Életmódtörténet
Paraméterek
Szerző | Lőrinc László |
Cím | Életmódtörténet |
Alcím | Anyagi kultúra 1500-tól napjainkig |
Kiadó | Akadémiai Kiadó |
Kiadás éve | 2016 |
Terjedelem | 444 oldal |
Formátum | B/5, ragasztókötött |
ISBN | 978 963 05 9729 6 |
Eredeti ár:
4.200 Ft
3.990 Ft
Online kedvezmény:
5%
Hogyan változtak az ételeink az idők folyamán, és mi volt ebben a kivagyiság szerepe? Miféle hadicseleket alkalmaztak egymás ellen kórokozók és betegek évszázadokon keresztül? Miként változott a hírek terjedése a postakocsitól a táviratig és tovább? Milyen új élményeket hozott a vonat, a mozi, az autó, a repülés vagy a számítógép? (...) |
|
|
Leírás
Hogyan változtak az ételeink az idők folyamán, és mi volt ebben a kivagyiság szerepe? Miféle hadicseleket alkalmaztak egymás ellen kórokozók és betegek évszázadokon keresztül? Hogyan változott az emberek tisztaságról alkotott fogalma? Hogyan alakult viszonyuk a falvakat hátukon úsztató mocsarakhoz vagy a vadállatokhoz? Hol és hogyan szerezték be a lőpor és a festékek alapanyagait? Hogyan világosodtak ki az esték, és ez milyen hatással járt? Miként változott a hírek terjedése a postakocsitól a táviratig és tovább? Milyen új élményeket hozott a vonat, a mozi, az autó, a repülés vagy a számítógép?
Csak néhány kérdés azok közül, amelyeknek nyomába ered az utóbbi fél évezred anyagi világát sok képpel és eredeti forrásszöveggel bemutató könyv.
Akadémiai Kiadó, 2016.
Írta: Lőrinc László
Tartalom
Előszó
1. Népesedés és élelmezés
Demográfia, népességhullámzás
Népességnövekedés, népességcsökkenés – a jelenség adatokban • Távolodás a „rovarstratégiától” • A növekedés okai • Demográfiai átmenet • Ok vagy következmény? Malthus és Keynes
Élelmezés a kora újkorban
Csökken a húsfogyasztás • Az északi konyha Dél ellen • Az ételek társadalmi hierarchiája • Népesedés és szegényedés? • Mezőgazdasági újítások a 18. században • Új élelmiszerek – a burgonya • Kukorica, rizs, hajdina és tészta a népélelmezésben • Egyéb újdonságok • Alacsonyabb test, több éhező
Élelmezés a 19–20. században
A 19. század történelmi fordulata • Gépesítés • Egyre több hús • Műtrágya • Vegyszeres permetezés, rovarirtás • A kereskedelem szerepe • Tartósítás – a konzerv • Konzervipar és a cowboyok • Tartósító csomagolás • A jégszekrénytől a hűtőszekrényig • Hűtőipar, mélyhűtés • Sűrítmények, félkész termékek • Malmok és kenyérgyárak • Cukorgyártás • A javulás kalóriában és centiben • Túltápláltság és rögeszmés fogyás • A ritka európai éhínségek erősítik a szabályt • Európán kívül ma is éheznek
A 19–20. század konyhája
Több a hús – kisebb a presztízse • Vaj helyett margarin • A fehér kenyér trón fosztása • A táplálkozás tudománya • A vitaminok felfedezése • Nyomelemek és koleszterin • Ételízesítők és biokonyha • Konyhák keveredése • Gyorsevés • Hamburger és hot dog • A gyorsétterem • A sült krumpli és a chips
Az italok
Az égetett szesz térhódítása • Megjelenik az alkoholizmus • Az alkoholizmus ellen • Az üdítőitalok hajnala – a szódavíz • Megjelennek a szénsavas üdítőitalok • A söröskupaktól a dobozos sörig • Meleg italok: kakaó, tea, kávé
A magyar konyha kialakulása
A rántott hústól a szalámiig • Főzelékek rántással, krumplival • A paprika • Bolgárok és a zöldségtermesztés • Az édességek • Reformétrend Magyarországon • A magyar bor • Az alkoholizmus és a pálinka • Üdítők Magyarországon
Forrásszövegek
Mindennapok a kora újkori Lőcsén • A 17–18. századi magyar asztalnál • Illő és illetlen a 18. században • Svédasztal a 19. században • Polgári étkezések a századfordulós Kassán • Mit eszik a magyar ember?
