Közétkeztetők kézikönyve II.
Paraméterek
Szerző | Gyuricza Ákos – Zentai Andrea |
Cím | Közétkeztetők kézikönyve II. |
Alcím | Allergénmentes ételreceptek korcsoportonként |
Kiadó | SpringMed Kiadó |
Kiadás éve | 2019 |
Terjedelem | 196 oldal |
Formátum | B/5, ragasztókötött |
ISBN | 978 615 5166 77 8 |
Kiadványunk egy olyan receptes könyv, amely elsősorban a táplálékallergiák, táplálékintoleranciák esetén biztosítandó diétás étkeztetést nyújtó közétkeztetőknek kíván segítségére lenni – a közétkeztetési rendeletben előírtaknak megfelelően – változatos, zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban gazdag, allergénmentes ételek készítéséhez. |
|
|
Leírás
Mára már talán közismert a lakosság körében, hogy a helyes táplálkozásnak hatása van az egészségünkre. Arról is egyre többen tudnak, hogy mit javasolt fogyasztani, és mi az, amit kerülniük szükséges ahhoz, hogy megőrizzék egészségüket. Jelen kiadvány egy olyan receptes könyv, amely elsősorban a táplálékallergiák, táplálékintoleranciák esetén biztosítandó diétás étkeztetést nyújtó közétkeztetőknek kíván segítségére lenni – a közétkeztetési rendeletben előírtaknak megfelelően – változatos, zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban gazdag, allergénmentes ételek készítéséhez. A közétkeztetési rendelet definíciója szerint a diétás étrend „olyan ételekből összeállított étrend, amely különleges összetételére vagy az előállítása során alkalmazott egyedi eljárásra tekintettel olyan fogyasztók speciális táplálkozási igényeit elégíti ki, akik számára sajátos egészségi állapotuk bizonyos anyagok ellenőrzött mértékben történő fogyasztását teszi indokolttá”. Az allergénmentes receptes könyvben a dietetikus szerzőpáros korcsoportonként kidolgozott receptekből állított össze egy válogatást, mely által a könyv –mindenkinek, aki táplálékallergiával, táplálékintoleranciával él – jól használható. A receptek ugyanakkor az otthoni étkezésekhez is mintát adnak. Segítséget nyújtanak mindazoknak, akik a kötelezően jelölendő tizennégy allergia valamelyikében szenvednek, vagy laktózintoleranciás vagy diétára szoruló gyermeket nevelnek, és változatos, egészséges táplálkozásra törekszenek, ill. kipróbálnának korábban talán nem használt alapanyagokat is.
A szerzők az alábbi ételallergiákra és ételintoleranciákra készítették el a diétás étrendjeiket:
– Tehéntejfehérje-allergia
– Laktózintolerancia
– Tojásallergia
– Gluténérzékenység
A könyvet a közétkeztetőknek, az ételallergiában és/vagy ételintoleranciában szenvedőknek ajánljuk mindennapjaik megkönnyítésére.
SpringMed Kiadó, 2019.
Írta: Gyuricza Ákos MSc – Zentai Andrea
Szakmai lektor: Kubányi Jolán MSc
Tartalom
A kötet szerzői
Köszönetnyilvánítás
Előszó
Bevezető
Táplálékallergiák, -intoleranciák
A táplálékallergia és -intolerancia közti különbség
Allergénjelölések
Keresztallergiák
Tehéntejfehérje-allergia esetén kerülendő élelmiszerek és helyettesítésük
Laktózintolerancia esetén kerülendő élelmiszerek és helyettesítésük
Tojásallergia esetén kerülendő élelmiszerek és helyettesítésük
Gluténérzékenység (cöliákia) esetén kerülendő élelmiszerek és helyettesítésük
Útmutató a receptek használatához
RECEPTGYŰJTEMÉNY (A recepteket összeállította Gyuricza Ákos)
Levesek (21 ételrecept)
Főzelékek (25 ételrecept)
Húsos, halas receptek (11 ételrecept)
Rakott ételek (10 ételrecept)
Saláták, köretek, mártások (40 ételrecept)
Mártások (10 ételrecept)
Kisétkezések ételei (16 ételrecept)
Édességek, desszertek (12 ételrecept)