Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom
Témakörök
Felszolgáló szakmai ismeretek
Eredeti ár: 4.400 Ft
3.960 Ft
Online kedvezmény: -10%

Felszolgáló szakmai ismeretek

Eredeti ár: 4.400 Ft
3.960 Ft
Online kedvezmény: -10%

A szakmai oktatásban is követni kell a legújabb irányzatokat, ezért korszerűsítettük a 2016 augusztusában megjelent követelmények alapján az évek óta népszerű Felszolgáló ismeretek című tankönyvünket. A klasszikus ismereteket ötvöztük az új követelmények szerinti tudásanyaggal.

Leírás

A gasztronómia örvendetes divatját éljük manapság Magyarországon. Egyre újabb és trendibb éttermek, kávézók nyílnak országszerte – több Michelin-csillagos vendéglátóhelyünk is van. Bár már nem Krúdy Gyulák és Szindbádok kanalazzák komótosan az aranyló húslevest, a vendégnek még mindig legalább annyira fontos az ember, aki fogadja őt, és a mód, ahogy az ételt kapja, mint a fogás maga. A ma pincére – ha igényes a hivatására – az alapok ismeretén túl lépést tart a kor változásaival, a szakma fejlődésével. A szakmai oktatásban is követni kell a legújabb irányzatokat, ezért korszerűsítettük a 2016 augusztusában megjelent követelmények alapján az évek óta népszerű Felszolgáló ismeretek című tankönyvünket. A klasszikus ismereteket ötvöztük az új követelmények szerinti tudásanyaggal a vendéglátás hagyományaitól kezdve a gyakorlati-higiéniai-munkaszervezési szempontokon és az „ideális” pincérkedésen át az üzleti vacsorák kívánalmainak, a modern üzlettípusok jellemzőinek megismertetéséig. A könyv hangsúlyos részét képezi az étel- és italismeret, a rendezvényszervezés, az adminisztráció és a szállodai szobaszolgáltatás is.

 

Műszaki Könyvkiadó, 2018.

MK-5819

Írta: Onódi Ferenc – Török István János

Lektor: Dömötör Miklós


 

Kapcsolódó témakör:

Élelmiszer- és vendéglátóipar

Paraméterek

Szerző Onódi Ferenc – Török István János
Cím Felszolgáló szakmai ismeretek
Alcím Vendéglátás, terítés, szervírozás
Kiadó Műszaki Könyvkiadó
Kiadás éve 2018
Terjedelem 360 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 16 6572 7

Tartalom

Előszó
1. A vendéglátás a szakmánk
Mi az a vendéglátás
Mi a vendéglátás szerepe a gazdaságban
Hogyan alakult ki a vendéglátás
Olvasmány – Akikre büszkék lehetünk
2. Munkavédelem, szakmai követelmények
Munka- és tűzvédelmi előírások
A balesetek megelőzése
A munkahely működésének szabályozása
Az értékesítési dolgozók munkaruhája és felszerelésük
Az ideális pincér
Ergonómiai alapismeretek
A gépek, készülékek és berendezési tárgyak használata
Higiéniai ismeretek
A HACCP rendszer
Környezetvédelmi ismeretek
3. Az értékesítés színterei és feltételei
A vendéglátóüzlet helyiségei
Értékesítési munkakörök
Üzlettípusok és jellemzőik
4. Az értékesítés eszközei és módszerei
Az étterem berendezési tárgyai és elrendezésük
Az üzleti felszerelések fajtái, szakszerű használatuk
Értékesítési rendszerek
Értékesítési módszerek
5. Étkezési idők, étkezési szokások
Reggeli 6.30 és 10 óra között
Brunch 11 és 14 óra között
Ebéd 11.30 és 14.30 óra között
Uzsonna 16 és 18 óra között
Vacsora 18 és 23 óra között
Színházi vacsora 23 és 24 óra között
A vallásokhoz kötődő étkezési igények és szokások
Diétás és vegetáriánus táplálkozás, ételallergia
6. A vendéglátás folyamata
A munkaszervezés alapjai
Előzetes asztalfoglalás
Felkészülés a vendég fogadására
A vendég fogadása
Az étel- és italsor felszolgálása
Általános felszolgálási szabályok
7. Az üzleti kínálat megjelenítése
Az étlap
Menüajánlatok
Az itallap
A borlap
Az árlap
8. Ételismeret, ételfelszolgálás
Ételismereti alapfogalmak
Levesek, köretek, főzelékek, saláták, mártások
Hideg és meleg előételek
Húsételek
A legismertebb á la módozatok
Az étkezést befejező fogások
9. Az italok felszolgálása, az italajánlás szempontjai
Az ételek és a borok harmóniája
A sommelier
Ételfajtánként ajánlható borfajták
Az italok beszerzésének szempontjai
Az italrendelés felvétele
Az italok felszolgálásának legfontosabb szabályai
Feketekávé készítése és felszolgálása
A tea felszolgálása
Dohányzás
Kevert italok csoportjai és néhány jellemző készítmény
10. Különleges éttermi munkák
Hideg előételek és saláták készítése a vendég asztalánál
Ételek készítése a vendég asztalánál
Húsok tálalásának befejező műveletei a vendég előtt
Édességek flambírozása
Fondue felszolgálása
Egyéb műveletek a vendég asztalánál
11. Rendezvények, társas étkezések
A rendezvények szervezése
A rendezvények fajtái
Rendezvényajánlat bemutatása
12. Az értékesítéssel kapcsolatos adminisztrációs feladatok
A vendéglátó vállalkozás adminisztrációs feladatai
A pincér adminisztrációs feladatai
Bizonylatok
A számla összeállítása
Fizetési módok
13. Szállodai szobaszolgáltatások
Szobaszerviztípusok
A szobaszerviz felszerelése, rendszere és folyamata
Szolgáltatási időintervallumok, munkabeosztás
Szobai rendelések
Munkafolyamatok
Idegen szavak és szakmai kifejezések
Felhasznált és ajánlott irodalom
Szakmai szervezetek, honlapcímek

Kapcsolódó kiadványok

Pincér szakmai ismeretek

Raktáron
Eredeti ár:5.100 Ft 4.590 Ft
-10%

Pincérszótár

Raktáron
Eredeti ár:3.990 Ft 3.391 Ft
-15%