Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom
Témakörök
Dietetika
2.400 Ft

Dietetika

2.400 Ft

A kötet az egészségügyi szakközépiskolák és szakiskolák tankönyve, és bár már a 11. kiadás, anyaga teljesen új és naprakész, a rohamosan fejlődő anyagcserekutatás legújabb eredményein alapul.

Leírás

A kötet az egészségügyi szakközépiskolák és szakiskolák tankönyve, és bár már a 11. kiadás, anyaga teljesen új és naprakész, a rohamosan fejlődő anyagcserekutatás legújabb eredményein alapul. Lényeges része a könyvnek a betegségek étrendi kezelésében bevezetett újabb eljárások ismertetése, például a krónikus veseelégtelenség vagy a transzplantáció kapcsán. Jelentős részt kapnak a könyvben az útmutatások, amelyek a kórházi kezelés befejeztével az otthoni diétára és életvitelre vonatkoznak. Ezeknek az ismereteknek az elsajátítását egyaránt megköveteli az egészségügyi ellátás korszerűbbé válása, és a házi betegápolás egyre szélesebb körű elterjedése. A könyv átdolgozását indokolták az egészségügyi oktatásban bekövetkező változások. Az egyre több szakágban elkezdődő felsőfokú képzés ugyanis megköveteli a táplálkozástudomány és a dietetika mélyebb megismerését. A tankönyv elsősorban az egészségügyi szakdolgozók képzését szolgálja, de segítséget nyújt mindenkinek, aki dietetikai ismereteit a prevenció, a beteggyógyítás és a rehabilitáció területén fokozottabb mértékben kívánja kamatoztatni.
 
 
Írta: Rigó János
 
Kapcsolódó témakör:

Paraméterek

Szerző Rigó János
Cím Dietetika
Alcím Egészségügyi szakközépiskolák és szakiskolák tankönyve (11. kiadás)
Kiadó Medicina Könyvkiadó
Kiadás éve 2007
Terjedelem 328 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 226 428 8

