Halászati alapismeretek
Paraméterek
Szerző | Lajkó Károly |
Cím | Halászati alapismeretek |
Kiadó | Agroinform Kiadó |
Kiadás éve | 2005 |
Terjedelem | 148 oldal |
Formátum | B/5, ragasztókötött |
ISBN | 963 502 694 3 |
A könyv elsőként foglalja össze azokat a szakmai ismereteket, amelyek elengedhetetlenek a halászattal foglalkozó szakemberek számára, éppen ezért kiválóan használható tankönyvként is. |
|
|
Leírás
A könyv elsőként foglalja össze azokat a szakmai ismereteket, amelyek elengedhetetlenek a halászattal foglalkozó szakemberek számára, éppen ezért kiválóan használható tankönyvként is. A mű többek között foglalkozik a halászati jog legfontosabb alapelemeivel, a halászati jogosultsággal, a jog gyakorlásával, bérbeadásával, a halgazdálkodás szabályozásával, valamint a hal és élőhelyének védelmével. Bemutatja a vízi élőhelyeket és életközösségeket, részletesen ismerteti a hazai halfajokat, azok fontosabb faji határozó bélyegeit.
Agroinform Kiadó, 2005.
Írta: Lajkó István
Lektor: Pintér Károly
Tartalom
1. A HALÁSZAT JOGI SZABÁLYOZÁSA
1.1. A halászatra vonatkozó értelmező rendelkezések
1.2. Halászati jog
1.2.1. A halászati jog fogalma
1.2.2. A halászati jog jogosultsága
1.2.3 A hal tulajdonjogának megszerzése
1.2.4 A halászati jog gyakorlása
1.2.5 A halászati jog haszonbérbe adása
1.3. Halgazdálkodás
1.3.1. Halfogásra jogosító okmányok
1.3.2. A halgazdálkodás tervszerűsége
1.3.3. Halászati őrzés
1.4. A hal és élőhelyének védelme
1.4.1. Általános szabályok
1.4.2. Védett halfajok
1.4.3. Halászati tilalmi idő
1.4.4. Mérettilalmak
1.4.5. Eszköztilalmak
1.4.6. Elektromos halászatra vonatkozó rendelkezések
2. VÍZI ÉLŐHELYEK ÉS ÉLETKÖZÖSSÉGEK
2.1. A vizek élőhelyei és a víz sajátosságai
2.1.1. A belvizek csoportosítása, típusai
2.1.1.1. Állóvizek
2.1.1.2. Folyóvizek
2.1.2. A tómeder részei
2.1.3. A víz fizikai sajátosságai
2.1.4. A víz kémiai sajátosságai
2.2. A vizek anyagforgalma
2.3. A vizek minősége
2.3.1. Halobitás
2.3.2. Trofitás
2.3.3. Szaprobitás
2.3.4. Toxicitás
2.4. A vizek élővilága
2.4.1. Növények
2.4.1.1. Hasadógombák vagy baktériumok
2.4.1.2. A moszatok (algák) általános jellemzése és szerepük
2.4.1.3. Kékmoszatok
2.4.1.4. Ostoros moszatok
2.4.1.5. Sárgamoszatok
2.4.1.6. Zöldmoszatok
2.4.1.7. Valódi gombák
2.4.1.8. Mohák
2.4.1.9. Harasztok
2.4.1.10. Zárvatermők
2.4.2. Állatok
2.4.2.1. Egysejtűek
2.4.2.2. Kétféle magvúak
2.4.2.3. Szivacsok
2.4.2.4. Csalánozók
2.4.2.5. Laposférgek
2.4.2.6. Hengeresférgek
2.4.3. Villásférgek
2.4.3.1. Gyűrűsférgek
2.4.3.2. Puhatestűek
2.4.3.3. Ízeltlábúak
2.4.3.4. Gerincesek
2.5. Társulások a vízben
2.6. A haltermelés biológiai alapjai
2.6.1. Ökológiai rendszer
2.6.2. A hal és környezetének kapcsolata
2.6.2.1. Élettelen hatótényezők
2.6.3. Kapcsolat az életközösségek tagjai között
2.6.3.1. Táplálkozási mód, táplálkozási szintek
2.6.3.2. Táplálékpiramis
2.6.3.3. Táplálékháló
2.6.4. Az anyag körforgása és az energia áramlása
3. A TERMÉSZETES VIZEK HALFAUNÁJA
