Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Móri német tájszótár

Paraméterek

Szerző Ivanicsné Szing Mária – Vargáné Kocsis Mária – Wundelené Hartmann Teréz – Schwartz Alajos – Mézner László
Cím Móri német tájszótár
Alcím Deutsches Mundartwörterbuch von Moor
Kiadó Semmelweis Kiadó
Kiadás éve 2021
Terjedelem 376 oldal
Formátum A/4, keménytáblás
ISBN 978 963 331 089 2
Eredeti ár:
5.000 Ft

Móron is, mint más német nemzetiségi településeken, több évtizede már folyamatosan törekednek arra, hogy a helyi nyelvjárás ne menjen feledésbe, hanem valamilyen módon, ha nem is a mindennapi nyelvhasználatban, fennmaradjon. Hiszen identitásunk legfontosabb megnyilvánulása, ha az anyanyelvünket értjük, beszéljük, használjuk. A szótár lelkes készítőit is elsősorban ez a nemes szándék motiválta e gyűjtemény összeállításában. (2. kiadás)

Leírás

Móron is, mint más német nemzetiségi településeken, több évtizede már folyamatosan törekednek arra, hogy a helyi nyelvjárás ne menjen feledésbe, hanem valamilyen módon, ha nem is a mindennapi nyelvhasználatban, fennmaradjon. Hiszen identitásunk legfontosabb megnyilvánulása, ha az anyanyelvünket értjük, beszéljük, használjuk. A szótár lelkes készítőit is elsősorban ez a nemes szándék motiválta e gyűjtemény összeállításában azzal a meggyőződéssel, hogy a móri nyelvjárást ily módon is meg kell őrizni, mert a beszélt nyelv az erőfeszítések ellenére sajnálatunkra fokozatosan kihal.

A móri német nyelvjárás a bajor-osztrák dialektusok egy variánsa. Hogy a szótár könnyen használható legyen, annak első részében a magyar ábécé szerint követik egymást a magyar kifejezések. Ezek mellett a második oszlopban a bajor-osztrák kiejtéshez közelítő, fonetikusan lejegyzett nyelvjárási kifejezést találjuk, a harmadikban pedig a szavak irodalmi német alakja kapott helyet. A nyelvjárási szótár második részében a nyelvjárási szavakat a magyar, majd az irodalmi német megfelelője követi. A szavak eredeti kiejtéshez hű megtanulását nagyban segítheti a letölthető kiegészítő hanganyag, melyen a szótár anyagát az akkor 91 éves helytörténész Schwartz Alajos tolmácsolásában hallhatjuk. Így a móri nyelvjárás egy részét a több mint 6600 szócikkel – hallható formában is – sikerült megmenteni az utókor számára. Csak remélhetjük, hogy a móriak példáját további kezdeményezések követik, és ezzel más településeken is sikerül a helyi nyelvjáráskincs legalább egy részét megmenteni.

 

A könyv hanganyaga itt letölthető!

 

Semmelweis Kiadó, 2021.

Szerkesztette: Ivanicsné Szing Mária – Vargáné Kocsis Mária – Wundelené Hartmann Teréz – Schwartz Alajos – Mézner László

 

Kapcsolódó témakörök:

Német nyelv

Helytörténet – Fejér megye