Házi sörfőzés
Paraméterek
Sorozat | Házunk táján |
Szerző | Wolfgang Vogel |
Cím | Házi sörfőzés |
Kiadó | Mezőgazda Kiadó |
Kiadás éve | 2020 |
Terjedelem | 128 oldal |
Formátum | B/5, keménytáblás |
ISBN | 978 963 286 761 8 |
Ez a könyv azoknak szolgál segítségül, akik kedvtelésből próbálnak sört készíteni. A teljesen kezdők számára gyakorlatias útmutató, a kicsit tapasztaltabbaknak a sörfőzés tömör összefoglalása. |
|
|
Leírás
Ez a könyv azoknak szolgál segítségül, akik kedvtelésből próbálnak sört készíteni. A teljesen kezdők számára gyakorlatias útmutató, a kicsit tapasztaltabbaknak a sörfőzés tömör összefoglalása. A sörgyártás kémiai és műszaki folyamatait követő sörkészítési leírás az otthoni körülmények között szóba jöhető kis mennyiségekre szorítkozik és egyszerű, konyhai eszközök használatát javasolja. Az egyszerűen megfogalmazott magyarázatok a laikus számára is érthetők, jól követhetők.
Mezőgazda Kiadó, 2013.
Írta: Wolfgang Vogel
Fordította: Seresi Frigyes
Tartalom
ELŐSZÓ
PILLANTÁS A TÖRTÉNELEMBE
AZ EREDETI EXTRAKTTARTALOM
Mérés a fajsúlymérővel
AZ ELSŐ SÖRFŐZÉSI KÍSÉRLET
A SÖRKÉSZÍTÉS ANYAGAI
A MALÁTA
A malátázás jelentősége
A malátázás folyamata
Malátázzunk saját magunk?
A KOMLÓ
AZ ÉLESZTŐ
A SÖRFŐZÉSHEZ HASZNÁLT VÍZ
A vízkeménység
A víz lágyítása
PÓTANYAGOK
A pótanyagok jelentősége
Cukor
Kukorica
Rizs
Zab
Nyers gabona
Malátakivonat
ADALÉKOK
Az adalékok jelentősége
Festőmaláta
Karamellmaláta
Cukorszínezék (kulőr)
Más adalékok
A SÖRFŐZÉS
A MALÁTA-VÍZ ARÁNY
A DARÁLÁS
A CEFRÉZÉS
Elméleti alapok
A bekeverés
Infúziós eljárás
Dekokciós eljárás
NYERSTERMÉNY CEFRÉZÉSE
A CEFRÉZÉS MUNKAESZKÖZEI
A CEFRESZŰRÉS
A KOMLÓFŐZÉS
A KOMLÓSZŰRÉS
A SÖRLÉHŰTÉS
A KIHOZATAL SZÁMÍTÁSA
AZ ERJESZTÉS
A főerjedés
AZ UTÓERJEDÉS
A DERÍTÉS
A SÖR LEFEJTÉSE
Hordó vagy palack
A lefejtés technikája
Hordósör
Palackozott sör
AZ APADÁS KISZÁMÍTÁSA
SÖRRECEPTEK
A SÖRÖK CSOPORTOSÍTÁSA
A SÖRTÍPUSOK
A SÖRFAJTÁK
Búzasör
Ósör (Altbier)
Kölsch
Világos ászoksör
Pilseni
Export, dortmundi módra
Export világos, müncheni módra
Export barna, müncheni módra
Márciusi sör (Márzenbier)
Baksör, világos
Baksör, barna
További német sörök
Külföldi sörök
Világos sör (Pale ale)
SÖRBÍRÁLAT
Az érzékszervi vizsgálat
Az analitikai vizsgálat
Hibafelderítés
A HIÁNYOSSÁGOK ÉS HIBÁK MEGSZÜNTETÉSE
Fodrozó sör rátöltés
Malátakivonat adagolása
Tisztítás vegyi segédanyagokkal
Habosítószerek alkalmazása
Hideg komlózás
Szárazjég adagolása
Kezelés aktív szénnel
Fertőzések kezelése
Műanyagból készült eszközök használata