3.1. A halállomány fogalma
3.1.1. Érték szerinti csoportosítás
3.1.2. Ivás szerinti csoportosítás
3.1.3. Táplálkozás szerinti csoportosítás
3.2. A hazai halfajok részletes ismertetése
3.2.1. Az INGOLAFÉLÉK családja (Petromyzonidae)
3.2.1.1. Erdélyi ingola (Eudontomyzon danfordi)
3.2.1.2. Dunai ingola (Eudontomyzon danfordi)
3.2.2. A TOKFÉLÉK családja (Acipenseridae)
3.2.2.1. Viza (Huso huso)
3.2.2.2. Vágótok (Acipenser güldenstaedti)
3.2.2.3. Sima tok (Acipenser nudiventris)
3.2.2.4. Sőregtok (Acipenser stellatus)
3.2.2.5. Kecsege (Acipenser ruthenus)
3.2.3. A HERINGFÉLÉK családja (Clupeidae)
3.2.3.1. Dunai nagy hering (Caspialosa kessleripontica)
3.2.4. A PISZTRÁNGFÉLÉK családja (Salmonidae)
3.2.4.1. Sebes pisztráng (Salmo trutta m.fario)
3.2.4.2. Szivárványos pisztráng (Oncorhynchhus mykiss)
3.2.4.3. Pataki szajbling (Sahelinus fontinalis)
3.2.4.4. Galóca (Hucho hucho)
3.2.4.5. Nnagy maréna (Coregonus lavaretus)
3.2.4.6. Törpe maréna (Coregonus albula)
3.2.4.7. Pénzes pér (Thymallus thymalus)
3.2.5. A PÓCFÉLÉK családja (Umbridae)
3.2.5.1. Lápi póc (Umbra krameri)
3.2.6. A CSUKAFÉLÉK családja (Esocidae)
3.2.6.1. Csuka (Esox lucius)
3.2.7. A PONTYFÉLÉK családja (Cypinidae)
3.2.7.1. Bodorka (Rutilus rutilus)
3.2.7.2. Leánykoncér (Rutilus pigus virgo)
3.2.7.3. Gyöngyös koncér (Rutilus frisii meidingeri)
3.2.7.4. Amur (Ctenopharyngodon idela)
3.2.7.5. Vörösszárnyú keszeg (Scardinius erythrophthalmus)
3.2.7.6. Nyúldomolykó (Leuciscus leuciscus)
3.2.7.7. Domolykó (Leuciscus cephalus)
3.2.7.8. Vaskos csabak (Leuciscus souffia agassizi)
3.2.7.9. Jász (Leuciscus idus)
3.2.7.10. Fürge cselle (Phoxinusphoxinus)
3.2.7.11. Balin (Aspius aspius)
3.2.7.12. Kurta baing (Leucaspius delineatus)
3.2.7.13. Küsz (Abumus alburnus)
3.2.7.14. Sujtásos küsz (Albumoides bipunctatus)
3.2.7.15. Állas küsz (Calcalburnus chalcoides mentő)
3.2.7.16. Karikakeszeg (Blicca bjoerkna)
3.2.7.17. Dévérkeszeg (Abramis brama)
3.2.7.18. Laposkeszeg (Abramis ballerus)
3.2.7.19. Bagolykeszeg (Abramis sapa)
3.2.7.20. Szilvaorrú keszeg (Vimba vimba)
3.2.7.21. Garda (Pelecus cultratus)
3.2.7.22. Compó (Tinca tinca)
3.2.7.23. Paduc (Chondrostoma nasus)
3.2.7.24. Márna (Barbus barbus)
3.2.7.25. Petényi-márna (Barbus meridionalis Petényi)
3.2.7.26. Fenékjáró küllő (Gobio gobio)
3.2.7.27. Halványfoltú küllő (Gobio albipinnatus)
3.2.7.28. Felpillantó küllő (Gobio uranoscopus)
3.2.7.29. Homoki küllő (Gobio kessleri)
3.2.7.30. Kínai razbóra (Pseudorasbora parva)
3.2.7.31. Szivárványos ökle (Rhodeus sericeus amarus)
3.2.7.32. Kárász (Carassius carassius)
3.2.7.33. Ezüstkárász (Carassius auratus)
3.2.7.34. Ponty (Cyprinus carpio)
3.2.7.35. Fehér busa (Hypophthalmichthys molitrix)
3.2.7.36. Pettyes busa (Aristichthys nobilis)
3.2.8. A CSÍKFÉLÉK családja (Cobitidae)
3.2.8.1. Kövi csík (Neomacheilus barbatulus)
3.2.8.2. Réti csík (Misgumus fossilis)
3.2.8.3. Vágó csík (Cobitis taenia)
3.2.8.4. Kőfuró csík (Sabenejewia aurata)
