Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Népzene és nosztalgia Ligeti György művészetében

Paraméterek

Sorozat Musica Scientia
Szerző Kerékfy Márton
Cím Népzene és nosztalgia Ligeti György művészetében
Kiadó Rózsavölgyi és Társa Kiadó
Kiadás éve 2018
Terjedelem 256 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 615 8053 36 5
Eredeti ár:
3.490 Ft
3.141 Ft
Online kedvezmény: 10%

Ligeti sokféle hatást magába olvasztó művészetének egyik legszembeötlőbb vonása, hogy a világ számos népének, nemzetiségének hagyományos zenéjét felhasználja, ám ezt igen egyéni módon teszi. Jelen könyv az első, amely az összes elérhető forrást számba véve, átfogó módon, a maga összetettségében mutatja ki a kelet-európai népzene nyomait Ligeti darabjaiban, és tesz kísérletet ez alapján a művek újraértelmezésére.

Leírás

Ma már aligha kérdéses, hogy Ligeti György (1923–2006) a 20. század második felének egyik legeredetibb és legnagyobb hatású zeneszerzője volt; azon kevesek egyike, akiknek munkássága a kortárs zene szűk szakmai berkein túl is lelkes fogadtatásra talált. Ligeti sokféle hatást magába olvasztó művészetének egyik legszembeötlőbb vonása, hogy a világ számos népének, nemzetiségének hagyományos zenéjét felhasználja, ám ezt igen egyéni módon teszi. Hogy a felhasznált zenék között a komponista számára ismerős magyar és román népzenének kitüntetett szerepe, különös jelentősége van, arra már az 1990-es években több elemző is felfigyelt. Mégis a jelen könyv az első, amely az összes elérhető forrást számba véve, átfogó módon, a maga összetettségében mutatja ki a kelet-európai népzene nyomait Ligeti darabjaiban, és tesz kísérletet ez alapján a művek újraértelmezésére.
Kerékfy Márton (1981) zenetörténész és zeneszerző, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézet Bartók Archívumának tudományos munkatársa, a Bartók-összkiadás szerkesztője és az Editio Musica Budapest főszerkesztője. Fő kutatási területe Bartók és Ligeti zenéje; tanulmányai magyar, angol és német nyelvű folyóiratokban, tanulmánykötetekben jelentek meg. 2010-ben magyarra fordította és közreadta Ligeti válogatott írásait, valamint társszerkesztője volt a 2017-ben megjelent György Ligeti’s Cultural Identities című kötetnek.

 

Rózsavölgyi és Társa Kiadó, 2018.

Musica Scientia–sorozat

Írta: Kerékfy Márton

 

Kapcsolódó kiadványok:

Richard Steinitz: Ligeti György

Ligeti György válogatott írásai

Ligeti György: A klasszikus harmóniarend

Ligeti György: Klasszikus összhangzattan