Kedvcsináló szakácskönyv
Paraméterek
Szerző | Balogh Diána – Goldman Júlia |
Cím | Kedvcsináló szakácskönyv |
Alcím | Kezdők és haladók konyhájába |
Kiadó | Tündérkert Kiadó |
Kiadás éve | 2008 |
Terjedelem | 176 oldal |
Formátum | 21x22 cm, keménytáblás |
ISBN | 978 963 88077 0 4 |
Ha már tudsz főzni, akkor ideje, hogy a család többi tagját is hagyd érvényesülni! Csak ajándékozd meg őket a Kedvcsináló szakácskönyvvel: Neked pihenést, nekik élményt és szórakozást nyújt! Ha még sohasem próbáltál főzni, pedig már 13 is elmúltál, itt az ideje, hogy belevágj. Hidd el, leesik a körülötted élők álla, ha meglátják mit műveltél… …hát még, ha megkóstolják!!! Csak győzd bezsebelni az elismeréseket! |
|
|
Leírás
– Még a rántást is odaégeted, igaz, kedveském? – tréfálkozott velem kedveskedve egy jót akaró hölgyemény kezdő szakácsnő koromban, én meg buzgón helyeseltem, és közben azon filóztam, hogy mi a fene lehet az a rántás? Abban azért egy percig sem kételkedtem, hogy odaégetném. Akkortájt még a teát is odaégettem.
Meg voltak, akik segíteni próbáltak.
– ...és a végén egyszerűen behabarod! – osztotta meg kedvenc receptjét a szomszédasszony, tisztes matróna, és én ismét csak bólogattam. Naná, egyszerűen behabarom, mi az nekem? Ez a habarás is valami olyasmi lehet, mint amikor a matektanárnő ördögi mosollyal kijelentette, hogy a példa végén „épp csak közös nevezőre kell hozni a törteket, és már kész is”. Persze, kész. Annak, aki tudja, hogy mit jelentenek ezek a szavak, annak tuti nem ügy. De kitől kérdezhet egy kezdő szakácsnő?
Családunkban a nagyi számított abszolút főzési szaktekintélynek, imádtam a főztjét. De például a pörkölt receptje úgy kezdődött, hogy „végy fél kiló szalonnát, és olvaszd ki a zsírját...” Nos, nem vagyok elvakult reformpárti, aki csak és kizárólag teljes kiőrlésű bio-tönkölybúza kenyeret fogyaszt, de azért fél kiló szalonnánál csak lehet valami egészségesebb megoldást választani!
Aztán persze megtanultam főzni, mint ahogy mindenki megtanulhat, aki kedvet érez hozzá. Hogy ne a saját kárán tegye, abban segíthet ez a szakácskönyv.
A tűzhelytől indul, vagy még inkább a konyhaajtóból, és minden kezdőnek segít megtenni odabent az első lépéseket. Követhető képekkel illusztrálva sorba veszi a főzési eljárásokat épp úgy, mint az egyszerű recepteket, oly részletességig, hogy még a legkezdőbb szakács-jelölt is talál olyan bekezdést, amit elolvasva megnyugodva sóhajthat fel: ezt még én is tudom!
És utána megnőtt önbizalommal tanulhatja meg, hogy mi a rántás, hogyan készül a habarás.
Ha már tudsz főzni, akkor ideje, hogy a család többi tagját is hagyd érvényesülni! Csak ajándékozd meg őket a Kedvcsináló szakácskönyvvel: Neked pihenést, nekik élményt és szórakozást nyújt! Ha még sohasem próbáltál főzni, pedig már 13 is elmúltál, itt az ideje, hogy belevágj. Hidd el, leesik a körülötted élők álla, ha meglátják mit műveltél… …hát még, ha megkóstolják!!! Csak győzd bezsebelni az elismeréseket!
Tündérkert Kiadó, 2008.
Írta: Balogh Diána – Goldman Júlia
Illusztráció: Balogh Diána
Fotó: Zombori László
Kapcsolódó kiadvány:
Kapcsolódó témakör:
Tartalom
Előszó helyett
Előkészítés
1. A főzés eszközei
2. Válogatás
3. Tisztítás
4. Kimagozás
5. Kicsontozás/hártyázás
6. Tűzdelés
7. Töltés
8. Darabolás
9. Klopfolás
10. Pácolás
Hőkezelés
1. Főzés
2. Párolás
3. Forralás
4. Forrázás
5. Gőzölés
6. Beforralás
7. Átforralás
8. Zsiradékban sütés
9. Pirítás
10. Sütőben sütés
11. Grillezés
Mesterfogások, tippek, trükkök
1. Rántás
2. Habarás
3. Besamelmártás
4. Montírozás
5. Élesztő megfuttatása
6. Kelesztés
7. Sütőforma kikenése
8. A tojás
9. Tojásfehérje hab
10. Zöldfűszerek
11. Még egy fél gondolat a mélyhűtésről
12. Konyhai mértékegységek
13. Rövidítések
14. Mértékváltás
Receptek
Némi magyarázat a könyv használatához
Levesek
Húsleves
Burgonyaleves
Sütőtök-krémleves
Paradicsomleves
Tejfölös gombaleves
Gyümölcsleves
Gyümölcsleves light
Főzelékek
Finomfőzelék
Szárazbabfőzelék
Parajfőzelék
Főételek
Rántott szelet
Rántott halfilé
Rántott zöldségek
Rántott gomba
Rántott camambert áfonya öntettel
Rántott sajt
Tartármártás
Borsós natúrszelet
Tejfölös-gombás natúrszelet
Csirkepörkölt-csirkepaprikás
Vörösboros marhapörkölt egri módra
Paprikás krumpli
Tepsis hús vegyes zöldséggel
Magyaróvári sertésszelet
Ananászos pulykaragu
Ananászos-őszibarackos csirkemell
Köretek
Párolt rizs
Tarhonya
Galuska
Főtt burgonya
Krumplipüré
Hasábburgonya
Steak burgonya
Meggymártás
Tészták
Tésztafőzés
Mezítlábas olasz tészta kezdőknek
Bazsalikomos paradicsomszósz
Paradicsomos sonkás tészta
Darás tészta
Túrós tészta
Saláták
Paradicsomsaláta
Uborkasaláta
Kertészsaláta
Majonézes csirkesaláta
Görögsaláta
Franciasaláta
Desszertek, sütemények
Palacsintatészta
Palacsintaötletek
Márványkuglóf
Kevert almás sütemény
Tiramisu
Sajtos-sós rudacska
Sós kifli
Pofonegyszerű ételek
Rántotta
Sonkás-gombás omlett
Tükörtojás
Sonka tojással
Halkrém
Menü összeállítása
Tárgymutató