Közétkeztetők kézikönyve IV.
Paraméterek
Szerző | Szűcs Zsuzsanna – Vígné Sági Katalin |
Cím | Közétkeztetők kézikönyve IV. |
Alcím | Iskolai közétkeztetés |
Kiadó | SpringMed Kiadó |
Kiadás éve | 2023 |
Terjedelem | 206 oldal |
Formátum | B/5, ragasztókötött |
ISBN | 978 615 6337 7 26 |
A „Közétkeztetők kézikönyve” sorozat egy rendkívül gyakorlatias, nagyon sok támpontot és szakmai segítséget kínáló gyűjtemény, melynek IV. kötete az iskolás korosztály (6–18 éves) táplálkozását vette górcső alá. |
|
|
Leírás
A „Közétkeztetők kézikönyve” sorozat egy rendkívül gyakorlatias, nagyon sok támpontot és szakmai segítséget kínáló gyűjtemény, melynek IV. kötete az iskolás korosztály (6–18 éves) táplálkozását vette górcső alá. Az étel – az átadott tápanyagokon túl – minden életkorban számos szerepet tölt be, azonban a gyermekek számára különösen fontos. Az iskolai menü így jóval több a rendeletben meghatározott grammoknál; egy falat otthon, pár perc kikapcsolódás az órarend rohanó körforgásából.
A könyv I. része az elméleti tudnivalókat foglalja össze, szerzője Szűcs Zsuzsanna MSc, dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember. A tartalomból:
- Az iskoláskorú (6–18 éves) gyermekek fizikai, mentális és pszichoszociális fejlődésének jellegzetességei.
- A 6–18 éves gyermekek életmódját, táplálkozási szokásait vizsgáló felmérések ismertetése.
- Táplálkozási ajánlások (OKOSTÁNYÉR®) bemutatása.
- Az iskola mint az egészségmegőrzés színterének bemutatása a beavatkozási lehetőségek ismertetésével.
- A közétkeztetés kihívásai a jelenben és a jövőben.
A kötet II. részének szerzője Vígné Sági Katalin, dietetikus, élelmezésvezető. Az általa összeállított receptgyűjteményben 170 recept leírásával, az alapanyagok és a konyhatechnológiai módszerek sokféle használatával igyekszik a mindennapi munkát segíteni a közétkeztetésben dolgozók részére. Véleménye szerint a receptgyűjtemény csak kiindulópont, az ételek készítésekor minden esetben figyelembe kell venni a helyi viszonyokat és adottságokat, majd célszerű saját adatbázist, saját receptgyűjteményt kialakítani. A színes mellékletben szakmai anyagokat és ételfotókat is talál az olvasó.
SpringMed Kiadó, 2023.
Írta: Szűcs Zsuzsanna – Vígné Sági Katalin
Lektor: Bognárné Somogyi Krisztina
Szűcs Zsuzsanna MSc RD, dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke. A Semmelweis Egyetem mesteroktatója. Az Európai Dietetikai Szövetség (EFAD) Elhízástudományi munkacsoportjának tagja. Az Új Diéta szaklap felelős szerkesztője és a Táplálkozásmarketing, Medical Digest Prevention és a Dietetikai és Táplálkozástudományi Szemle folyóiratok szerkesztőségi tagja. Vezetésével készült el többek között az új hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR®, valósult meg a hazai gyermekek táplálkozási szokásait vizsgáló összehasonlító elemzés, valamint az MDOSZ állásfoglalása a növényi alapú étrendek egészséghatásairól. Az MDOSZ „Év Tudományos Dietetikusa 2009” díj, az Emberi Erőforrások Miniszterének elismerő oklevele (2016) és a Pro Dietetica Metabolica díj (2019) birtokosa. 47 magyar és angol nyelvű tudományos közlemény, több mint 100 előadás, illetve poszter szerzője, társszerzője, 12 könyv társszerzője, lektora. Számos, a nagyközönségnek szóló előadás és cikk szerzője, oktatóprogramok résztvevője.
Vígné Sági Katalin 1990-ben vette át dietetikusi diplomáját kiváló minősítéssel. Ezt követően 10 éven át dolgozott az Országos Élelmezésés Táplálkozástudományi Intézet csapatában. Kedvenc szakterülete a gyermekétkeztetés kutatása. Részt vett a NutriComp tápanyagszámító szoftver kidolgozásában. Szakácskönyvet írt „Egyszerűen, egészségesen” címmel a közétkeztetés számára, és folyamatosan publikált az „Élelmezés” című folyóiratban. 2014 óta a Budafoki Református Gyülekezet által működtetett 1200 adagos főzőkonyhát vezeti, ahol élelmezésvezető, dietetikus és egyben ügyvezető. A szerző ars poeticája: „Hiszem, és vallom, hogy a szakmai korrektség, az emberi, erkölcsi tényezők összehangolása kell, hogy a zsinórmérték legyen mind a munkában, mind a magánéletben. Legfontosabb feladataként a prevencióra tekintek, melynek alappillére a gyerekek életének pozitív formálása, beleértve a táplálkozást is. Nagyon fontos számomra a magyar gasztronómiai hagyományok őrzése, illetve a mai korszerű lehetőségekkel való szinkronizálása, de pont ennyire hangsúlyos a nemzetközi trendek monitorozása, a folyamatos tanulás, fejlődés, nyitottság, a tapasztalatok átadása és a fiatalok támogatása.”
Tartalom
ISKOLÁSKORÚ GYERMEKEK KÖZÉTKEZTETÉSE (Szűcs Zsuzsanna MSc, dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember)
Előszó
Bevezetés – A táplálkozás minőségének jelentősége gyermekkorban
Az iskoláskorú (6–18 éves) gyermekek fizikai, mentális és pszichoszociális fejlődésének jellegzetességei
A hazai 6–18 éves gyermekek attitűdje, életmódja, táplálkozási szokásai és tápanyagbevitele – felmérések eredményei
Táplálkozási ajánlások a 6-18 éves gyermekeknek – OKOSTÁNYÉR®
Beavatkozási lehetőségek – az iskola mint az egészségmegőrzés színtere
Közétkeztetési rendelet, az iskoláskorú gyermekek étkeztetésére
A közétkeztetés kihívásai a jelenben és a jövőben
Zárszó
Felhasznált irodalom
Tárgymutató
RECEPTEK (Vígné Sági Katalin, élelmezésvezető, dietetikus)
Receptek jegyzéke
Saláták
Szendvicskrémek, uzsonnakrémek
Levesek
Baromfi ételek
Halételek
Sertéshúsételek
Marhahúsételek
Májból készült ételek
Főzelékek
Köretek
Mártások
Párolt zöldségek
Egytálételek
Rakott ételek
Bemutatkozik az MDOSZ
SZÍNES MELLÉKLET