Leírás
Ma már sokan és sokat hallottak az inzulinrezisztenciáról, és sokan úgy gondolják, hogy az üdvözítő megoldás a 160 grammos diéta. Ahogy az életben sincs egyetlen üdvözítő út, így az inzulinrezisztencia kezelésében sincs egyetlen, mindenkinek jó diéta. Különféle utak vannak, és a csapat (orvos, dietetikus) segít kiválasztani, melyiken érdemes menni. Ez egy hosszú utazás, ahol többször is szükség van az orvosi, dietetikai kontrollra. A kezelés, gondozás szerves része a táplálkozás. Mivel nem egyszerűen az egészséges táplálkozásról beszélünk – bár sokban hasonlít rá – mindenképp szükséges az új étrend beállításhoz a dietetikai konzultáció.
Az inzulinrezisztencia fogalma az utóbbi években a széles nyilvánosság előtt is ismertté vált. A könyv első részében a dietetikus szerző foglalja össze az étrendváltoztatás lényegi pontjait, melyek az inzulinrezisztenciában követendők. Idézet a dietetikus bevezetőjéből: „Szénhidrátanyagcsere-zavar, prediabétesz, cukorbetegség, diéta. Ezeket a szavakat hallva a páciensek szeme előtt egy lemondásokkal, tiltásokkal, korlátozásokkal teli, méréssel, számolással járó, a szabad választásukat, „mozgásukat” szűkítő étrend képe jelenik meg. Hosszú évek tapasztalata alapján mondhatom, hogy ez nem így van. A kezdeti megtorpanás, nehézség után egy új világ tárul fel, az egész étrend sokkal változatosabb, színesebb, gazdagabb, ízletesebb és az egészséges táplálkozáshoz nagyon közel álló lesz. Ebben segít ez a könyv.”
A könyv második részében az orvos szerző bemutatja a vércukor-szabályozás rendszerének összetettségét, a hormonális rendszerek egymásra kifejtett hatásait. Segít megérteni az inzulinrezisztenciát kísérő szerteágazó tüneteket és eligazodni a szükséges terápiás lépések elindításában. A könyv végén az orvosi kifejezések magyarázó szótára és a könyvben szereplő receptekhez készült színes ételfotók találhatók.
SpringMed Kiadó, 2023.
SpringMed Diétás Könyvek
Írta: Erdélyi-Sipos Aliz MSc – Dr. Tűű László
Szakmai lektor: Kubányi Jolán MSc
Kapcsolódó témakörök:
Paraméterek
Sorozat | SpringMed Diétás Könyvek |
Szerző | Erdélyi-Sipos Aliz – Tűű László |
Cím | Inzulinrezisztencia |
Alcím | Diéta és kezelés (3. kiadás) |
Kiadó | SpringMed Kiadó |
Kiadás éve | 2023 |
Terjedelem | 100 oldal |
Formátum | A/5, ragasztókötött |
ISBN | 978 615 6337 59 7 |
Tartalom
A szerzők előszava
I. rész – AZ INZULINREZISZTENS BETEG DIETOTERÁPIÁJA (Erdélyi-Sipos Aliz MSc, dietetikus, táplálkozástudományi szakember)
1. Bevezetés
2. Együnk, de hányszor?
3. Tápanyagokról az inzulinrezisztencia tükrében
4. Fókuszban a szénhidrátok
5. Egy életre szóló egészséges és finom étrend
6. Receptek
II. rész – AZ INZULINREZISZTENCIA ORVOSI VONATKOZÁSAI (Dr. Tűű László, belgyógyász, endokrinológus orvos)
1. Bevezető
2. Mi is az az inzulinrezisztencia?
3. A magas inzulinszint kialakulásának mechanizmusai
4. A kialakult magas inzulinszint biológiai következményei
5. Az inzulinrezisztencia, a magas inzulinszint klinikai tünetei és kivizsgálásuk
6. Terápiás lehetőségek
III. rész – HASZNOS INFORMÁCIÓK
Orvosi szakkifejezések értelmező szótára
IV. rész – SZÍNES MELLÉKLET A RECEPTEKBEN SZEREPLŐ ÉTELFOTÓKKAL