2. Egészségügy és higiénia
Betegségek, járványok az újkorban
Egészségügyi helyzet a kora újkorban • Új járványok • A kolera • A tüdőbaj • Egyéb járványok, fertőzések, betegségek • Háború és járványok • Miért tűntek el egyes járványok maguktól? • A kórokozók óvintézkedései • Elzárt területek, indiánok
Színre lép az orvos
Az ember a járványokkal szemben • Jenner vakcinája a himlő ellen • Jenner hatása • Pasteur és Koch – lépfene és veszettség • Kemoterápia a mikrobák ellen • A penicillin és az antibiotikum • Gyógyszergyártás
Közegészségügyi intézkedések
Az állam a láthatáron • Közegészségügyi törvények • A példamutató magyar törvény és Fodor József • Szemét, ivóvíz, emésztőgödrök, állatok • Megjelennek a kórházak • Rendelők, szűrések, mentők
Az orvoslás újításai
A fájdalom legyőzése • Új vizsgálati eszközök • A kórházi higiénia forradalma • Előrelépés és problémák a 21. századig • Járványok a 21. században • A beteg viszonya a betegséghez és az orvoshoz
Higiénia az újkorban
A személyes higiénia a kora újkorban • Paróka, parfüm és víz Versailles-ban • Mi számít gusztustalannak? • Kádak és utcák • A fehérnemű • A mosás • Higiénia Magyarországon az újkorban
A higiénia diadala
A 19–20. század: gyakoribb fürdés • A szappan térnyerése • Fehérneműváltás, mosás • A WC elterjedése • Szalvéta és zsebkendő • WC-papír, tampon, pelenka • A fogmosás
Létbiztonság és ijedelmek – Összegzés
Forrásszövegek
Egészséges életmód a 16. században • A debreceni sebészek céhlevele • Mit tegyen az orvos és a borbély pestis idején • Intézkedések kolera idején • Betegségek a 19. század végén • Az állam a közegészségügyért • Népi gyógymód a 19. századi városban • Szemléletváltás az orvoslásban: Korányi Sándor • Fürdők, feredős mesterek • Egykorú írások és tárgyak a kora újkori tisztálkodásról • A tisztálkodás tárgyai Magyarországon a 16–17. században • Paraszti tisztálkodás a 20. század elején • Városi higiénia a 20. század elején
3. Ember és környezet
Ember és természet a kora újkorban
Erdők a kora újkorban • Növények és állatok pusztulása • Erdőirtás Magyarországon a kora újkorban • Alföldi vizek és mocsarak • Kiszoruló állatfajok • Környezetvédelem a kora újkori Magyarországon
Az ipari forradalmak kora – 19–21. század
Új energiahordozók a 19. században • A fajok pusztulása az ipari korban • Állatok, növények és emberek új együttélései • Környezetszennyezés a 20. század második felétől • Jól élünk, vagy vigyázunk a környezetre?
Magyar táj az ipari forradalom után
Folyószabályozások • Állatok, növények • Környezetvédelem és természetvédelem Magyarországon
Globális környezetvédelem a 20. században
Tudósok és aktivisták • Tervek, konferenciák • Kezdeti eredmények
Energia és környezet a 20. század második felében
A földgáz • Az atom • Megújuló energiaforrások: a szél és a víz • Megújuló energiaforrások: a biomassza, a geotermikus és napenergia • Új üzemanyagok a gépkocsikban
Forrásszövegek
Az erdő védelme a 18–19. században • Az ecsedi láp • Hová lettek a nagy és kis madarak? • Nem szebb világ-e ez? – Ember és természet viszonya a 19. század szemével
4. Ember és technika – erő, fény, távolság
Bevezetés
A kora újkor
A könyvnyomtatás • Megfigyelni, megmérni • Találmányok a termelésben • Közlekedés, hadászat, luxus • Új szemlélet • A szabványosítás és a sorozatgyártás kezdetei
Az ipari korszak (1750–1950)
Ipari forradalom? • Textil, gép, gőz • Találmányok sokasága • A vaskohászat • Mindent acélból • Szabványosítás, sorozatgyártás • Gépgyártás • Az ipari társadalom
A fény terjedése a villany előtt
Több fény • A középkori sötéttől az újkori derengésig • A gáz és a fény • Gázfény Magyarországon • A világítógáz utóélete • Tűzgyújtás a 19. század előtt • A gyufa
A villany és a fény
A villanyáram előélete • Indukció, generátor, villanymotor • A dinamó • Tesla, Westinghouse és a váltakozó áram • A váltakozó áram győzelme • A villanykörte • Villanyfény Budapesten • A villanyáram jelentősége
Fény és olaj
A kőolaj és az aszfalt a 19. század előtt • Megjelenik a petróleumlámpa • Titusville-ben feltör az olaj • Az olajláz, Rockefeller és az Esso • Nobel, Rothschild és a Shell • Az Eötvös-inga és a közel-keleti olaj • A benzines robbanómotor • A magyar olaj • A tűz nyugalomba vonul • A gőz és a szén utóélete
Új anyagok
