Agrárgazdaság
Az agrárgazdasági élelmiszer-előállítás a növényi eredetű nyersanyagok betakarítását követően, illetve az állatok vágásával kezdődik. Színhelye általánosan megfogalmazva: az agrárgazdasági élelmiszer-előállító hely vagy más néven élelmiszer-előállító üzem. Egy üzem tervezése, megvalósítása és fejlesztése összetett műszaki-gazdasági feladat, amely sokféle szakember tartós és összehangolt munkáját követeli meg.
Könyvünkben a rendszer- és információelmélet alapjainak tárgyalása után az információs rendszerek általános jellemzőit, azt követően a vállalati rendszereket, majd az agrárgazdaság fontosabb makrorendszereit ismertetjük. Végül pedig agrárspecifikus, mikrogazdasági szintű rendszereket, megoldásokat ismertetünk, elsősorban a rendszerfejlesztők által közzétett ismertetésekre támaszkodva.
A kötet legfőbb szándéka, hogy rendszerbe foglalja azokat a fontosabb gazdaságtani és menedzsment ismereteket, amely a mezőgazdasági vállalkozók számára mindenképpen fontosak lehetnek. A mostani, az új kiadást leginkább az elmúlt évek változásai, az EU-hoz történt csatlakozásunk és néhány új szakmai elem megjelenése indokolja.
A kötet sajátos emlékirat. Bár a szerzőnek sem volt rögmentes az életútja, inkább kegyeltje lett a sorsnak és nem üldözöttje. Élettörténete személyes adalék a korabeli agrárpolitika történetéhez is. Nem az egész 1945 utáni agrárpolitikát mutatja be, csupán azt a részét, amelyet személyes tapasztalataival hitelesíteni tud.
Hogyan kell sikeresen menedzselni a vállalkozások, azon belül is elsősorban a mezőgazdasági vállalkozások projektjeit a 21. századi menedzsment-ismeretek felhasználásával.
Urak, gazdászok. Arisztokraták, értelmiségiek. Konkrét kérdésekre alkalmazható szakértelem és neheztelésekkel és vágyakkal operáló ideológia. Felelős gazdaságpolitika és politikai mozgósítás. Gazdasági ágazati érdekvédelem és átfogó antiliberális társadalomkritika. Ez a könyv a fenti szálakon gombolyítja történeteit 1821 és 1898 között.