Előszó
1. A mikrobiológia rövid története
2. Általános bakteriológia
2.1. A baktériumok helye az élőlények világában
2.2. A baktériumok osztályozása és elnevezése
2.3. A baktériumok genetikája
2.4. A baktériumok morfológiája, anatómiája
2.5. A baktériumsejt anatómiája
2.6. A baktériumok energiatermelése, tápigénye, O2- és CO2 igénye
2.7. A baktériumok szaporodása, a baktériumok tenyésztése
2.8. A baktériumok kórokozó képessége
2.9. A szervezet normál flórája
2.10. Bakteriológiai vizsgálati módszerek
3. Részletes bakteriológia
3.1. Gram-pozitív coccusok
3.2. Gram-negatív coccusok
3.3. Gram-pozitív, spórátlan aerob pálcák
3.4. Gram-pozitív spórás aerob pálcák
3.5. Gram-pozitív anaerob spórás pálcák
3.6. Gram-negatív pálcák
3.7. Gram-negatív nem fermentáló pálcák
3.8. Parvobaktériumok
3.9. Vibrio
3.10. Helicobacter és Campylobacter
3.11. Legionella
3.12. Anaerob, nem spóraképző baktériumok
3.13. Gram-pozitív anaerob coccusok
3.14. Gram-negatív anaerob pálcák
3.15. Gram szerint nem csoportosítható baktériumok
3.16. Sejtfal nélküli baktériumok: a Mycoplasma-csoport
3.17. Mycobaktériumok
3.18. Antibiotikumok, antibiotikum-érzékenységi vizsgálatok
4. Virológia
4.1. A vírusok fogalma, jellemzése
4.2. A virionok szerkezete, kémiai összetétele
4.3. A vírusok szaporodása
4.4. Az emberi fertőzést okozó vírusok elnevezése, osztályozása
4.5. Virológiai genetika
4.6. A vírusok fizikokémiai behatásokkal szembeni jellegzetességei
4.7. A vírusok kórokozó hatása
4.8. A vírusbetegségek patogenezise
4.9. A virológiai diagnosztika
4.10. A vírusfertőzések kezelése és megelőzése
4.11. Biztonság a laboratóriumban, a betegellátásban vírusfertőzés esetén
4.12. Vírusok és jellegzetes betegségek
5. Mikológia
5.1. A gombák általános tulajdonságai, alaktanuk, biológiájuk
5.2. A gombák osztályozása és kórokozó tulajdonságai
5.3. A mycosisok laboratóriumi diagnózisa
5.4. A mycosisok terápiája, megelőzése
5.5. Gombás betegségek és kórokozóik
6. Általános parazitológia
6.1. A parazitológia tárgya, felosztása
6.2. A paraziták rendszerezése és elnevezése
6.3. A paraziták általános tulajdonságai
6.4. A szimbiózis fogalma és formái
6.5. A paraziták behatolása a gazdaszervezetbe
6.6. A paraziták által okozott hatások és károk a gazdaszervezetben
6.7. A paraziták rezisztenciája
6.8. A paraziták kimutatására alkalmazott vizsgálati módszerek
6.9. A parazitás megbetegedések kezelése
6.10. A parazitás megbetegedések megelőzése
7. Protozoológia
7.1. A protozoonok alapvető tulajdonságai
7.2. A protozoonok kórokozó hatása és a fertőzés módjai
7.3. A testüregekben élő protozoonok
8. Helmintológia
8.1. A férgek alapvető tulajdonságai és rendszerezése
8.2. Bélben élősködő férgek
8.3. Vérben és szövetekben élősködő férgek
9. Élősködő ízeltlábúak
9.1. Ágyi poloska
9.2. Emberbolha
9.3. Tetvek
9.4. Legyek
9.5. Szúnyogok
9.6. Kullancsok
9.7. Atkák
10. Járványtan
10.1. A járványtan fogalma, tárgya, feladatai, felosztása, módszerei
10.2. A járványfolyamat mozgatóerői
10.3. Fertőzés, fertőző betegségek
10.4. Járványtani statisztikai mérőszámok
10.5. A fertőző betegségek felosztása
10.6. Járványügyi teendők fertőző beteg észlelésekor
10.7. A fertőző betegségek megelőzése
10.8. A fertőző betegségek leküzdésére irányuló tevékenységek
1. Melléklet – Szakkifejezések gyűjteménye
2. Melléklet – Az egészségügyben használatos latin nyelv kiejtési szabályai
Bibliográfia