Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Egészségfejlesztés (MK-6052-4)

Paraméterek

Szerző Lipienné Krémer Ibolya – Ridegné Cseke Irén – Halmos Tamásné
Cím Egészségfejlesztés (MK-6052-4)
Alcím 4. kiadás
Kiadó Műszaki Könyvkiadó
Kiadás éve 2017
Terjedelem 160 oldal
Formátum A/4, ragasztókötött
ISBN 978 963 16 6524 6
Eredeti ár:
2.680 Ft
2.412 Ft
Online kedvezmény: 10%

A tankönyv az egészségügyi szakmacsoportos alapozó oktatás kerettantervének és az új érettségi követelményeinek megfelelően tárgyalja az egészségkultúra, az egészséges életmód, életvitel témaköreit, az egészség fenntartását befolyásoló tényezőket. Fontos szerep jut a betegségek megelőzését elősegítő magatartásnak, az egészségfejlesztésnek, és szó esik a médiatudatosságról is.

Leírás

A tankönyv az egészségügyi szakmacsoportos alapozó oktatás kerettantervének és az új érettségi követelményeinek megfelelően tárgyalja az egészségkultúra, az egészséges életmód, életvitel témaköreit, az egészség fenntartását befolyásoló tényezőket. Fontos szerep jut a betegségek megelőzését elősegítő magatartásnak, az egészségfejlesztésnek, és szó esik a médiatudatosságról is. A könyv anyagának elsajátításával fejlődik a diákok saját és mások egészsége iránti felelősségtudata, és képesek lesznek segítséget nyújtani embertársaiknak egészségük megőrzéséhez és fejlesztéséhez. A törzsanyag közé kerültek Jó, ha tudjuk és Érdekesség címmel a kiegészítő részek, amelyek hangsúlyos vagy a tananyaghoz szigorúan nem tartozó, de a megértést, megjegyzést könnyítő információt tartalmaznak. A képek nagy részéhez továbbgondolásra érdemes kérdések, megoldandó feladatok kapcsolódnak. Minden fejezet végén található egy rövid összefoglaló, a kulcsfogalmak felsorolása, valamint kérdések és feladatok. Ajánljuk az egészségügyi szakképzéshez és más középiskolák diákjainak oktatásához is.

 

Műszaki Könyvkiadó, 2017.

MK-6052-4

Írta: Lipienné Krémer Ibolya – Ridegné Cseke Irén – Halmos Tamásné

Szakmai-pedagógiai lektor: Dr. Farkas Istvánné

 

Kapcsolódó témakör:

Szakmai tankönyvek - Egészségügy

Tartalom

Előszó

I. AZ EGÉSZSÉGKULTÚRA

I.1. Az egészségkultúra mint az általános kultúra része

I.1.1. Az általános kultúra fogalma és jellemzői

I.1.2. Az egészségkultúra fogalma és jellemzői

I.2. Az egészséget meghatározó tényezők

I.2.1. Egyéni tulajdonságok

I.2.2. Környezeti tényezők

I.2.3. A magyar egészségügy felépítése

I.2.4. Magyarország lakosságának egészségi állapota

I.3. Az egészség értékjellege

I.3.1. Az egészség fogalma és jellemzői

I.3.2. Egészségmegőrzés

I.3.3. Egészségfejlesztés

I.4. Az egészségtudatos életvitel, életminőség kialakítása

I.4.1. Az életminőség javítása

I.4.2. A család szerepe az egészségtudatos életvitel kialakításában

I.4.3. A média szerepe az egészségtudatos életvitel kialakításában

I.4.4. A fogyatékosság és az életminőség összefüggése

I.4.5. Az élet minősége és az emberben rejlő lehetőségek

Összefoglalás

Kulcsfogalmak

Kérdések, feladatok

II. EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD, ÉLETVITEL

II.1. A higiéné fogalma és területei

II.1.1. A személyi és a környezeti higiéné kapcsolata

II.1.2. Egészségvédő tisztálkodás, testápolás

II.1.3. Díszítő kozmetika – divatok és veszélyek

II.2. Az egészséges táplálkozás

II.2.1. Az egészséges táplálkozás, az egészséges testsúly

II.2.2. Tápanyagok

II.2.3. Élelmiszerek, élelmi anyagok, adalékanyagok

II.2.4. A korszerű táplálkozás és az étrend

II.3. Az egészséges öltözködés

II.3.1. A ruházat szerepe, rendeltetése

II.3.2. A munkaruházat jelentősége, formái

II.3.3. A helyes lábbeli kiválasztása

II.4. A helyes testtartás és a rendszeres testedzés

II.4.1. A helyes testtartás alapja

II.4.2. Pihenés és szabadidő

II.4.3. Az állóképesség és a fizikai erőnlét megszerzése

II.5. Szexuális fejlődés serdülőkorban

II.5.1. Felkészülés a szexuális életre, családtervezés

II.5.2. Szexuális úton terjedő betegségek

II.6. A környezet és az ember kölcsönhatásai

II.6.1. Környezetszennyezés – emberi ártalmak

II.6.2. A talaj egészségtana

II.6.3. A levegő egészségtana

II.6.4. A víz egészségtana

II.6.5. Az egészségügy feladata a környezet védelmében

Összefoglalás

Kulcsfogalmak

Kérdések, feladatok

III. AZ EGÉSZSÉG FENNTARTÁSÁT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK

III.1. A betegség fogalma

III.1.1. A betegséget befolyásoló tényezők

III.1.2. A betegség folyamata

III.2. A betegségek megelőzését célzó magatartás

III.2.1. Prevenció

III.2.2. Szűrővizsgálatok

III.2.3. Védőoltások

III.3. Egészségkárosító tényezők és magatartások

III.3.1. A stressz

III.3.2. Szenvedélybetegségek

III.3.3. Kábítószerek

III.3.4. Dohányzás

III.3.5. Alkoholizmus

III.3.6. Kóros játékszenvedély

III.3.7. Munkamánia

III.4. Természetes gyógymódok

III.5. Házi patika

Összefoglalás

Kulcsfogalmak

Kérdések, feladatok

Szakszavak jegyzéke

Irodalomjegyzék

Kapcsolódó kiadványok