Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom
Témakörök
Cukrászszakmai ismeretek 1.
4.390 Ft

Cukrászszakmai ismeretek 1.

4.390 Ft

A Cukrászszakmai ismeretek 1. a Turizmus-Vendéglátás ágazat, a vendéglátóipari szakmák számára készített tankönyvcsalád egyik kötete. A könyv a termékkészítéshez szükséges alapozó ismeretekkel, a higiéniai, munkavédelmi követelményekkel, a nyersanyagok technológiai szerepével, a gépekkel, berendezésekkel, eszközökkel, a műveletek előkészítésével, majd a félkész termékek előállításáva1, a cukorkészítményekkel, töltelékekkel, gyümölcstartósítással, bevonóanyagokkal, tésztákkal és ezek feldolgozásával foglalkozik. 

Leírás

A Cukrászszakmai ismeretek 1. a Turizmus-Vendéglátás ágazat, a vendéglátóipari szakmák számára készített tankönyvcsalád egyik kötete. A könyv a termékkészítéshez szükséges alapozó ismeretekkel, a higiéniai, munkavédelmi követelményekkel, a nyersanyagok technológiai szerepével, a gépekkel, berendezésekkel, eszközökkel, a műveletek előkészítésével, majd a félkész termékek előállításáva1, a cukorkészítményekkel, töltelékekkel, gyümölcstartósítással, bevonóanyagokkal, tésztákkal és ezek feldolgozásával foglalkozik. A késztermékek közül megismerhetjük az uzsonnasüteményeket. A technológiai leírások figyelembe veszik a hagyományőrző cukrászati termékeknél a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait, valamint a nemzetközi cukrászati termékek félkésztermékeinek sikeres elkészítését. A könyv célja a hatályos élelmiszertörvények tudatos alkalmazása mellett a természetes alapanyagokkal készült félkész termékek és késztermékek technológiájának bemutatása.

 

Műszaki Könyvkiadó, 2021.

MK-5815

Írta: Kemény Andrásné

Lektor: Jagyutt Péter, Kiss Károlyné

 

Kapcsolódó témakör:

Élelmiszer- és vendéglátóipar

Paraméterek

Szerző Kemény Andrásné
Cím Cukrászszakmai ismeretek 1.
Kiadó Műszaki Könyvkiadó
Kiadás éve 2021
Terjedelem 208 oldal
Formátum A/4, ragasztókötött
ISBN 978 963 9668 26 3

