Fazekas szakmai- és anyagismeret
Paraméterek
Szerző | Barcsay Andrea |
Cím | Fazekas szakmai- és anyagismeret |
Kiadó | Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal |
Kiadás éve | 2021 |
Terjedelem | 112 oldal |
Formátum | A/4, ragasztókötött |
ISBN | 978 963 264 122 5 |
A tankönyv célja, hogy a szakmát tanuló fiatalok megismerjék a népi fazekasság technológiai folyamatait, műveleteit és azok alkalmazási lehetőségeit. A könyv bemutatja a korongozás eszközeit és műveleteit. Megismertet az alapvető díszítési technikákkal, módszerekkel és azok alkalmazásával. Bemutatja az égetési és mázazási folyamatokat. |
|
|
Leírás
A tankönyv célja, hogy a szakmát tanuló fiatalok megismerjék a népi fazekasság technológiai folyamatait, műveleteit és azok alkalmazási lehetőségeit. A könyv bemutatja a korongozás eszközeit és műveleteit. Megismertet az alapvető díszítési technikákkal, módszerekkel és azok alkalmazásával. Bemutatja az égetési és mázazási folyamatokat. Anyagismeret területén a népi fazekasságban használatos legfontosabb alapanyagról, azok tulajdonságairól, illetve az alapanyagok beszerzési és előkészítési lehetőségeiről találhat ismereteket az olvasó a kiadványban. A képekkel gazdagon illusztrált kiadvány érdekes olvasmány lehet még a művészeti szakmacsoport szakképzéseiben résztvevőknek, illetve mindazoknak, akik érdeklődnek a fazekas mesterség iránt.
Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, 2021.
Írta: Barcsay Andrea
Lektor: Hadikfalvi Andrea
Kapcsolódó témakör:
Tartalom
1. Magyar népi fazekasság
2. Nyersanyagok a népi fazekasságban
3. Eszköz nélküli edénykészítés
4. A fazekasság eszközei
5. Korongozás
6. Retusálás, esztergálás
7. Fülezés
8. Engóbozás
9. Díszítőeljárások
10. Jel, motívum, szerkezet, forma és funkció összhangja a fazekasságban
11. A szárítás
12. A mázazás
13. Az égetés
14. Minőségellenőrzés, osztályozás, csomagolás, szállítás
15. Fazekas kisszótár