Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Gyógy- és fűszernövények

Paraméterek

Szerző Lakatos Márk
Cím Gyógy- és fűszernövények
Alcím Történeti, gyűjtési, feldolgozási és minőségbiztosítási ismeretek
Kiadó Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
Kiadás éve 2024
Terjedelem 212 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 02 0775 9
Eredeti ár:
4.900 Ft

A gyógy- és fűszernövények termesztésével, történetével, gyűjtésével és feldolgozásával, valamint a vadon termő gombákkal is foglalkozó egyetemi jegyzetet – 10 éves munka eredménye – Lakatos Márk, a Károly Róbert Campus oktatója írta.

Leírás

A gyógy- és fűszernövények termesztésével, történetével, gyűjtésével és feldolgozásával, valamint a vadon termő gombákkal is foglalkozó egyetemi jegyzetet – 10 éves munka eredménye – Lakatos Márk, a Károly Róbert Campus oktatója írta.

A gyógynövény szakterület igen nagyszámú gyógynövényfajjal foglalkozik, köztük melegégövi és import fajokkal is. Egy részüket termesztjük, míg az alapanyag jelentős részét vadon termő állományokból gyűjtjük. Ebben jelentősen eltér a szakterület más kertészeti ágazatoktól. A gyógy-, fűszer- és aromanövények, termékeik a gazdaság és az ipar valamennyi területén jelen vannak, sőt, még a turizmus területén is. A jegyzet igyekszik a sokszínű felhasználási területekbe is betekintést nyújtani. Friss állapotban nagyon kevés gyógy- és fűszernövényt tudunk csak hasznosítani, az elsődleges feldolgozással előállított növényi drogból a későbbiekben nem csupán gyógyszer, hanem élelmiszer (fűszer, élvezeti tea, étrend-kiegészítő, cukorka, szörp), kozmetikai vagy illatszeripari, vegyipari termék vagy akár állati takarmány is készülhet. Lényeges különbség, hogy itt a növényi rész hatóanyag-tartalma fontosabb, mint például a növényi részek mennyisége. Ezeket az ismereteket is közvetíti a jegyzet, de a növényfajok termesztésével nem foglalkozik.

 

MATE Kertészettudományi Intézet Gyógy- és Aromanövények Tanszék, 2024.

Írta: Lakatos Márk

Lektor: Zámboriné dr. Németh Éva, dr. Pluhár Zsuzsanna, Schmidt Péter

 

Kapcsolódó témakörök:

Gyógynövények

Fitoterápia

Botanika

Tartalom

ELŐSZÓ

1. A GYÓGYNÖVÉNY ÁGAZAT JELENTOSÉGE, A GYÓGYNÖVÉNYEK ALKALMAZÁSÁNAK TÖRTÉNETI VONATKOZÁSAI

A gyógynövényismeret fejlődése

A gyógynövényismeret hazai fejlődése

A hazai gyógynövényágazat jelenlegi helyzete, sajátosságai

2. GYÓGYNÖVÉNYEK FELHASZNÁLÁSA

Gyógynövények gyógyászati felhasználása

Gyógyszeripari felhasználás

Gyógynövények élelmiszercélú felhasználása

Kozmetikumok

3. GYÓGYNÖVÉNY, NÖVÉNYI DROG

Gyógynövények elnevezése

Gyógy- és fűszernövények életformái

A növényi drog fogalma

Növényi drogok hatóanyag-tartalma

4. A GYÓGYNÖVÉNYTERMESZTÉS JOGI SZABÁLYOZÁSA

Gyógy- és fűszernövény palánta

Ipari mák

Étkezési mák

Gyümölcs ültetvény

Védett és fokozottan védett növények termesztése

5. VADON TERMŐ GYÓGYNÖVÉNYEK GYŰJTÉSE

A gyógynövénygyűjtés jelentősége

A gyógynövénygyűjtés szempontjai

A gyűjtési hellyel és a fenntartható gyűjtéssel kapcsolatos ismeretek

Gyógynövényfelvásárlás

6. VADON TERMŐ GOMBÁK GYŰJTÉSE ÉS KERESKEDELME

A gombagyűjtés szempontjai

Vadon termő gombák kereskedelme

Földalatti gombák gyűjtése

7. GYÓGY- ÉS FŰSZERNÖVÉNYEK FELDOLGOZÁSA

Gyógy- és fűszernövények friss állapotban

Elsődleges feldolgozás

   Gyógy- és fűszernövények szárítása

   Extrakciós eljárások

Növényi drogok csomagolása, tárolása

Másodlagos feldolgozás

8. NÖVÉNYI DROGOK MINŐSÍTÉSE

A minősítés alapjául szolgáló előírások

A minősítés szempontjai

Mintavétel és azonosítás

Tisztasági vizsgálat

Tartalmi meghatározás

9. GYÓGYNÖVÉNYTERMÉKEK MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA

Minőség, minőségbiztosítás

Gyógynövények gyűjtése, termesztése és feldolgozása GACP-rendszerben

Gyógynövénytermék-előállítás minőségbiztosítási rendszerekben

További minőségbiztosítási rendszerek

   Ökológiai (bio) gazdálkodás

   FairWild Standard

   Földrajzi és közösségi árujelzők

   Helyi termékek

10. GYÓGYNÖVÉNYTURIZMUS

FELHASZNÁLT ÉS AJÁNLOTT IRODALOM

Mellékletek