3.2.9. A HARCSAFÉLÉK családja (Siluridae)
3.2.9.1. Harcsa (Silurus glanis)
3.2.10. A TÖRPEHARCSA FÉLÉK családja (Ictaluridae)
3.2.10.1. Törpeharcsa (Ictalurus nebolosus)
3.2.10.2. Fekete törpeharcsa (Ictalurus melas)
3.2.11. Az ANGOLNAFÉLEK családja (Anguillidae)
3.2.11.1. Angolna (Anguilla anguilla)
3.2.12. A TŐKEHALFÉLÉK családja (Gadidae)
3.2.12.1. Menyhal (Lota lota)
3.2.13. A PIKÓFÉLÉK családja (Gasterosteidae)
3.2.13.1. Háromtüskés pikó (Gasterosteus aculeatus)
3.2.14. Az ELEVENSZÜLŐ FOGASPONTYFÉLÉK családja (Poeciliidae)
3.2.14.1. Szúnyogirtó fogasponty (Gambusia affinis holbrooki)
3.2.15. A NAPHALFÉLÉK családja (Centrarchidae)
3.2.15.1. Naphal (Lepomis gibosus)
3.2.15.2. Pisztrángsügér (Micropterus salmoides)
3.2.16. A SÜGÉRFÉLÉK családja (Percidae)
3.2.16.1. Sügér (Perca fluviatilis)
3.2.16.2. Vágó durbincs (Gymnocephalus cernuus)
3.2.16.3. Széles durbincs (Gymnocephalus baloni)
3.2.16.4. Selymes durbincs (Gymnocephalus schraetzer)
3.2.16.5. Süllő (Stizostedion lucioperca)
3.2.16.6. Kősüllő (Stizostedion volgense)
3.2.16.7. Magyar bucó (Zingel zingel)
3.2.16.8. Német bucó (Zingel stréber)
3.2.17. A GÉBFÉLÉK CSALÁDJA (Cobiidae)
3.2.17.1. Tarka géb (Proterorhinus marmoratus)
3.2.17.2. Folyami Léb (Neogobius fluviatilis)
3.2.18. A KÖLÖNTEFÉLEK CSALÁDJA (Cotidae)
3.2.18.1. Botos kölönte (Cotus gobio)
3.2.18.2. Cifra kölönte (Cotus poecilopus)
3.3. A Hazai halak meghatározása
4. A HALÁSZAT ESZKÖZEI ÉS MÓDSZEREI
4.1. A háló készítésének anyagai
4.1.1. A cérnák számozása, jelzései
4.2. A hálók kötése
4.2.1.1. Kézi kötés
4.2.1.2. Csomókötési módok
4.2.1.3. A hálókötés kezdő lépései
4.2.1.4. Fogyasztás
4.2.1.5. Szaporítás
4.2.1.6. A hálók foltozása
4.2.2. A hálók karbantartása és kezelése
4.2.2.1. Általános tudnivalók
4.2.2.2. A hálók karbantartásának általános szabályai
4.2.2.3. A növényi alapanyagú hálók kezelése és karbantartása
4.2.2.4. A műanyag alapanyagú hálók kezelése
4.3. Rekesztő halászat
4.3.1. Ősrégi rekesztő eszközök
4.3.1.1. Varsák
4.4. Kerítő halászat
4.4.1. Húzóháló (kerítő háló)
4.4.2. Öregháló
4.4.3. Kecsegeháló
4.4.4. Balinháló
4.4.5. Pirityháló (futtató vagy palónya)
4.4.6. Zsákos háló (gyalom)
4.4.7. Búvárháló (pokolháló)
4.4.8. Kétközháló (piszeháló)
4.5. Tapogató halászat
4.6. Hajtó halászat
4.7. Emelő halászat
4.7.1. Emelőháló
4.7.2. Milling
4.8. Vetőhalászat
4.8.1. Dobóháló
4.8.2. Rácháló
4.9. Állító halászat
4.9.1. Métháló
4.9.2. Marázsaháló
4.9.3. Eresztőháló
4.9.4. Meslenc
4.10. Kereső halászat
4.10.1. Hosszú kece
4.10.2. Csontos kece (kuszakece)
4.10.3. Sleppzsák
4.11. Horoggal történő halfogás
4.12. Elektromos halászat
5. A HALÁSZAT BALESETVÉDELME
5.1. A vízi közlekedés fontosabb szabályai
5.2. Mentés vízből
5.3. A hálóféleségek használatának balesetvédelme
5.4. A jégen végzett munkák balesetvédelme
5.5. Hallal való bánásmód
6. HALÁSZATI ŐRZÉS
7. A KIFOGOTT HALAK KEZELÉSE ÉS TÁROLÁSA
7.1. A hal kíméletes megfogása
7.2. A halak tárolása
7.3. A halhús tartósításának egyszerűbb módjai