A szódagyártás • A kőszénkátrány átalakulása • A beton és a széles fesztáv • Ismerték, de nem találták: az alumínium • Megkezdődik az alumíniumgyártás • A cellulóztól a dinamitig • A dinamittól a műselyemig • Celluloid mindenütt
A technika otthon
A technika a mindennapokban • A konyha • A fürdőszoba • A fűtés • Háztartási gépek • Ruhák és technika
Közlekedés vízen és vasúton
Kora újkori előzmények • Csatornák • Gőzhajók • A magyar gőzhajózás • Vasút • A vasút Magyarországon • A vasút élménye • A vasút további fejlődése
Az autó
Az első gépkocsik • Az automobil-őrület és szabályozása • Az automobilok Magyarországon • Autósiskola, jogosítvány, szabályok • A magyar autó • Az autók átalakítják az utakat • Aszfalt, villanyrendőr, körforgalom, parkolóóra Pesten • A patikától a benzinkútig • Az autók ellepik az utcákat • Autó és életmód • Az autó szerepe a gazdaságban
Közlekedés a levegőben
A léggömb • A léghajó • Az első repülőgépek • A helikopter • A repülés élménye • A légi utasszállítás • A repülőterek • A repülés kezdetei Magyar országon • Légi közlekedés Magyarországon
Forrásszövegek
Lőpormalom Budán • A világhírű magyar malomipar • Az embert uraló gyár • A gyárat uraló ember • Az újkori patikáról • Tűzgyújtás a gyufa előtt • A világítás eszközei a petróleumlámpa előtt • Megjelenik a petróleumlámpa • Az elektromosság élménye • Egy modern kassai ház a 19. század végén . Egy technikai megaprojekt – a Lánchíd • Az első hazai vasutak • Egy napon arra ébred, hogy szárnya van – a bicikli • Az első autó Detroitban • A vágyott és rettegett autó • Kocsi és presztízs a Kádár-korban • A határolatlan tér érzése – a repülés • A rutinos pilóta
5. Ember és technika – információ
Az információk terjedése és a posta
Lovak, állomások, futárok • A posta • Posta és utasszállítás Magyarországon • Levélszállítás Magyarországon a kora újkorban • A bélyeg és a boríték • A levelezőlap • A Pony Express – a postaállomások végórái
A távírótól a drót nélküli távíróig
Optikai és akusztikai távíró rendszerek • Az elektromos távíró • A telefon • A telefon Magyarországon • A drót nélküli távíró
A papírtól a sajtóig
Az információ rögzítése: a papír • Ceruza, toll és radír • A golyóstoll • Az írógép • A gyorsírás • Az információk szórása: a szóbeliség • A könyvnyomtatás • Az írott sajtó
Elektronikus információk
A Telefonhírmondó • A rádió • „Rádió Budapest” • Hangrögzítés: a fonográf • A gramofon
A fényképtől a moziig
Képrögzítés: a fénykép • Utak a mozgóképhez • Filmek áradata • Rádió, film: információ és dezinformáció • Mozi, túl a híreken • A mozi Magyarországon • A karóra
A 20. század második fele – a tévé kora
Bevezetés • Fordulat a háztartásokban • Az infotechnika • Megjelenik a tévé • A tévé átalakítja környezetét • Vita a tévéről: rombol vagy teremt? • Vita a tévéről: hírközlés vagy álvilág? • A videó
A számítógép kora
A Szilícium-völgy • A számítógép születése • A tranzisztor • A mikrocsip • A számítógép otthon • Számítógépek mindenhol • Az első magyar számítógép • Az első hazai építésű elektronikus számítógép
A CD-től a mobilig
A lézer • A CD és a DVD • A telex • Fax a telefon előtt • Az optikai kábel • Az internet születése • A World Wide Web • Új kultúra • A mobilrobbanás • Az okostelefon • A mobil Magyarországon • Az internet és a mobil hatásai – megnyíló távlatok • Az új világgal kapcsolatos aggodalmak • Leszakad vagy felzárkózik a „harmadik világ”? • Az információs társadalom
Gondolatok a technikai fejlődésről – összegzés
A technika mint szükségletkielégítő • A technika mint szükségletteremtő • A technikát ösztönző európai szemlélet • A találmányok hatása egymásra • A technikai fejlődés hatása
Forrásszövegek
A posta • Posta, parasztszekér, előfogat • A Chappe-féle távíró • A telefon • Az elektronikus média világpremierje – a Telefonhírmondó • Jövendölések a moziról • Diákok a némafilmek bűvöletében • Mozi, a hatalom • Az első amatőr rádióépítők • A mikrofon előtt – beszélhetek az emberiséggel • Izgalom a készülék előtt • Rádió a háttérben • Kossuth és a fonográf • Félelem a technikától a 19. században • Hit a technikában a 19. században • Hit a technikában a 20. században • Csalódás a technikában • A gépek védelmében • Technika és piac – A foglyul ejtés dilemmája
Felhasznált irodalom
A képek, térképek és ábrák forrása