Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom
Témakörök
Gombabiológia, gombatermesztés
4.900 Ft

Gombabiológia, gombatermesztés

4.900 Ft

Az a tudományos, technikai és technológiai fejlődés, amely a világ gombatermesztésében az elmúlt közel három évtizedben a termesztett gombák területén bekövetkezett, indokolttá tette egy új tankönyv megjelenését. Ez a könyv nem csupán egyetemi tankönyv, hanem a gombatermesztők is sikeresen használhatják.

Leírás

A mezőgazdasággal kapcsolatos tárgyakat oktató hazai felsőoktatási intézmények az elmúlt néhány évben egyre intenzívebben foglalkoztak és foglalkoznak a kertészeti oktatás fejlesztésével, különböző kertészeti tantárgyak akkreditálásával. A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kara elsőként a zöldségtermesztés témakörébe megfelelő mélységben beillesztette a termesztett gombák oktatását. A Zöldség- és Gombatermesztési Tanszéken az elmúlt években minden képzési formában akkreditálták a gombatermesztés tantárgyat. A Budapesti Corvinus Egyetem az egyetlen oktatási intézmény a világon, ahol B és C tárgyak keretében a BSc- és az MSc-képzésben a gombatermesztés elméleti és gyakorlati oktatása folyik. Ezen felül megkezdődött egyetemünkön az angol nyelvű gombaoktatás is.
A gombatermesztés oktatásához jelenleg nincs korszerű magyar nyelvű tankönyv. Az utolsó gombatankönyv még 1982-ben jelent meg, amelyet Balázs Sándor Termesztett gombáink címmel írt. Az a tudományos, technikai és technológiai fejlődés, amely a világ gombatermesztésében az elmúlt közel három évtizedben a termesztett gombák területén bekövetkezett, indokolttá tette egy új tankönyv megjelenését.
A könyv szerkesztője arra törekedett, hogy a könyv fejezeteinek megírásához megnyerje a hazai legnevesebb szakembereket. A szerzői gárda tagjai egyetemi oktatók és kutatók vagy a felsőoktatásban is járatos kutatók, akik a gyakorlattal is szoros kapcsolatokat ápolnak. A különböző fejezetek lektorálását az adott szakterület neves képviselői vállalták.
A könyv 15 fejezetre tagolódik. Külön fejezet foglalkozik a gombák biológiájával, táplálkozási értékeivel és különböző gyógyhatásaikkal. Megismerhetjük a gombaipari kutatások molekuláris biológiai módszereit. Áttekintést kapunk a gombafajok termesztéséről a világban, olvashatunk a magyar gombatermesztés történetéről és a gombák szaporítóanyagának, a csírának készítéséről. Három terjedelmesebb fejezet foglalkozik a legfontosabb gombafajok (csiperkegomba, laskagomba és shiitake) termesztésével. A csiperkegomba-, laskagomba- és a shiitaketermesztés technológiáinak ismertetése révén a szerkesztő őszintén reméli, hogy a gombatermesztők is újabb ismereteket merítenek a könyv tanulmányozásával. Említést kap néhány egyéb gomba (Agaricus blazei, ördögszekér laskagomba, pecsétviaszgomba stb.) termesztési lehetősége is, de a szarvasgomba-termesztés rejtelmeibe is betekintést nyer az olvasó. A színes mellékletben levő 67 színes kép elsősorban a kórokozók és kártevők megismerését segítheti, de helyet kaptak benne a különleges – bizonyos szempontból újdonságnak számító – gombafajok fotói is. Ez a könyv nem csupán egyetemi tankönyv, hanem a gombatermesztők is sikeresen használhatják.

 

Mezőgazda Kiadó, 2010.

Szerkesztette: Győrfi Júlia

Írta: Bratek Zoltán, Geösel András, Győrfi Júlia, Kovácsné Gyenes Melinda, Szarvas József, Vetter János

Lektor: Dr. Balázs Sándor, Erdei Balázs, Dr. Palkovics László, Dr. Pál Károly, Dr. Pénzes Béla, Szabó Anna

 

Kapcsolódó témakör:

Mikológia

Paraméterek

Szerző Győrfi Júlia
Cím Gombabiológia, gombatermesztés
Kiadó Mezőgazda Kiadó
Kiadás éve 2010
Terjedelem 350 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 963 286 607 9

