Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Marketing 11. osztály

Paraméterek

Szerző Végné Faddi Andrea
Cím Marketing 11. osztály
Alcím A marketing alapjai
Kiadó Műszaki Könyvkiadó
Kiadás éve 2015
Terjedelem 381 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 16 6006 7
Eredeti ár:
1.990 Ft
1.891 Ft
Online kedvezmény: 5%

A marketing alapjai című könyv nem csak a száraz elmélet bemutatására törekszik, hanem példákon, esettanulmányokon keresztül bárki számára befogadhatóvá teszi e tudományt.

Leírás

A marketing elméleti és gyakorlati ismerete ma már minden gazdasági folyamatban elengedhetetlen, közép- és felsőfokú gazdasági iskolákban pedig alapkövetelmény. A marketing alapjai című könyv nem csak a száraz elmélet bemutatására törekszik, hanem példákon, esettanulmányokon keresztül bárki számára befogadhatóvá teszi e tudományt. Az elsősorban oktatási célokra írott mű stílusa gördülékeny, közérthető, ugyanakkor használja a szaknyelvi sajátosságokat, fordulatokat. A leírások mellett a szerző számos ponton ábrákkal teszi még érthetőbbé, feldolgozhatóbbá az elméletet. A marketingkommunikáción kívül a könyv szinte a teljes marketing-eszköztárat bemutatja, ismerteti.
Az író a Marketingkommunikáció című külön kötetben (12. évfolyam) tárja elénk a kommunikációs politika elméleti és gyakorlati ismeretanyagát, címmel. A két kötet külön is kerek egész, de együtt szerves egységet alkotnak, ezért ajánlom mindenki számára mindkét könyv olvasását, forgatását.
Marczell Viktória
főiskolai adjunktus, a Magyar Marketing Szövetség etikai bizottságának tagja, a könyv lektora
 
MK-6006-0 
Írta: Végné Faddi Andra
Lektor: Marczell Viktória
 
Kapcsolódó kiadvány:

