Egészségfejlesztés (MK-6052-4)
Paraméterek
Szerző | Lipienné Krémer Ibolya – Ridegné Cseke Irén – Halmos Tamásné |
Cím | Egészségfejlesztés (MK-6052-4) |
Alcím | 4. kiadás |
Kiadó | Műszaki Könyvkiadó |
Kiadás éve | 2017 |
Terjedelem | 160 oldal |
Formátum | A/4, ragasztókötött |
ISBN | 978 963 16 6524 6 |
A tankönyv az egészségügyi szakmacsoportos alapozó oktatás kerettantervének és az új érettségi követelményeinek megfelelően tárgyalja az egészségkultúra, az egészséges életmód, életvitel témaköreit, az egészség fenntartását befolyásoló tényezőket. Fontos szerep jut a betegségek megelőzését elősegítő magatartásnak, az egészségfejlesztésnek, és szó esik a médiatudatosságról is. |
|
|
Leírás
A tankönyv az egészségügyi szakmacsoportos alapozó oktatás kerettantervének és az új érettségi követelményeinek megfelelően tárgyalja az egészségkultúra, az egészséges életmód, életvitel témaköreit, az egészség fenntartását befolyásoló tényezőket. Fontos szerep jut a betegségek megelőzését elősegítő magatartásnak, az egészségfejlesztésnek, és szó esik a médiatudatosságról is. A könyv anyagának elsajátításával fejlődik a diákok saját és mások egészsége iránti felelősségtudata, és képesek lesznek segítséget nyújtani embertársaiknak egészségük megőrzéséhez és fejlesztéséhez. A törzsanyag közé kerültek Jó, ha tudjuk és Érdekesség címmel a kiegészítő részek, amelyek hangsúlyos vagy a tananyaghoz szigorúan nem tartozó, de a megértést, megjegyzést könnyítő információt tartalmaznak. A képek nagy részéhez továbbgondolásra érdemes kérdések, megoldandó feladatok kapcsolódnak. Minden fejezet végén található egy rövid összefoglaló, a kulcsfogalmak felsorolása, valamint kérdések és feladatok. Ajánljuk az egészségügyi szakképzéshez és más középiskolák diákjainak oktatásához is.
Műszaki Könyvkiadó, 2017.
MK-6052-4
Írta: Lipienné Krémer Ibolya – Ridegné Cseke Irén – Halmos Tamásné
Szakmai-pedagógiai lektor: Dr. Farkas Istvánné
Kapcsolódó témakör:
Tartalom
Előszó
I. AZ EGÉSZSÉGKULTÚRA
I.1. Az egészségkultúra mint az általános kultúra része
I.1.1. Az általános kultúra fogalma és jellemzői
I.1.2. Az egészségkultúra fogalma és jellemzői
I.2. Az egészséget meghatározó tényezők
I.2.1. Egyéni tulajdonságok
I.2.2. Környezeti tényezők
I.2.3. A magyar egészségügy felépítése
I.2.4. Magyarország lakosságának egészségi állapota
I.3. Az egészség értékjellege
I.3.1. Az egészség fogalma és jellemzői
I.3.2. Egészségmegőrzés
I.3.3. Egészségfejlesztés
I.4. Az egészségtudatos életvitel, életminőség kialakítása
I.4.1. Az életminőség javítása
I.4.2. A család szerepe az egészségtudatos életvitel kialakításában
I.4.3. A média szerepe az egészségtudatos életvitel kialakításában
I.4.4. A fogyatékosság és az életminőség összefüggése
I.4.5. Az élet minősége és az emberben rejlő lehetőségek
Összefoglalás
Kulcsfogalmak
Kérdések, feladatok
II. EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD, ÉLETVITEL
II.1. A higiéné fogalma és területei
II.1.1. A személyi és a környezeti higiéné kapcsolata
II.1.2. Egészségvédő tisztálkodás, testápolás
II.1.3. Díszítő kozmetika – divatok és veszélyek
II.2. Az egészséges táplálkozás
II.2.1. Az egészséges táplálkozás, az egészséges testsúly
II.2.2. Tápanyagok
II.2.3. Élelmiszerek, élelmi anyagok, adalékanyagok
II.2.4. A korszerű táplálkozás és az étrend
II.3. Az egészséges öltözködés
II.3.1. A ruházat szerepe, rendeltetése
II.3.2. A munkaruházat jelentősége, formái
II.3.3. A helyes lábbeli kiválasztása
II.4. A helyes testtartás és a rendszeres testedzés
II.4.1. A helyes testtartás alapja
II.4.2. Pihenés és szabadidő
II.4.3. Az állóképesség és a fizikai erőnlét megszerzése
II.5. Szexuális fejlődés serdülőkorban
II.5.1. Felkészülés a szexuális életre, családtervezés
II.5.2. Szexuális úton terjedő betegségek
II.6. A környezet és az ember kölcsönhatásai
II.6.1. Környezetszennyezés – emberi ártalmak
II.6.2. A talaj egészségtana
II.6.3. A levegő egészségtana
II.6.4. A víz egészségtana
II.6.5. Az egészségügy feladata a környezet védelmében
Összefoglalás
Kulcsfogalmak
Kérdések, feladatok
III. AZ EGÉSZSÉG FENNTARTÁSÁT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK
III.1. A betegség fogalma
III.1.1. A betegséget befolyásoló tényezők
III.1.2. A betegség folyamata
III.2. A betegségek megelőzését célzó magatartás
III.2.1. Prevenció
III.2.2. Szűrővizsgálatok
III.2.3. Védőoltások
III.3. Egészségkárosító tényezők és magatartások
III.3.1. A stressz
III.3.2. Szenvedélybetegségek
III.3.3. Kábítószerek
III.3.4. Dohányzás
III.3.5. Alkoholizmus
III.3.6. Kóros játékszenvedély
III.3.7. Munkamánia
III.4. Természetes gyógymódok
III.5. Házi patika
Összefoglalás
Kulcsfogalmak
Kérdések, feladatok
Szakszavak jegyzéke
Irodalomjegyzék