Tartalom

1. A gombákról általában – helyük a természetben (Vetter János)

1.1. A gombák helye az ökoszisztémában

1.2. Felhasznált irodalmak

2. A gombák biológiája (Vetter János)

2.1. A gombák testfelépítése, morfológiája

2.1.1. Sejttani alapok

2.1.2. Hifa – micélium – termőtest – spóra

2.2. A gombák szaporodása

2.2.1. Ivartalan szaporodási formák

2.2.2. Ivaros szaporodás – szaporodási ciklusok

2.3. A gombák rendszerezése – rendszere

2.3.1. Regnum: Protozoa (Protista)

2.3.2. Regnum: Chromista (Gombaszerű szervezetek)

2.3.3. Regnum: Regnum Fungorum (Valódi gombák)

2.4. A gombák tápanyagai és táplálkozásuk

2.4.1. Szén- és nitrogénforrások

2.4.2. A gombák extracelluláris enzimrendszere

2.4.2.1. A cellulóz bontása

2.4.2.2. A lignin bontása

2.4.2.3. A növényi anyagok komplex bontása

2.5. Növekedés és fejlődés

2.5.1. A spórák csírázása

2.5.2. A hifa és a micélium növekedése

2.5.3. Termőtestképzés

2.5.3.1. A déli tőkegomba (Agrocybe aegerita) termőtestképzése

2.5.3.2. A csiperkegomba (Agaricus bisporus) termőtestképzése

2.5.3.3. A laskagombák termőtestképzése

2.5.3.4. A mikorrhizás gombák termőtestképzése

2.6. Életmódtípusok a gombavilágban

2.6.1. Parazita életmód

2.6.2. Szaprotróf életmód

2.6.2.1. Farontó gombák

2.6.2.1.1. A fehér (szimultán) korhasztó fajok

2.6.2.1.2. A barna (vörös) korhasztó fajok

2.6.2.1.3. A lágykorhasztó fajok

2.6.2.1.4. Avarbontó gombák

2.6.3. Szimbiota életmód

2.6.3.1. Gomba-növény kapcsolatok

2.6.3.1.1. Ektomikorrhiza kapcsolat

2 6.3 1.2. Endomikorrhiza kapcsolat

2.6.3.2. Gomba-állat kapcsolatok

2.7. Felhasznált irodalmak

3. A gombák táplálkozási értékei (Vetter János)

3.1. Szervetlen alkotók

3.1.1. Víz

3.1.2. Ásványi elemek – makroelemek

3.1.3. Ásványi elemek – mikroelemek

3.2. Szerves alkotók

3.2.1. Fehérjék – aminosavak

3.2.2. Lipidek – zsírok

3.2.3. Szénhidrátok

3.2.4. Vitaminok

3.2.5. Illat- és aromaanyagok

3.3. A tartósítás hatásai az összetételre

3.4. Táplálkozás-élettani tulajdonságok összegzése

3.4.1. Előnyök

3.4.2. Hátrányok

3.5. Felhasznált irodalmak

4. A gombák gyógyhatásai – gyógygombák (Vetter János)

4.1. A gombafajok legfontosabb gyógyhatásai

4.1.1. Antibakteriális hatás

4.1.2. Fungicid hatás

4.1.3. Antimaláriás hatás

4.1.4. Vírusellenes (antivirális) hatás

4.1.5. Antioxidatív (antioxidáns) hatóanyagok és hatások

4.1.6. Antitumor és immunmódosító hatások

4.1.7. Koleszterin-, illetve lipidszintet befolyásoló hatások

4.1.8. Vérnyomás-csökkentő hatás

4.1.9. Vércukorszintet csökkentő hatás

4.1.10. Egyéb hatások

4.2. A legfontosabb termesztett fajok gyógyhatásai

4.2.1. Kétspórás csiperkegomba (Agaricus bisporus)

4.2.2. Laskagombafajok (Pleurotus spp.)

4.2.3. Shiitake (Lentinula edodes)

4.2.4. A pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum)

4.3. Felhasznált irodalmak

5. Gombaipari kutatások molekuláris biológiai módszerei (Szarvas József)

5.1. Markerek, polimorfizmus

5.2. Nukleinsav-extrakció

5.2.1. DNS-extrakció

5.2.2. Teljes RNS-extrakció

5.3. Elektroforézis

5.3.1. Gombák elektroforetikus kariotipizálása

5.4. Alapvető fehérjevizsgálati módszerek

5.4.1. Proteinextrakció

5.4.2. Fehérjék izoelektromos fókuszálása

5.4.3. Kétdimenziós (2D) akrilamid gélelektroforézis

5.4.4. Fehérjeszekvenálás

5.4.5. Izoenzimek és alloenzimek analízise

5.4.6. Immunkémiai vizsgálati módszerek

5.4.6.1. Immunológiai módszerek alapelve

5.4.6.2. Western-hibridizáció (immunoblot)

5.4.6.3. Enzimkapcsolt immunoszorbens-teszt (ELISA)

5.5. Alapvető nukleinsav-vizsgálati módszerek

5.5.1. DNS-szekvenálás

5.5.2. Restrikciós endonukleáz enzimek

5.5.3. A restrikciós térképek

5.5.4. Génklónozás

5.5.5. Klóntárak (clone-library, klónbank, génbank)

5.6. Hibridizációs módszerek

5.6.1. DNS:DNS hibridizáció, renaturáció

5.6.2. Southern-hibridizáció (Southern blot)

5.6.3. Nukleinsavpróbák jelölése

5.6.4. Restrikciós fragmentumhossz polimorfizmus (RFLP)

5.7. PCR (polimeráz láncreakció) alapú módszerek

5.7.1. Random amplifikált polimorf DNS (RAPD)

5.7.2. Reverz transzkripciós PCR (RT-PCR)

5.7.3. SCAR – Sequence Characterized Amplified Region

5.7.4. „Valós idejű” kvantitatív PCR (Q-PCR, RQ-PCR)

