Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Cukrászszakmai ismeretek 2.

Paraméterek

Szerző Kemény Andrásné
Cím Cukrászszakmai ismeretek 2.
Kiadó Műszaki Könyvkiadó
Kiadás éve 2021
Terjedelem 276 oldal
Formátum A/4, ragasztókötött
ISBN 978 963 9668 70 6
Eredeti ár:
4.400 Ft
4.180 Ft
Online kedvezmény: 5%

A Cukrászszakmai ismeretek 2. a Turizmus-Vendéglátás ágazat, a vendéglátóipari szakmák számára készített tankönyvcsalád egyik kötete. A második kötet tartalma az első kötet alapozó ismereteihez kapcsolódik. 

Leírás

A Cukrászszakmai ismeretek 2. a Turizmus-Vendéglátás ágazat, a vendéglátóipari szakmák számára készített tankönyvcsalád egyik kötete. A második kötet tartalma az első kötet alapozó ismereteihez kapcsolódik. A magyar cukrászatok termékrepertoárjában hagyományos cukrászati termékek mellett a nemzetközi cukrászati termékek is megjelennek, ezért a Cukrászszakmai ismeretek 2. kötete is követi ezt az irányvonalat. A könyvben kiemelt szerepet kapnak a magyar hagyományőrző termékek, de megtalálhatjuk benne a nemzetközi cukrászat alaptermékeit. A kikészített sütemények témaköre a hagyományos torták, szeletek, tekercsek, minyonok, desszertek, krémesek, tejszínes sütemények előállításával és a nemzetközi trendet követő monodesszertek, torták és minidesszertek készítésével foglalkozik. A második kötet az édes és sós teasütemények, a bonbonok termékcsoportjait, a különleges táplálkozási igényeknek megfelelő cukrászati termékek (cukorbetegeknek, lisztérzékenyeknek, tejérzékenyeknek készülő sütemények), az éttermi tészták, a tányérdesszertek és a hideg cukrászati készítmények (fagylalt, parfé, adagolt hideg cukrászati készítmények), késztermék csoportok előállítását is bemutatja. A díszítés és szakrajz fejezet ismeretei a napi termékek és alkalmi díszmunkák dekoratív kialakítását segítik. A technológiához, a cukrászati félkész- és késztermékek ismeretéhez kapcsolódik a könyv gazdasági ismereteket tárgyaló része, amely anyaghányad-, kalkuláció-, tápanyag- és energiaszámítással, árugazdálkodással, raktár- és termeléselszámoltatással, a cukrászat számítógépes nyilvántartási rendszerével is foglalkozik.

 

Műszaki Könyvkiadó, 2021.

MK-5816

Írta: Kemény Andrásné

Lektor: Borbély Béla, Jagyutt Péter, Kiss Károlyné, Szórád Ildikó

 

Kapcsolódó témakör:

Élelmiszer- és vendéglátóipar

Tartalom

BEVEZETÉS

11.2. Kikészített sütemények

11.2.1. Torták

11.2.2. Szeletek

11.2.3. Tekercsek

11.2.4. Minyonok

11.2.5. Desszertek

11.2.6. Krémesek

11.2.7. Tejszínhabos sütemények

11.2.8. Nemzetközi cukrászati termékek

11.3. Teasütemények

11.3.1. A teasütemények általános jellemzői

11.3.2. Édes teasütemények

11.3.3. Sós teasütemények

11.4. Bonbonok

11.4.1. A bonbonok általános jellemzői

11.4.2. Gyümölcsbonbonok

11.4.3. Marcipánbonbonok

11.4.4. Nugátbonbonok

11.4.5. Grillázsbonbonok

11.4.6. Krémbonbonok

11.4.7. Csokoládébonbonok

11.4.8. Cukorkabonbonok

11.5. Különleges táplálkozási igények figyelembevételével készülő cukrászati termékek

11.5.1. Hozzáadott cukor nélküli cukrászati termékek

11.5.2. Hozzáadott glutén nélküli cukrászati termékek

11.5.3. Tejfehérjementes és tejcukormentes cukrászati készítmények

11.6. Éttermi tészták (kiegészítő anyag)

