Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Közétkeztetők kézikönyve II.

Paraméterek

Szerző Gyuricza Ákos – Zentai Andrea
Cím Közétkeztetők kézikönyve II.
Alcím Allergénmentes ételreceptek korcsoportonként
Kiadó SpringMed Kiadó
Kiadás éve 2019
Terjedelem 196 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 5166 77 8
Eredeti ár:
6.800 Ft
6.120 Ft
Online kedvezmény: 10%

Kiadványunk egy olyan receptes könyv, amely elsősorban a táplálékallergiák, táplálékintoleranciák esetén biztosítandó diétás étkeztetést nyújtó közétkeztetőknek kíván segítségére lenni – a közétkeztetési rendeletben előírtaknak megfelelően – változatos, zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban gazdag, allergénmentes ételek készítéséhez.

Leírás

Mára már talán közismert a lakosság körében, hogy a helyes táplálkozásnak hatása van az egészségünkre. Arról is egyre többen tudnak, hogy mit javasolt fogyasztani, és mi az, amit kerülniük szükséges ahhoz, hogy megőrizzék egészségüket. Jelen kiadvány egy olyan receptes könyv, amely elsősorban a táplálékallergiák, táplálékintoleranciák esetén biztosítandó diétás étkeztetést nyújtó közétkeztetőknek kíván segítségére lenni – a közétkeztetési rendeletben előírtaknak megfelelően – változatos, zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban gazdag, allergénmentes ételek készítéséhez. A közétkeztetési rendelet definíciója szerint a diétás étrend „olyan ételekből összeállított étrend, amely különleges összetételére vagy az előállítása során alkalmazott egyedi eljárásra tekintettel olyan fogyasztók speciális táplálkozási igényeit elégíti ki, akik számára sajátos egészségi állapotuk bizonyos anyagok ellenőrzött mértékben történő fogyasztását teszi indokolttá”. Az allergénmentes receptes könyvben a dietetikus szerzőpáros korcsoportonként kidolgozott receptekből állított össze egy válogatást, mely által a könyv –mindenkinek, aki táplálékallergiával, táplálékintoleranciával él – jól használható. A receptek ugyanakkor az otthoni étkezésekhez is mintát adnak. Segítséget nyújtanak mindazoknak, akik a kötelezően jelölendő tizennégy allergia valamelyikében szenvednek, vagy laktózintoleranciás vagy diétára szoruló gyermeket nevelnek, és változatos, egészséges táplálkozásra törekszenek, ill. kipróbálnának korábban talán nem használt alapanyagokat is.
A szerzők az alábbi ételallergiákra és ételintoleranciákra készítették el a diétás étrendjeiket:
– Tehéntejfehérje-allergia
– Laktózintolerancia
– Tojásallergia
– Gluténérzékenység
A könyvet a közétkeztetőknek, az ételallergiában és/vagy ételintoleranciában szenvedőknek ajánljuk mindennapjaik megkönnyítésére.

 

SpringMed Kiadó, 2019.

Írta: Gyuricza Ákos MSc – Zentai Andrea

Szakmai lektor: Kubányi Jolán MSc

Tartalom

A kötet szerzői          

Köszönetnyilvánítás  

Előszó

Bevezető       

Táplálékallergiák, -intoleranciák    

A táplálékallergia és -intolerancia közti különbség

Allergénjelölések     

Keresztallergiák       

Tehéntejfehérje-allergia esetén kerülendő élelmiszerek és helyettesítésük       

Laktózintolerancia esetén kerülendő élelmiszerek és helyettesítésük      

Tojásallergia esetén kerülendő élelmiszerek és helyettesítésük   

Gluténérzékenység (cöliákia) esetén kerülendő élelmiszerek és helyettesítésük

Útmutató a receptek használatához

RECEPTGYŰJTEMÉNY (A recepteket összeállította Gyuricza Ákos)

Levesek (21 ételrecept)

Főzelékek (25 ételrecept)

Húsos, halas receptek (11 ételrecept)

Rakott ételek (10 ételrecept)

Saláták, köretek, mártások (40 ételrecept)

Mártások (10 ételrecept)

Kisétkezések ételei (16 ételrecept)

Édességek, desszertek (12 ételrecept)

Kapcsolódó kiadványok

Raktáron
12.000 Ft 10.800 Ft
Raktáron
13.990 Ft 12.591 Ft
Raktáron
9.980 Ft 8.982 Ft