5.7.5. Amplifikált fragmentumhossz polimorfizmus (AFLP)

5.8. Riboszomális gének vizsgálata (ribotipizálás, PCR-RFLP, ITS-RFLP)

5.8.1. Molekuláris kronométer

5.8.2. rDNS régió

5.8.2.1. Az IGS (Intergenic spacer) régió

5.9. Miniszatellita és mikroszatellita vizsgálatok

5.10. Az mtDNS mint lehetséges markerforrás

5.11. Denaturáló gradiens gélelektroforézis (DGGE)

5.12. Markerekkel végzett szelekció a gombanemesítésben

5.13. Genetikai térképek

5.14. Génbanki szekvenciák

5.15. Felhasznált irodalmak

6. Gombafajok termesztése a világon, Európában és Magyarországon (Győrfi Júlia)

6.1. A világ gombatermelése

6.2. Csiperketermesztés Európában

6.3. Csiperke- és laskagomba helyzete Magyarországon

6.4. Felhasznált irodalmak

7. A magyar gombatermesztés története (Győrfi Júlia)

7.1. A csiperkegomba-termesztés története

7.1.1. Kezdeti próbálkozásoktól (1860-as évek) az I. világháború végéig

7.1.2. A XX. század elejétől a II. világháborúig

7.1.3. Gombatermelési Vállalat

7.1.4. Csepeli Duna Mgtsz tevékenysége

7.1.5. A fellendülés korszaka 1990-től

7.2. Laskagomba-termesztésünk fejlődése

7.3. Felhasznált irodalmak

8. Szaporítóanyag (csíra) előállítása (Győrfi Júlia)

8.1. Szemcsíra

8.2. A gabonaszem főzése

8.3. Sterilizálás

8.4. Inokulálás (steril gabonaszem oltása)

8.5. Inkubálás (gabonaszemek átszövetése)

8.6. Kész csíra tárolása, szállítása

8.7. Felhasznált irodalmak

9. A csiperkegomba (Agaricus bisporus) termesztése (Győrfi Júlia)

9.1. A csiperkekomposzt alapanyagai

9.1.1. Víz

9.1.2. Szalmafélék

9.1.3. Lótrágya

9.1.4. Csirketrágya

9.1.5. Gipsz

9.2. A csiperkekomposzt előállítása

9.2.1. Hagyományos, kazlas technológia (outdoor komposztálás)

9.2.2. Bunkertechnológia (semi-indoor komposztálás)

9.2.3. Hőkezelés (pasztörizáció) (II. fázis)

9.2.4. Dúsítás

9.3. III. fázisú komposzt

9.4. Termesztett fajták

9.5. Termesztőberendezések

9.5.1. Mesterségesen kivájt mészkőpincék

9.5.2. Mezőgazdasági épületek

9.5.3. Gombatermesztő sátrak

9.5.4. Holland típusú termesztőházak

9.6. A komposzt letermesztése

9.6.1. A II. fázisú komposzt letermesztése

9.6.1.1. Behordás

9.6.1.2. Átszövetés

9.6.2. Takarás

9.6.2.1. CAC-ing csírázás

9.6.3. Lappangási időszak

9.6.3.1. Borzolás

9.6.4. Termőre fordítás

9.6.4.1. Lehűtés

9.6.5. Termőidőszak

9.6.5.1. Köztes gomba

9.6.5.2. Gombaszedés

9.6.6. Kihordás

9.7. Felhasznált irodalmak

10. Kórokozók és kártevők a csiperketermesztésben (Győrfi Júlia)

10.1. Vírusok (Geösel András)

10.1.1. La Francé Izometrikus vírus

10.1.2. Mushroom Virus X (MVX)

10.1.3. Vírusok elleni tennivalók komposztkészítéskor és termesztéskor

10.2. Baktériumok okozta betegségek

10.2.1. Baktériumos foltosság (kórokozó: Pseudomonas tolaasii)

10.2.2. Vörösbarna foltosság (kórokozó: Pseudomonas gingeri)

