Dietetika
Paraméterek
Szerző | Rigó János |
Cím | Dietetika |
Alcím | Egészségügyi szakközépiskolák és szakiskolák tankönyve (11. kiadás) |
Kiadó | Medicina Könyvkiadó |
Kiadás éve | 2007 |
Terjedelem | 328 oldal |
Formátum | A/5, ragasztókötött |
ISBN | 978 963 226 428 8 |
A kötet az egészségügyi szakközépiskolák és szakiskolák tankönyve, és bár már a 11. kiadás, anyaga teljesen új és naprakész, a rohamosan fejlődő anyagcserekutatás legújabb eredményein alapul. |
|
|
Leírás
Tartalom
Előszó
Táplálkozástani ismeretek
A hazai táplálkozástudomány és a dietetika fejlődése
A diétás gyógykezelés fogalma és célja
A konyhatechnikai eljárások szerepe a gyógyélelmezésben
Az individuális dietetika szempontjai
A diéták elnevezése
Élelmezési formák
A dietetikában használatos alapfogalmak
Táplálkozás-élettani alapismeretek
Energiaszükséglet és energiaforgalom
Táplálékfelvétel – energiafelvétel
Az energiaszükségletet befolyásoló tényezők
Az energiaforgalom zavarai
A tápláltsági állapot meghatározása
A fehérjék táplálkozás-élettani jelentősége
Komplett és inkomplett fehérjék
A komplettálás tudománya
Fehérjeszükséglet
Az aminosavak táplálkozás-élettani szerepe
A szénhidrátok szerepe a táplálkozásban
A szénhidrátok felosztása
Az összetett szénhidrátok hasznosulása
Szénhidrátszükséglet
A zsírok táplálkozás-élettani jelentősége
A zsírsavak felosztása
A zsírok élettani hatásai
Lipoidok
Zsírszükséglet
Vitaminok
Vízben oldódó vitaminok
Zsírban oldódó vitaminok
A marginális vitaminhiány néptáplálkozási jelentősége
Az ásványi anyagok táplálkozás-élettani jelentősége
Makroelemek
Mikroelemek
Só- és vízháztartás
Az emésztési folyamatok
Élelmezési alapismeretek
Az élelmiszerek táplálkozás-élettani szerepe
Gabonafélék
Gyümölcsök
Zöldség- és főzelékfélék
Tej és tejtermékek
Tojás
Húsok és húsipari termékek
Étkezési zsírok, olajok
A táplálkozást kiegészítő italok
Ivóvíz
Gyümölcs- és zöldséglevek
Üdítőitalok
Turmixitalok
Ásványvizek
Gyógyvizek
Élvezeti szerek
Alkoholtartalmú italok
Táplálkozás és életmód
A hazai népesség táplálkozásának jellemzői
A táplálkozási szokások és a betegségek közötti összefüggés
Az egészséges táplálkozás alapelvei
Útmutatók az egészséges táplálkozáshoz
Arányok a táplálkozásban
Táplálkozás és mozgás
A káros stresszhatások kivédése
A várandós és a szoptató anyák táplálkozása
A táplálkozás életkori sajátosságai
Diétás konyhatechnika
Az étrend összeállítása
Diétás ételkészítési műveletek
A diétás ételek ízesítése
Az élvezeti értéket fokozó tálalás
Betegétkeztetés
Betegélelmezési rendszerek
Az egységes diétás rendszer
Az egységes diétás rendszer jellemzői
Energia- és tápanyagtartalom szerinti változatok
Ételkészítési eljárások szerinti változatok
Betegségek diétái
Az emésztőszervi betegségek étrendi kezelése
A szájüreg és a nyelőcső betegségeinek diétája
A gyomor- és bélbetegségek étrendi kezelése
A bélbetegségek étrendi kezelése
Étrend a székrekedés esetén
A colorectalis daganatok esetén alkalmazott étrend
A májbetegségek étrendi kezelése
Az epehólyag- és epeútbetegségek étrendi kezelése
A szív és a keringési rendszer megbetegedéseinek étrendi kezelése
A szívelégtelenség kezelése során alkalmazott étrend
A szívkoszorúér elmeszesedésének megelőzése és étrendi kezelése
Az agyér-elmeszesedés diétája
A magas vérnyomás étrendi kezelése
A metabolikus szindróma étrendi kezelése
A vérszegénység étrendi kezelése
A vesebetegségek étrendi kezelése
A vese gyulladásos betegségeinek étrendi kezelése
A nephrosis-szindróma diétája
A veseelégtelenség diétája
A dializált betegek étrendje
Veseátültetés utáni diéta
A vesekőbetegség étrendi kezelése
Az anyagcsere-betegségek diétás kezelése
A cukorbetegek étrendje
Az elhízás és a lesoványodás étrendi kezelése
A zsíranyagcsere-zavarok étrendi kezelése
A cysticus fibrosis étrendi kezelése
A köszvény étrendi kezelése
A veleszületett anyagcsere-betegségek étrendi kezelése
Az endokrin betegségek étrendi kezelése
Pszichiátriai eredetű táplálkozási betegségek
Diagnosztikai étrendek
A patológiás terhesség diétája
A sebészeti betegek étrendi kezelése
A daganatos betegségek diétás kezelése
A táplálkozás és a daganatos betegségek
Táplálkozási és életviteli ajánlások a daganatos betegségben szenvedők számára
A mozgásszervi betegségek étrendi kezelése
A csontlágyulás diétája
A csontritkulás diétája
A rheumatoid arthritis diétája
A szemészeti betegségek étrendi kezelése
A bőrbetegségek étrendi kezelése
Az alkoholbetegek étrendje
Az AIDS-betegség kezelésének dietetikai szempontjai
Diétás előírások a gyakoribb heveny mérgezések kezelésében
Egyéb étrendek
A lázas betegek étrendje
Elektrolitszabályozó étrend
Savanyító és lúgosító étrend
Cukor- és tejmentes diéta
Nyersétrend
Gyógyszer-diéta kölcsönhatások
A gyógyszerek hatása az étvágyra
Felszívódást gátló gyógyszerek
A gyógyszerek hatása az anyagcsere-folyamatokra
A vitamin-anyagcserét befolyásoló gyógyszerek
Az ásványianyag-cserét befolyásoló gyógyszerek
A táplálékok befolyása a gyógyszerek hatására
Alternatív étrendek
Vegetárius étrend
Makrobiotikus étrend
Hay-féle „elválasztó diéta”
A bicsérdizmus és a Schnitzer-féle „intenzív” étrend
Az alternatív étrendek megítélése
Vallási előírások a táplálkozásban
Keresztény és keresztyén vallási előírások
Zsidó vallási előírások
Hindu vallási előírások
Iszlám vallási előírások
Irodalom
Függelék