Tartalom

1. fejezet. A marketing kialakulása, fogalma, fejlődése

1.1 A marketing fogalma

1.2 A marketing alkalmazási területei

1.3 A marketing fejlődési szakaszai

I. Termelésközpontú korszak

II. Értékesítés-központú korszak

III. Fogyasztóközpontú korszak

IV. Társadalomközpontú korszak

1.4 A marketing története Magyarországon

I. Szocialista fejlődés

II. Reformoktól a rendszerváltásig

III. Rendszerváltástól napjainkig

1.5 Vállalati piaci orientációk

I. Termelési koncepció

II. Termékkoncepció

III. Értékesítési koncepció

IV. Marketingkoncepció

V. Társadalomközpontú marketingkoncepció

1.6 A marketing-mix

1.7 A marketing folyamata

I. Termék/Piac mátrix

II. Versenystratégiák

III. Piaci pozíció szerinti stratégiák

1.8 Összefoglaló feladatsorok

1.9 Esettanulmányok

1. Vevő fejével való gondolkodás 1.

2. A vevő fejével való gondolkodás 2.

3. Eladói minimum

4. Marketing-mix

2. fejezet. A piaci környezet elemzése, a piac szerkezete

2.1 A piac fogalma, elemei

2.2 A piac csoportosítása földrajzi tagolás szerint

2.3 Piactípusok

2.4 Piacszerkezet

2.5 A szervezeti piac jellemzői

2.6 Piaci mérőszámok

2.7 A piac elemzése – SWOT analízis

2.8 A vállalat mikro- és makrokörnyezete

I. A vállalat mikrokörnyezete

II. A vállalat makrokörnyezete

2.9 Összefoglaló feladatsorok

2.10 Esettanulmányok

1. „Megruházták” a kínaiak a magyarokat

2. Kódfejtők a tejespult előtt

3. Pizza és a marketingkommunikáció – egy családi vállalkozás lent és fent

3. fejezet. fogyasztói és szervezeti vásárlói magatartás

3.1 Szükségletek, a Maslow-féle piramis

3.2 A fogyasztói piac modellje

3.3 A fogyasztói magatartást befolyásoló tényezők

I. Kulturális tényezők

II. Társadalmi tényezők

III. Személyes tényezők

IV. Pszichológiai tényezők

3.4 A vásárlási döntés folyamata a fogyasztói piacon

I. Problémafelismerés

II. Információgyűjtés

III. Az alternatívák értékelése

IV. Vásárlási döntés

V. Vásárlás utáni magatartás

3.5 A szervezeti vásárlási döntési folyamata

3.6 A vásárlási magatartás típusai

3.7 Összefoglaló feladatsorok

3.8 Esettanulmányok

1. Fogyasztói magatartás a húskészítmények piacán

2. Olcsó jégkrém, sűrű fillér

3. A tudatos vásárló klasszikus típusa

4. Mi az az impulzusvásárlás?

4. fejezet. Piacszegmentálás, célpiacok kiválasztása, termékpozicionálás

4.1 Piacszegmentáció

I. Terméktényezők ismérvei

II. Fogyasztók ismérvei

III. Szervezeti vásárlók szegmentációja

4.2 Célcsoportképzés

4.3 Termékpozícionálás

4.4 Összefoglaló feladatsorok

4.5 Esettanulmányok

1. Biogazdálkodás

2. Wellness szolgáltatás

3. Babaápolási piac

4. Bolti marketing

5. fejezet. A marketinginformációs rendszer

5.1 Az információ fogalma, az információval szemben támasztott követelmények

5.2 A MIR fogalma, funkciói

5.3 A MIR alrendszerei

5.4 A marketingkutatás fogalma, területei és módszerei

5.5 Összefoglaló feladatsorok

5.6 Esettanulmányok

1. Drogériákban adják el az arcápolók több mint felét – Erős pozícióban a gyártói márkák

2. Az olasz konyha a legkedveltebb a magyarok körében

3. Filmnézési szokások

4. Mindenhova eljutott már a színes TV, hódít a DVD

6. fejezet. Piackutatás

6.1 A marketingkutatás és a piackutatás kapcsolata

6.2 A piackutatás fogalma, területei

6.3 A piackutatás folyamata

6.4 A kutatási minta kiválasztása

6.5 Szekunder piackutatás

6.6 Primer piackutatás

I. Megfigyelés

II. Kísérlet

III. Megkérdezés

6.7 A kérdőívszerkesztés szabályai

6.8 Kérdéstípusok

I. Kérdéstípusok a kérdés feltevésének módja szerint

II. Kérdéstípusok a kérdés feltevésének célja szerint

III. Kerülendő kérdéstípusok

6.9 A kutatási eredmények értékelése

6.10 Összefoglaló feladatsorok

6.11 Esettanulmányok

1. Reklámforradalmat hozott a mobil

2. Kérdőív a McDonald's-ról

3. Piackutatás: A Barbie baba és a Matel cég

4. Nemzeti Médiaanalízis

7. fejezet. Termék- és szolgáltatáspolitika

7.1 A termék csoportosítása, jellemzői

7.2 A szolgáltatások jellemzői

7.3 A termék életútja

7.4 Termékpolitika

I. Termék/piac mátrix

II. BCG mátrix

7.5 Termékfejlesztés

7.6 Összefoglaló feladatsorok

7.7 Esettanulmányok

1. Megszólal a zenemobil

2. így kell (ötleteket) lopni

3. Trónfosztás készül a tésztapiacon

4. Mosóporok tesztje

8. fejezet. Árpolitika, árstratégia

8.1 Az árpolitika fogalma

8.2 Az árkialakítás tényezői

I. Piaci erőviszonyok

II. Vevők jellemző ármagatartása

III. Versenytársak jellemző ármagatartása

IV. Szállítók jellemző ármagatartása

8.3 Alstratégia

I. Költségelvű árképzés

II. Kereslethez igazodó árképzés

III. Versenytársakhoz igazodó árképzés

IV. Árstratégia az életgörbe szakaszaiban

V. Ár-minőség stratégiák

8.4 Ártaktika

I. Árdifferenciálás

II. Árengedmények

III. Promóciós árképzés

8.5 Az eladási árak felépítése

8.6 Az árak jogi szabályozása

8.7 Összefoglaló feladatsorok

8.8 Esettanulmányok

1. Hét végén drágább a gyümölcs

2. Törvényen kívüli akcióhősök

3. Felverte a dió árát az export

4. Egyre többen fogékonyak az akciókra és promóciókra

9. fejezet. Értékesítéspolitika, csatornák kiválasztása

9.1 A kereskedelem helye, szerepe

9.2 A disztribúciós rendszer, az értékesítési csatorna funkciói

I. Logisztikai funkció

II. Tranzakciós funkció

III. Értékesítést elősegítő funkció

9.3 Az értékesítési csatorna kiválasztása

9.4 Az értékesítési csatorna hossza

9.5 Az értékesítési csatorna szélessége

9.6 Értékesítési módok

9.7 Nagykereskedelem

9.8 Kiskereskedelem

I. Bolti kiskereskedők

II. Bolt nélküli kiskereskedők

9.9 Marketingstratégiák az értékesítési csatornában

9.10 Franchise

9.11 Összefoglaló feladatsorok

9.12 Esettanulmányok

1. Országos pláza-láz

2. Cég receptre

3. A magyar vásárló még nem online

4. Vásárlás előtti tudnivalók