10.2.3. Csepegőlemez-betegség (kórokozó: Pseudomonas agarici)

10.2.4. Ragyabetegség (kórokozót eddig nem identifikáltak)

10.2.5. Védekezés a baktériumos betegségek ellen

10.3. Mikroszkopikus gomba eredetű betegségek

10.3.1. Kompetitív penészek

10.3.1.1. Olajzöld trágyapenész (kórokozó: Chaetomium olivaceum)

10.3.1.2. Fehér gipszbetegség (kórokozó: Scopulariopsis fimicola, Monilia fimicola)

10.3.1.3. Ajakrúzs penész (kórokozó: Sporendonemapurpurascens)

10.3.1.4. Tintagombák (kórokozók: Coprinus spp.)

10.3.2. Parazita penészek

10.3.2.1. Trichoderma komposztpenész (kórokozó: T. aggressivum f. europeum)

10.3.2.2. Trichoderma viride PERS

10.3.2.3. Trichoderma koningii OUDEM

10.3.2.4. Parazita penészek a termőtesten

10.3.2.5. Nedves mólé vagy nedves rothadás (kórokozó: Mycogoneperniciosa) (MAGNUS) DELACR

10.3.2.6. Száraz mólé vagy száraz rothadás (kórokozó: Verticillium fungicola vai.Jungicola) (PREUSS) HASSEBR

10.3.2.7. Pókhálós penész (kórokozó: Cladobotryum Dactylium dendroides) (BULL) W. GAMS et HOOZ

10.4. Abiotikus tényezők által okozott rendellenességek

10.4.1. Tűfejképződési rendellenességek

10.4.2. Termőtest-deformációk

10.4.3. C02-okozta károsodások

10.4.4. Gombatönk deformációi

10.4.5. Gombakalap deformációi

10.4.6. „Vizes” gomba

10.4.7. Szedési időszak gondjai

10.5. Kártevők

10.5.1. Gombaszúnyogok (Sciaridae-legyek)

10.5.2. Púposhátú legyek (Phoridae-legyek)

10.5.2.1. Megaselia halterata (WOOD)

10.5.2.2. Megaselia nigra (MEIGEN)

10.5.3. Gubacslegyek (Cecidomyiidae-legyek)

10.5.4. Fonálférgek (Nematoda)

10.5.4.1. Parazita fonálférgek

10.5.4.2. Szaprofita fonálférgek (Rhabditidae család)

10.5.5. Készletatkák (Acaridae)

10.5.6. Parazita atkák (Tarsonemus myceliophagus HUSSEY)

10.5.7. Szaprofita atkák

10.5.8. Ragadozó atkák (Gamasidae)

10.5.9. Pincelakó házatlancsiga (Limacus flavus LINNAEUS)

10.6. Felhasznált irodalmak

11. Laskagombafajok (Kovácsné Gyenes Melinda)

11.1. Laskagomba-termesztés

11.1.1. A laskagomba táptalajának előállítási módjai

11.1.1.1. A laskagomba tápanyagigényének biológiai alapja

11.1.1.2. Alapanyagok és dúsítóanyagok

11.1.1.3. Táptalaj-előállítás

11.1.1.3.1. Hőkezelés nélküli táptalaj-előállítás

11.1.1.3.2. Hőkezeléssel történő táptalaj-előállítás

11.1.2. A laskagomba termesztése

11.1.2.1. Faanyagon történő termesztés

11.1.2.1.1. A termesztés menete

11.1.2.1.2. A faanyag előkészítése

11.1.2.1.3. A faanyag beoltása

11.1.2.1.4. Átszövetés

11.1.2.1.5. Átszőtt rönkök kihelyezése

11.1.2.1.6. Átszőtt rönkök letermesztése

11.1.2.2. Intenzív termesztés

11.1.2.2.1. Termesztőhelyiségek

11.1.2.2.2. A termesztés környezeti igényei

11.1.2.2.3. Csírázás, átszövetés

11.1.2.2.4. Érlelés, termőre fordítás

11.1.2.2.5. Termőidőszak ápolási munkái

11.1.2.2.6. Szedés

11.1.2.2.7. Szedés utáni ápolási munkák

