Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Házi sörfőzés

Paraméterek

Sorozat Házunk táján
Szerző Wolfgang Vogel
Cím Házi sörfőzés
Kiadó Mezőgazda Kiadó
Kiadás éve 2020
Terjedelem 128 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 963 286 761 8
Eredeti ár:
3.900 Ft

Ez a könyv azoknak szolgál segítségül, akik kedvtelésből próbálnak sört készíteni. A teljesen kezdők számára gyakorlatias útmutató, a kicsit tapasztaltabbaknak a sörfőzés tömör összefoglalása.

Leírás

Ez a könyv azoknak szolgál segítségül, akik kedvtelésből próbálnak sört készíteni. A teljesen kezdők számára gyakorlatias útmutató, a kicsit tapasztaltabbaknak a sörfőzés tömör összefoglalása. A sörgyártás kémiai és műszaki folyamatait követő sörkészítési leírás az otthoni körülmények között szóba jöhető kis mennyiségekre szorítkozik és egyszerű, konyhai eszközök használatát javasolja. Az egyszerűen megfogalmazott magyarázatok a laikus számára is érthetők, jól követhetők.

 

Mezőgazda Kiadó, 2013.

Házunk táján–sorozat

Írta: Wolfgang Vogel

Fordította: Seresi Frigyes

Tartalom

ELŐSZÓ

PILLANTÁS A TÖRTÉNELEMBE

AZ EREDETI EXTRAKTTARTALOM

Mérés a fajsúlymérővel

AZ ELSŐ SÖRFŐZÉSI KÍSÉRLET

A SÖRKÉSZÍTÉS ANYAGAI

A MALÁTA

A malátázás jelentősége

A malátázás folyamata

Malátázzunk saját magunk?

A KOMLÓ

AZ ÉLESZTŐ

A SÖRFŐZÉSHEZ HASZNÁLT VÍZ

A vízkeménység

A víz lágyítása

PÓTANYAGOK

A pótanyagok jelentősége

Cukor

Kukorica

Rizs

Zab

Nyers gabona

Malátakivonat

ADALÉKOK

Az adalékok jelentősége

Festőmaláta

Karamellmaláta

Cukorszínezék (kulőr)

Más adalékok

A SÖRFŐZÉS

A MALÁTA-VÍZ ARÁNY

A DARÁLÁS

A CEFRÉZÉS

Elméleti alapok

A bekeverés

Infúziós eljárás

Dekokciós eljárás

NYERSTERMÉNY CEFRÉZÉSE

A CEFRÉZÉS MUNKAESZKÖZEI

A CEFRESZŰRÉS

A KOMLÓFŐZÉS

A KOMLÓSZŰRÉS

A SÖRLÉHŰTÉS

A KIHOZATAL SZÁMÍTÁSA

AZ ERJESZTÉS

A főerjedés

AZ UTÓERJEDÉS

A DERÍTÉS

A SÖR LEFEJTÉSE

Hordó vagy palack

A lefejtés technikája

Hordósör

Palackozott sör

AZ APADÁS KISZÁMÍTÁSA

SÖRRECEPTEK

A SÖRÖK CSOPORTOSÍTÁSA

A SÖRTÍPUSOK

A SÖRFAJTÁK

Búzasör

Ósör (Altbier)

Kölsch

Világos ászoksör

Pilseni

Export, dortmundi módra

Export világos, müncheni módra

Export barna, müncheni módra

Márciusi sör (Márzenbier)

Baksör, világos

Baksör, barna

További német sörök

Külföldi sörök

Világos sör (Pale ale)

SÖRBÍRÁLAT

Az érzékszervi vizsgálat

Az analitikai vizsgálat

Hibafelderítés

A HIÁNYOSSÁGOK ÉS HIBÁK MEGSZÜNTETÉSE

Fodrozó sör rátöltés

Malátakivonat adagolása

Tisztítás vegyi segédanyagokkal

Habosítószerek alkalmazása

Hideg komlózás

Szárazjég adagolása

Kezelés aktív szénnel

Fertőzések kezelése

Műanyagból készült eszközök használata