Tartalom

Előszó

Táplálkozástani ismeretek

A hazai táplálkozástudomány és a dietetika fejlődése

A diétás gyógykezelés fogalma és célja

A konyhatechnikai eljárások szerepe a gyógyélelmezésben

Az individuális dietetika szempontjai

A diéták elnevezése

Élelmezési formák

A dietetikában használatos alapfogalmak

Táplálkozás-élettani alapismeretek

Energiaszükséglet és energiaforgalom

Táplálékfelvétel – energiafelvétel

Az energiaszükségletet befolyásoló tényezők

Az energiaforgalom zavarai

A tápláltsági állapot meghatározása

A fehérjék táplálkozás-élettani jelentősége

Komplett és inkomplett fehérjék

A komplettálás tudománya

Fehérjeszükséglet

Az aminosavak táplálkozás-élettani szerepe

A szénhidrátok szerepe a táplálkozásban

A szénhidrátok felosztása

Az összetett szénhidrátok hasznosulása

Szénhidrátszükséglet

A zsírok táplálkozás-élettani jelentősége

A zsírsavak felosztása

A zsírok élettani hatásai

Lipoidok

Zsírszükséglet

Vitaminok

Vízben oldódó vitaminok

Zsírban oldódó vitaminok

A marginális vitaminhiány néptáplálkozási jelentősége

Az ásványi anyagok táplálkozás-élettani jelentősége

Makroelemek

Mikroelemek

Só- és vízháztartás

Az emésztési folyamatok

Élelmezési alapismeretek

Az élelmiszerek táplálkozás-élettani szerepe

Gabonafélék

Gyümölcsök

Zöldség- és főzelékfélék

Tej és tejtermékek

Tojás

Húsok és húsipari termékek

Étkezési zsírok, olajok

A táplálkozást kiegészítő italok

Ivóvíz

Gyümölcs- és zöldséglevek

Üdítőitalok

Turmixitalok

Ásványvizek

Gyógyvizek

Élvezeti szerek

Alkoholtartalmú italok

Táplálkozás és életmód

A hazai népesség táplálkozásának jellemzői

A táplálkozási szokások és a betegségek közötti összefüggés

Az egészséges táplálkozás alapelvei

Útmutatók az egészséges táplálkozáshoz

Arányok a táplálkozásban

Táplálkozás és mozgás

A káros stresszhatások kivédése

A várandós és a szoptató anyák táplálkozása

A táplálkozás életkori sajátosságai

Diétás konyhatechnika

Az étrend összeállítása

Diétás ételkészítési műveletek

A diétás ételek ízesítése

Az élvezeti értéket fokozó tálalás

Betegétkeztetés

Betegélelmezési rendszerek

Az egységes diétás rendszer

Az egységes diétás rendszer jellemzői

Energia- és tápanyagtartalom szerinti változatok

Ételkészítési eljárások szerinti változatok

Betegségek diétái

Az emésztőszervi betegségek étrendi kezelése

A szájüreg és a nyelőcső betegségeinek diétája

A gyomor- és bélbetegségek étrendi kezelése

A bélbetegségek étrendi kezelése

Étrend a székrekedés esetén

A colorectalis daganatok esetén alkalmazott étrend

A májbetegségek étrendi kezelése

Az epehólyag- és epeútbetegségek étrendi kezelése

A szív és a keringési rendszer megbetegedéseinek étrendi kezelése

A szívelégtelenség kezelése során alkalmazott étrend

A szívkoszorúér elmeszesedésének megelőzése és étrendi kezelése

Az agyér-elmeszesedés diétája

A magas vérnyomás étrendi kezelése

A metabolikus szindróma étrendi kezelése

A vérszegénység étrendi kezelése

A vesebetegségek étrendi kezelése

A vese gyulladásos betegségeinek étrendi kezelése

A nephrosis-szindróma diétája

A veseelégtelenség diétája

A dializált betegek étrendje

Veseátültetés utáni diéta

A vesekőbetegség étrendi kezelése

Az anyagcsere-betegségek diétás kezelése

A cukorbetegek étrendje

Az elhízás és a lesoványodás étrendi kezelése

A zsíranyagcsere-zavarok étrendi kezelése

A cysticus fibrosis étrendi kezelése

A köszvény étrendi kezelése

A veleszületett anyagcsere-betegségek étrendi kezelése

Az endokrin betegségek étrendi kezelése

Pszichiátriai eredetű táplálkozási betegségek

Diagnosztikai étrendek

A patológiás terhesség diétája

A sebészeti betegek étrendi kezelése

A daganatos betegségek diétás kezelése

A táplálkozás és a daganatos betegségek

Táplálkozási és életviteli ajánlások a daganatos betegségben szenvedők számára

A mozgásszervi betegségek étrendi kezelése

A csontlágyulás diétája

A csontritkulás diétája

A rheumatoid arthritis diétája

A szemészeti betegségek étrendi kezelése

A bőrbetegségek étrendi kezelése

Az alkoholbetegek étrendje

Az AIDS-betegség kezelésének dietetikai szempontjai

Diétás előírások a gyakoribb heveny mérgezések kezelésében

Egyéb étrendek

A lázas betegek étrendje

Elektrolitszabályozó étrend

Savanyító és lúgosító étrend

Cukor- és tejmentes diéta

Nyersétrend

Gyógyszer-diéta kölcsönhatások

A gyógyszerek hatása az étvágyra

Felszívódást gátló gyógyszerek

A gyógyszerek hatása az anyagcsere-folyamatokra

A vitamin-anyagcserét befolyásoló gyógyszerek

Az ásványianyag-cserét befolyásoló gyógyszerek

A táplálékok befolyása a gyógyszerek hatására

Alternatív étrendek

Vegetárius étrend

Makrobiotikus étrend

Hay-féle „elválasztó diéta”

A bicsérdizmus és a Schnitzer-féle „intenzív” étrend

Az alternatív étrendek megítélése

Vallási előírások a táplálkozásban

Keresztény és keresztyén vallási előírások

Zsidó vallási előírások

Hindu vallási előírások

Iszlám vallási előírások

Irodalom

Függelék

Kapcsolódó kiadványok

Táplálásterápia

Raktáron
7.800 Ft

Dietetika a háziorvosi gyakorlatban

Raktáron
Eredeti ár:4.800 Ft 4.320 Ft
-10%

Dietetikai és táplálkozástani kislexikon

Raktáron
Eredeti ár:12.800 Ft 11.520 Ft
-10%