11.1.2.3. Bio laskagomba-termesztés

11.1.3. A letermett alapanyag hasznosítása

11.1.4. Felhasznált irodalmak

11.2. A laskagomba kórokozói és kártevői (Győrfi Júlia)

11.2.1. Kórokozók

11.2.1.1. Vírusbetegség

11.2.2. Baktériumos betegség (Kórokozó: Pseudomonas tolaasii)

11.2.3. Pókhálós penész (Cladobotryum (Dactylium) dendroides)

11.2.4. Száraz mólébetegség (Verticillium fungicola ax. fungicola)

11.2.5. Versengő penészek

11.2.6. Termőtest-rendellenességek

11.2.7. Kártevők 270 WKM
11.2.8. Felhasznált irodalmak

12. Shiitake (Lentinula edodes) termesztése (Kovácsné Gyenes Melinda)

12.1. Extenzív termesztés

12.1.1. A faanyag kiválasztása és előkészítése

12.1.2. Oltás

12.1.3. Átszövetés

12.1.4. Érlelés, termőre fordulás

12.1.5. Termőidőszak

12.2. Intenzív termesztés

12.2.1. Táptalaj-előállítás steril eljárással

12.2.1.1. Termesztéshez használható alapanyagok és dúsítóanyagok

12.2.1.2. Nedvesítés, töltés, sterilizálás

12.2.1.3. Steril táptalaj csírázása

12.2.2. Táptalaj-előállítás hőkezelési eljárásokkal

12.2.2.1. Hőkezelt táptalaj csírázása és zsáktöltése

12.2.2.2. Átszövetés

12.2.2.3. Termőre fordítás

12.2.2.4. Termőidőszak, szedés

12.2.2.5. Termőtesttorzulások

12.3. Felhasznált irodalmak

13. Egyéb gombafajok termesztése (Győrfi Júlia)

13.1. Agaricus blazei MURRILL

13.2. Bokrosgomba

13.3. Nameko tőkegomba

13.4. Ördögszekér laskagomba

13.5. Pecsétviaszgomba

13.6. Süngomba

13.7. Téli fülőke

13.8. Felhasznált irodalmak

14. Szarvasgomba-termesztés (Bratek Zoltán)

14.1. Mikorrhiza-gombák termesztésének alapjai

14.2. A trillák biológiája

14.3. A szarvasgombák termesztésének rövid története

14.4. A Kárpát-pannon régióban termesztésbe vont őshonos szarvasgombák

14.4.1. Nyári (burgundi) szarvasgomba

14.4.2. Téli szarvasgomba

14.4.3. Homoki szarvasgomba

14.5. A nyári szarvasgomba termesztése

14.5.1. Ültetvény helyszínének kijelölése és előkészítése

14.5.2. Triflacsemeték előállítása és minősítése

14.5.3. Ültetvénytelepítése

14.5.4. Ültetvény ápolása, művelése termőre fordulásig

14.5.5. Termő ültetvény fenntartása

14.6. Egyéb szarvasgombák termesztése

14.6.1. Périgordi szarvasgomba – Tuber melanosporum VITTAD

14.6.2. Téli szarvasgomba – Tuber brumale VITTAD

14.6.3. Késői szarvasgomba – Tuber borchii VITTAD

14.6.4. Isztriai (piedmonti) fehér szarvasgomba

14.6.5. Homoki (édes) szarvasgomba

14.6.6. Fehér szarvasgomba

14.7. Hazai kilátások a triflatermesztésben

14.8. Felhasznált irodalmak

15. Letermett táptalajok hasznosítása (Győrfi Júlia)

15.1. Felhasznált irodalmak

Kapcsolódó kiadványok

Gombaszakértői praktikum

Raktáron
Eredeti ár:4.980 Ft 4.482 Ft
-10%

Csiperketermesztés nemcsak vállalkozóknak

Raktáron
Eredeti ár:2.700 Ft 2.430 Ft
-10%

Mikológiai kompendium

Raktáron
3.800 Ft