11.6.1. Az éttermi tészták általános jellemzői

11.6.2. Főzéssel készült gyúrt éttermi tészták

11.6.3. Főzéssel készült kevert éttermi tészták

11.6.4. Sütéssel készült éttermi tészták

11.6.5. Főzéssel-sütéssel készült éttermi tészták

11.6.6. Gőzöléssel készült éttermi tészták

11.6.7. Frissen készíthető éttermi tészták

11.6.8. Kiegészítő öntetek, mártások és habok

11.7. Tányérdesszertek

11.7.1. A tányérdesszertek általános jellemzői

11.7.2. A desszertek tálalása és fajtái

11.8. Hidegcukrászati készítmények

11.8.1. Fagylalt

11.8.2. Parfé

11.8.3. Adagolt hidegcukrászati készítmények

11.9. Hagyományőrző magyar termékek

11.9.1. Hagyományőrző uzsonnasütemények

11.9.2. Hagyományőrző éttermi tészta

11.9.3. Hagyományőrző mézes készítmények

11.9.4. Hagyományőrző kikészített sütemények

11.9.5. Hagyományőrző dísztorta

11.9.6. Hagyományőrző bonbonok

12. DÍSZÍTÉS

12.1. A díszítés általános jellemzői

12.2. Az egyszerű és a különleges díszítés műveletei

12.2.1. Bevonás

12.2.2. Burkolás

12.2.3. Beszórás

12.2.4. Felrakás

12.2.5. Fecskendezés

12.2.6. Formázás

12.3. A cukrászsütemények egyszerű díszítése

12.3.1. Uzsonnasütemények díszítése

12.3.1. Kikészített sütemények díszítése

12.3.3. Teasütemények díszítése

12.3.4. Bonbonok díszítése

12.4. A különleges díszítés módszerei

12.4.1. Csokoládédíszítés

12.4.2. Marcipándíszítés

12.4.3. Cukorvirág díszítés

12.4.4. Pasztillázs-díszítés

12.4.5. Karamelldíszítés

12.4.6. Grillázsdíszítés

12.5. Kirakati díszítés és kiállításra készülő díszmunkák jellemzése

13. SZAKRAJZ

13.1. Felirat készítése

13.1.1. Blokkbetű írása

13.1.2. Dőlt betű írása

13.1.3. Zsinórírás

13.1.4. Díszített betűk

13.1.5. Szöveg elhelyezése

13.2. Szegélydíszítés gyakorlása vonalvezetéssel

13.3. Sablon készítése

13.4. Tortadíszítések tervezése

13.4.1. A torta ízére utaló díszítések

13.4.2. Névnapi, születésnapi, anyák napi és évfordulóra készített torták díszítése

13.4.3. Gyermekeknek készülő torták díszítése

13.4.4. Esküvői torták

13.4.5. Karácsonyi tortadíszítés

13.4.6. Újévi tortadíszek

13.4.7. Farsangi tortadíszítés

13.4.8. Húsvéti tortadíszítés

13.4.9. Szüreti tortadíszítés

14. CUKRÁSZATI KÉSZÍTMÉNYEK MINŐSÉGE ÉS FORGALOMBA HOZATALA

14.1. Cukrászati készítmények minősége és szabályozórendszere

14.1.1. A cukrászati készítmények minőségének általános jellemzői

14.1.2. A cukrászati készítmények minőségét meghatározó tényezők

14.1.3. A cukrászati készítmények tömege

14.1.4. A cukrászati készítmények hibái

14.1.5. A cukrászati készítmények minőségbiztosítási rendszere

14.2. A cukrászati készítmények forgalomba hozatala

14.2.1. Expediálás, szállítás

14.2.2. Tárolás

14.2.3. Csomagolás

14.2.4. A cukrászati készítmények kezelése az üzletben

15. CUKRÁSZÜZEMI MUNKASZERVEZÉS

15.1. A munkaszervezés általános jellemzői

15.2. Üzemszervezési módszerek

15.3. A cukrászüzem munkafolyamatainak szervezése

15.3.1. Fő munkafolyamatok

15.3.2. Mellék-munkafolyamatok

15.4. Informatikai és telekommunikációs eszközök szerepe a munkaszervezésében

15.4.1. Informatikai és telekommunikációs eszközök alkalmazása a munkafolyamatokhoz

16. CUKRÁSZSZAKMAI GAZDASÁGI ISMERETEK

16.1. Anyaghányad- és veszteségszámítás

16.1.1. Cukrászati félkész termékek anyaghányad- és veszteségszámítása

16.1.2. Cukrászati késztermékek anyaghányad- és veszteségszámítása

16.2. Kalkuláció készítése

16.2.1. Cukrászati félkész termékek kalkulációja

16.2.2. Cukrászati késztermékek kalkulációja

16.2.3. A cukrászati bevétel elemzése, áfaszámítás

16.3. Tápanyagszámítás, gyártmánylapkészítés

16.3.1. Tápanyagszámítással és gyártmánylapkészítéssel kapcsolatos feladatok

16.3.2. E-számok

16.4. Árugazdálkodás

16.4.1. Árubeszerzés

16.4.2. Raktározás

16.5. Elszámoltatás

16.5.1. Raktár-elszámoltatás

16.5.2. Termeléselszámoltatás

16.5.3. A dolgozó anyagi felelőssége

16.6. Számítógépes nyilvántartási rendszerek a cukrászatban

16.7. Fogyasztóvédelemi szabályok a cukrászatban

16.7.1. A Vásárlók könyve használatának és az abba történt bejegyzések elintézésének szabályai

FELHASZNÁLT IRODALOM

ÚJ SZAKKIFEJEZÉSEK

Kapcsolódó kiadványok

Raktáron
6.500 Ft 6.175 Ft
Raktáron
4.400 Ft 4.180 Ft
Raktáron
5.200 Ft 4.680 Ft