leírás

Az emésztőrendszert kikerülő mesterséges táplálást nevezik parenterális táplálásnak. Erre azokban a súlyos esetekben lehet szükség, ha nemcsak enni nem tud a beteg hagyományos úton, hanem nincs abban az állapotban az emésztőrendszere, hogy fel tudná dolgozni a táplálékot (például bélelzáródást követően).

A jegyzet célja különböző kórállapotokon keresztül bemutatni a malnutrició kialakulását, veszélyeit, következményét. Feltárni a terápiás folyamat stratégiai pontjait, ahol a parenterális táplálás terápia beilleszthető a malnutrició megelőzésébe. Részletesen kifejteni a parenterális táplálás terápia különböző ellátási szinteken végzett komplex elméleti és gyakorlati ismereteit. Bemutatni azokat a dietetikai ismereteket, amelyek a parenterális táplálás terápia alkalmazásában nélkülözhetetlenek. Megalapozni a parenterális táplálás terápiával kapcsolatos szakmai, etikai, betegjogi, minőségügyi, pszichológiai ismereteket a biztonságos, felelősséggel végzett ápolói tevékenységek elvégzéséhez.

 

Országos Kórházi Főigazgatóság, 2012.

Írta: Aradán Attiláné, Dr. Futó Judit, Erhardtné Gachályi Anikó, Gubó Tünde, Henter Izabella, Lányi-Wolf Andrea, Dr. Sahin Péter, Udvardiné Horváth Szilvia, Varga Mária

Szakmai lektor: Dr. Bogár Lajos, Dr. Futó Judit, Kubányi Jolán

Pedagógiai lektor: Marosán Miklósné

Tartalom

Bevezetés

1. Élettani folyamatok – kóros állapotok (Dr. Sahin Péter)

1.1. Az emésztőrendszer – a tápcsatorna

1.2. Parenterális táplálást indokló betegségek, kóros állapotok

2. A testnedvek homeosztázisának élettana, kórélettana (Dr. Futó Judit)

2.1. Víz- és elektrolit-háztartás

2.2. A szervezet sav-bázis egyensúlya

3. Alapvető ismeretek az anyagcseréről és a tápláltsági állapotról (Henter Izabella, Varga Mária)

3.1. Az energia és tápanyagok

3.2. A folyadékszükséglet, folyadék-elektrolit egyensúly

3.3. A testösszetétel jelentősége

3.4. Az anyagcsere, az anabolizmus – katabolizmus fogalma

3.5. A malnutrició fogalma, kialakulása, következményei

3.6. Az éhezés fajtái, jelei, következménye

3.7. A tápláltsági állapot rizikószűrésének módszerei

3.8. A tápláltsági állapot felmérésének, meghatározásának módja, eszközei, kontrollja

3.9. Az energia- és tápanyagszükséglet meghatározás szempontjai

4. A parenterális tápláláshoz kapcsolódó táplálkozástani, dietetikai alapismeretek (Henter Izabella, Varga Mária)

4.1. A gyakorlati dietetika alapjai

4.2, Az étrend energia- és tápanyagtartalom módosításának módszerei

4.3. A klinikai táplálás terápia meghatározása és jelentősége

4.4. Speciális gyógyászati célra szánt tápszerek

4.5. A parenterális táplálásnál alkalmazott tápoldatok

4.6. Táplálkozási tanácsadás, edukáció

5. Parenterális táplálás terápia folyamata (Aradán Attiláné, Gubó Tünde)

5.1. Parenterális táplálás – táplálási terv – ápolási terv

5.2. Parenterális tápláláshoz alkalmazott kanülök és használatuk

5.3. Parenterális tápláló oldatok előkészítése táplálásra

5.4. Különböző infúziós pumpák

5.5. Parenterális tápláló oldatok csatlakoztatása, kanül gondozása

5.6. Higiénés követelmények

5.7. Parenterális táplálás folyamatának ellenőrzési pontjai

5.8. Parenterális táplálás szövődményei, mellékhatásai

5.9. Dokumentáció alkalmazása

5.10. Edukációs terv készítése, a beteg-edukáció folyamata

6. A klinikai táplálás rendszere (Aradán Attiláné)

6.1. A klinikai táplálás-terápia rendszere

6.2. Különböző ellátási szinteken alkalmazott parenterális táplálás-terápia

7. Minőségügy kapcsolódó elemei (Dr. Udvardiné Horváth Szilvia)

7.1. Az ellátás folyamatának tervezése, alkalmazása, az alkalmazás mérése (indikátorok)

7.2. Az ellátás folyamatosságának (különböző ellátási szintek esetén) és biztonságának biztosítása

8. Kommunikáció (Lányi-Wolf Andrea)

8.1. Érzelemszabályozás

8.2. A traumák feldolgozása

9. Betegjogok, tájékozott beleegyezés (Erhardtné Gachályi Anikó)

9.1. Az egészségügyi törvény: keletkezése, célja, betegjogok

9.2. A parenterális táplálás során felmerülő betegjogokról röviden

9.3. A tájékozott beleegyezés fogalma, célja, előfeltétele

9.4. A tájékozott belegyezés betegjogi alapjai