Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kedvcsináló szakácskönyv

Paraméterek

Szerző Balogh Diána – Goldman Júlia
Cím Kedvcsináló szakácskönyv
Alcím Kezdők és haladók konyhájába
Kiadó Tündérkert Kiadó
Kiadás éve 2008
Terjedelem 176 oldal
Formátum 21x22 cm, keménytáblás
ISBN 978 963 88077 0 4
Eredeti ár:
3.360 Ft
2.352 Ft
Online kedvezmény: 30%

Ha már tudsz főzni, akkor ideje, hogy a család többi tagját is hagyd érvényesülni! Csak ajándékozd meg őket a Kedvcsináló szakácskönyvvel: Neked pihenést, nekik élményt és szórakozást nyújt! Ha még sohasem próbáltál főzni, pedig már 13 is elmúltál, itt az ideje, hogy belevágj. Hidd el, leesik a körülötted élők álla, ha meglátják mit műveltél… …hát még, ha megkóstolják!!! Csak győzd bezsebelni az elismeréseket!

Leírás

– Még a rántást is odaégeted, igaz, kedveském? – tréfálkozott velem kedveskedve egy jót akaró hölgyemény kezdő szakácsnő koromban, én meg buzgón helyeseltem, és közben azon filóztam, hogy mi a fene lehet az a rántás? Abban azért egy percig sem kételkedtem, hogy odaégetném. Akkortájt még a teát is odaégettem.

Meg voltak, akik segíteni próbáltak.
– ...és a végén egyszerűen behabarod! – osztotta meg kedvenc receptjét a szomszédasszony, tisztes matróna, és én ismét csak bólogattam. Naná, egyszerűen behabarom, mi az nekem? Ez a habarás is valami olyasmi lehet, mint amikor a matektanárnő ördögi mosollyal kijelentette, hogy a példa végén „épp csak közös nevezőre kell hozni a törteket, és már kész is”. Persze, kész. Annak, aki tudja, hogy mit jelentenek ezek a szavak, annak tuti nem ügy. De kitől kérdezhet egy kezdő szakácsnő?
Családunkban a nagyi számított abszolút főzési szaktekintélynek, imádtam a főztjét. De például a pörkölt receptje úgy kezdődött, hogy „végy fél kiló szalonnát, és olvaszd ki a zsírját...” Nos, nem vagyok elvakult reformpárti, aki csak és kizárólag teljes kiőrlésű bio-tönkölybúza kenyeret fogyaszt, de azért fél kiló szalonnánál csak lehet valami egészségesebb megoldást választani!
Aztán persze megtanultam főzni, mint ahogy mindenki megtanulhat, aki kedvet érez hozzá. Hogy ne a saját kárán tegye, abban segíthet ez a szakácskönyv.
A tűzhelytől indul, vagy még inkább a konyhaajtóból, és minden kezdőnek segít megtenni odabent az első lépéseket. Követhető képekkel illusztrálva sorba veszi a főzési eljárásokat épp úgy, mint az egyszerű recepteket, oly részletességig, hogy még a legkezdőbb szakács-jelölt is talál olyan bekezdést, amit elolvasva megnyugodva sóhajthat fel: ezt még én is tudom!
És utána megnőtt önbizalommal tanulhatja meg, hogy mi a rántás, hogyan készül a habarás.

Ha már tudsz főzni, akkor ideje, hogy a család többi tagját is hagyd érvényesülni! Csak ajándékozd meg őket a Kedvcsináló szakácskönyvvel: Neked pihenést, nekik élményt és szórakozást nyújt! Ha még sohasem próbáltál főzni, pedig már 13 is elmúltál, itt az ideje, hogy belevágj. Hidd el, leesik a körülötted élők álla, ha meglátják mit műveltél… …hát még, ha megkóstolják!!! Csak győzd bezsebelni az elismeréseket!

 

Tündérkert Kiadó, 2008.

Írta: Balogh Diána – Goldman Júlia

Illusztráció: Balogh Diána

Fotó: Zombori László

 

Kapcsolódó kiadvány:

Testreszabott konyha

 

Kapcsolódó témakör:

Élelmiszer- és vendéglátóipar

Tartalom

Előszó helyett

Előkészítés

1. A főzés eszközei

2. Válogatás

3. Tisztítás

4. Kimagozás

5. Kicsontozás/hártyázás

6. Tűzdelés

7. Töltés

8. Darabolás

9. Klopfolás

10. Pácolás

Hőkezelés

1. Főzés

2. Párolás

3. Forralás

4. Forrázás

5. Gőzölés

6. Beforralás

7. Átforralás

8. Zsiradékban sütés

9. Pirítás

10. Sütőben sütés

11. Grillezés

Mesterfogások, tippek, trükkök

1. Rántás

2. Habarás

3. Besamelmártás

4. Montírozás

5. Élesztő megfuttatása

6. Kelesztés

7. Sütőforma kikenése

8. A tojás

9. Tojásfehérje hab

10. Zöldfűszerek

11. Még egy fél gondolat a mélyhűtésről

12. Konyhai mértékegységek

13. Rövidítések

14. Mértékváltás

Receptek

Némi magyarázat a könyv használatához

Levesek

Húsleves

Burgonyaleves

Sütőtök-krémleves

Paradicsomleves

Tejfölös gombaleves

Gyümölcsleves

Gyümölcsleves light

Főzelékek

Finomfőzelék

Szárazbabfőzelék

Parajfőzelék

Főételek

Rántott szelet

Rántott halfilé

Rántott zöldségek

Rántott gomba

Rántott camambert áfonya öntettel

Rántott sajt

Tartármártás

Borsós natúrszelet

Tejfölös-gombás natúrszelet

Csirkepörkölt-csirkepaprikás

Vörösboros marhapörkölt egri módra

Paprikás krumpli

Tepsis hús vegyes zöldséggel

Magyaróvári sertésszelet

Ananászos pulykaragu

Ananászos-őszibarackos csirkemell

Köretek

Párolt rizs

Tarhonya

Galuska

Főtt burgonya

Krumplipüré

Hasábburgonya

Steak burgonya

Meggymártás

Tészták

Tésztafőzés

Mezítlábas olasz tészta kezdőknek

Bazsalikomos paradicsomszósz

Paradicsomos sonkás tészta

Darás tészta

Túrós tészta

Saláták

Paradicsomsaláta

Uborkasaláta

Kertészsaláta

Majonézes csirkesaláta

Görögsaláta

Franciasaláta

Desszertek, sütemények

Palacsintatészta

Palacsintaötletek

Márványkuglóf

Kevert almás sütemény

Tiramisu

Sajtos-sós rudacska

Sós kifli

Pofonegyszerű ételek

Rántotta

Sonkás-gombás omlett

Tükörtojás

Sonka tojással

Halkrém

Menü összeállítása

Tárgymutató