Tartalom

BEVEZETÉS

1. A CUKRÁSZSZAKMA TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉSE

1.1. Az édességkészítés kialakulása

1.2. A cukrászszakma kialakulása

1.3. A cukrászszakma kialakulása hazánkban

2. A CUKRÁSZ MUNKATERÜLETE ÉS FELADATAI

3. A CUKRÁSZSZAKMA HIGIÉNIAI ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI KÖVETELMÉNYEI

3.1. A HACCP minőségbiztosítási rendszer alapelvei

3.2. A cukrászatitermék-előállítás kritikus pontjai

3.2.1. Cukrászüzem telepítésének alapfeltételei

3.2.2. Személyi higiénia

3.2.3. Termék-előállítási folyamatok alapkövetelményei

3.2.4. A műhely higiéniája

3.2.5. Ellenőrzés

4. CUKRÁSZÜZEMI ISMERETEK

4.1. A cukrászüzem helyiségei

4.1.1. Raktárak

4.1.2. Előkészítő helyiségek

4.1.3. Cukrászműhely

4.1.4. Mosogatók

4.1.5. Expediáló helyiség

4.1.6. Szociális helyiségek

4.1.7. Irodák

5. A CUKRÁSZATI TERMELÉS TÁRGYI FELTÉTELEI

5.1. A cukrászüzem berendezései

5.1.1. Bútorzat

5.1.2. Sütőberendezések

5.1.3. Hőközlő berendezések

5.1.4. Hűtőberendezések

5.2. A cukrászüzem gépei

5.2.1. Előkészítő műveletek gépei

5.2.2. Félkész termékek előállító és feldolgozó gépei

5.2.3. Kompresszorok

5.3. Munkaeszközök

5.3.1. Kések

5.3.2. Aprító-, tisztító-, vágószerszámok

5.3.3. Nyújtószerszámok

5.3.4. Edények

5.3.5. Formák

5.3.6. Keverő-, habverő-, adagolószerszámok

5.3.7. Lemezek

5.3.8. Kiszúrók

5.3.9. Mérőeszközök

5.3.10. Egyéb szerszámok

5.3.11. Díszítőeszközök

6. A CUKRÁSZSZAKMA MUNKAVÉDELMI ELŐÍRÁSAI

6.1. A munkavállaló kötelességei

6.2. A balesetmentes munkavégzés követelményei

6.3. Munkabaleset utáni teendők

7. A CUKRÁSZATI TERMELÉS SZEMÉLYI FELTÉTELEI

8. CUKRÁSZSZAKMAI ÉLELMISZER-ISMERET

8.1. Táplálkozási ismeretek

8.1.1. A víz

8.1.2. A szárazanyag

8.1.3. Emésztés, tápanyag-felszívódás

8.1.4. A szervezet tápanyag- és energiaszükséglete

8.2. Mikrobiológiai és tartósítási ismeretek

8.2.1. A mikroorganizmusok általános jellemzése

8.2.2. A mikroorganizmusok hasznos tevékenysége

8.2.3. A mikroorganizmusok káros tevékenysége

8.2.4. Élelmiszerek romlását bemutató vizsgálatok

8.2.5. Tartósítási eljárások

8.3. A cukrászat nyersanyagai és technológiai szerepük

8.3.1. Édesítőszerek

8.3.2. Malomipari termékek

8.3.3. Zsiradékok

8.3.4. Tojás

8.3.5. Tej és tejtermékek

8.3.6. Édesipari termékek

8.3.7. Gyümölcsök

8.3.8. Olajos magvak

8.3.9. Alkoholtartalmú és alkoholmentes italok

8.3.10. Alkaloidtartalmú élvezeti szerek

8.3.11. Mesterséges zamatosítóanyagok

8.3.12. Fűszerek

8.3.13. Ízesítőszerek

8.3.14. Adalékanyagok

8.3.15. Félkész termékek előállítására alkalmas kényelmi anyagok

9. CUKRÁSZTECHNOLÓGIAI ALAPMŰVELETEK, TERMÉKCSOPORTOK ÁTTEKINTÉSE

9.1. Előkészítő műveletek

9.1.1. Anyagok előkészítése

9.1.2. Eszközök, gépek előkészítése

9.2. Cukrászati félkész termékek előállítása

9.2.1. Cukorkészítmények előállítása

9.2.2. Töltelékek előállítása

9.2.3. Bevonóanyagok előállítása

9.2.4. Gyümölcskészítmények előállítása

9.2.5. Tészták előállítása

9.2.6. Sütési eljárással készült félkész termékek előállítása

9.2.7. A tészták sütésének általános jellemzői

9.3. Cukrászati késztermékek előállítása

9.3.1. Uzsonnasütemények előállítása

9.3.2. Kikészített sütemények előállítása

9.3.3. Különleges táplálkozási igények figyelembevételével készülő cukrászati termékek

9.3.4. Teasütemények előállítása

9.3.5. Bonbonok előállítása

9.3.6. Éttermi tészták (kiegészítő tananyag)

9.3.7. Tányérdesszertek előállítása

9.3.8. Hidegcukrászati készítmények előállítása

10. CUKRÁSZATI FÉLKÉSZ TERMÉKEK

10.1. Cukorkészítmények

10.1.1. Főzött cukorkészítmények

10.1.2. Olvasztott cukorkészítmények

10.2. Töltelékek

10.2.1. Édes töltelékek

10.2.2. Sós töltelékek

10.3. Bevonóanyagok

10.3.1. Fondán

10.3.2. Csokoládé

10.3.3. Kompresszorral fújt csokoládébevonat

10.3.4. Ét-, tej- és fehér bevonómassza

10.3.5. Zselé

10.3.6. Tükörbevonó

10.3.7. Gourmandbevonó

10.4. Gyümölcstartósítás

10.4.1. Gyorsfagyasztás

10.4.2. Vízelvonás, szárítás (aszalás)

10.4.3. Hőkezelés

10.4.4. Vastagcukorban tartósítás

10.4.5. Alkoholban tartósítás

10.5. Tészták készítése és feldolgozása

10.5.1. Élesztős tészták

10.5.2. Omlós tészták

10.5.3. Forrázott tészta

10.5.4. Vajas és leveles tészta

10.5.5. Felvertek

10.5.6. Hengerelt tészták

10.5.7. Mézes tészták

11. CUKRÁSZATI KÉSZTERMÉKEK

11.1. Uzsonnasütemények

11.1.1. Gyúrt élesztős tésztából készült uzsonnasütemények

11.1.2. Kevert élesztős tésztából készült uzsonnasütemények

11.1.3. Hajtogatott élesztős tésztából készült uzsonnasütemények

11.1.4. Omlós élesztős tésztából készült uzsonnasütemények

11.1.5. Vajas vagy leveles tésztából készült uzsonnasütemények

11.1.6. Felvertekből készült uzsonnasütemények

11.1.7. Hengerelt tésztából készült uzsonnasütemények

FÜGGELÉK

A cukoroldat sűrűségének mérése

Oldatok vízben oldott szárazanyag-tartalmának mérése kézi refraktométerrel

Sűrűségmérés areométerrel

FELHASZNÁLT IRODALOM

ÚJ SZAKKIFEJEZÉSEK

Kapcsolódó kiadványok

Cukrászati ismeretek

Raktáron
6.350 Ft

A cukrászati termelés alapjai

Raktáron
Eredeti ár:5.200 Ft 4.680 Ft
-10%