Milyen ehető vadnövény ez?
Paraméterek
Sorozat | Kis természetkalauz |
Szerző | Dreyer, Eva-Maria |
Cím | Milyen ehető vadnövény ez? |
Alcím | 130 vadnövény és bogyó egyszerű meghatározása |
Kiadó | Sziget Könyvkiadó |
Kiadás éve | 2015 |
Terjedelem | 128 oldal |
Formátum | A/6, ragasztókötött |
ISBN | 978 615 5178 84 9 |
Eredeti ár:
1.980 Ft
1.782 Ft
Online kedvezmény:
10%
Zsebméretű praktikus határozó barangolásainkhoz a természetben. A legismertebb 130 ehető vadnövény és bogyó részletes leírása, minden fajról látványos, színes fotó, a meghatározást színkód és a legfőbb jellemzők pontos leírása segíti.
|
|
|
Leírás
Zsebméretű praktikus határozó barangolásainkhoz a természetben:
– a legismertebb 130 ehető vadnövény és bogyó részletes leírása,
– minden fajról látványos, színes fotó,
– a meghatározást színkód és a legfőbb jellemzők pontos leírása segíti.
Nemcsak a természetben, hanem a falvakban és a városokban is rengeteg ehető vadnövény és bogyó terem. Ezek sokféle ízükkel és egészséges összetevőikkel gazdagíthatják mindennapi étrendünket. Fogyasztásuk az ipari előállítású élelmiszerek hatására az elmúlt időben meglehetősen háttérbe szorult, és csak néhány éve tapasztalható ezen a téren is szemléletváltás. Az emberek kezdik újra felfedezni ezeket a természeti kincseket – nemcsak a háztartásokban, hanem a több csillagos éttermekben is. Hogy miért? Azért, mert a vadnövények és a különböző bogyók a húsok és halak ízesítésének teljesen új lehetőségeit kínálják, hozzájárulnak a saláták és zöldségételek vitamindús és zamatos elkészítéséhez, vagy a lekvárok és gyümölcslevek különleges ízesítéséhez. Ez a könyvecske a vadnövények és vadon élő bogyók gyűjtéséhez szükséges alapokat ismerteti meg az olvasókkal. Kifejezetten azok számára íródott, akik először indulnak el, hogy ehető vadnövényeket és bogyókat gyűjtsenek a természetben.
A könyv felépítése
Az Európában vadon növő, kereken 12 000 növényfaj közül kb. 1 500 ehető. Ehhez a könyvhöz 130 gyakori, elterjedt és könnyen meghatározható vadnövényt és vadon élő gyümölcsöt választottunk ki. Mindegyik fajhoz leírtuk a meghatározását, a begyűjtését és fogyasztását, valamint felhívtuk a figyelmet arra is, hogy milyen egészségre káros vagy mérgező fajokkal téveszthetők össze. A jobb áttekinthetőség kedvéért különböző színekkel jelöltük a vadnövényeket és bogyókat aszerint, hogy mely évszakban teremnek. A leírást a tavaszi – márciusi, áprilisi – növényekkel kezdjük, majd a kora nyári – májusi, júniusi –, a nyári – júliusi, augusztusi – növényekkel folytatjuk, végül pedig az őszi – szeptemberi, októberi – növényekkel fejezzük be. Egy évszakon belül először a vadnövények, majd a vadon termő gyümölcsök bemutatása következik. A vadnövények csoportján belül a virágok színsorrendje – fehér, sárga, piros, kék illetve lila és zöld, barna – alapján haladunk előre.
Sziget Könyvkiadó, 2015.
Írta: Eva-Maria Dreyer
Fordította: Varga Judit Mária