Csiperketermesztés nemcsak vállalkozóknak
Paraméterek
Szerző | Győrfi Júlia |
Cím | Csiperketermesztés nemcsak vállalkozóknak |
Kiadó | Szaktudás Kiadó |
Kiadás éve | 2003 |
Terjedelem | 200 oldal |
Formátum | A/5, keménytáblás |
ISBN | 963 9422 87 8 |
A könyv bemutatja a legmodernebb komposztkészítési technológiákat, valamint a III. fázisú komposzt használatát, ill. a Magyarországon legelterjedtebb II. fázisú, polietilénzsákos csiperketermesztés technológiáját. Külön fejezet foglalkozik a legfontosabb kártevőkkel és kórokozókkal. |
|
|
Leírás
Már a könyv címe is szokatlan: a csiperkegomba termesztéséről szól, nemcsak vállalkozóknak. Akkor kinek még? Természetesen mindenkinek: a komposzt előállítóitól, a termelőkön, a feldolgozókon, a forgalmazókon át a fogyasztóig. Miért van szükség erre a sajátos könyvre – tehetjük fel a következő kérdést. Azért, mert a csiperkegomba az elmúlt 10 éveben az egész világban, nálunk pedig különösen kimagasló pályát futott be, a hazai kertészeti termelés egyik legsikeresebb ágazatává lett…
A könyv bemutatja a legmodernebb komposztkészítési technológiákat, valamint a III. fázisú komposzt használatát, ill. a Magyarországon legelterjedtebb II. fázisú, polietilénzsákos csiperketermesztés technológiáját. Külön fejezet foglalkozik a legfontosabb kártevőkkel és kórokozókkal.
Szaktudás Kiadó, 2003.
Írta: Dr. Győrfi Júlia
Lektor: Prof. Dr. Balázs Sándor, Dr. Hodossi Sándor
Kapcsolódó témakör:
Tartalom
Előszó
Bevezető
1. A termesztett gombafajok (csiperkegomba, laskagomba és egyéb gombák), mint nagy értékű zöldségfélék termesztése a világon, Európában és Magyarországon
2. A világ gombatermelése
3. Az Egyesült Államok csiperketermesztése
4. Európa csiperketermesztése
4.1. Belgium
4.2. Franciaország
4.3. Hollandia
4.4. Írország
4.5. Lengyelország
4.6. Nagy Britannia
4.7. Németország
4.8. Spanyolország
5. Magyarország csiperketermelése
6. A csiperketermesztés főbb állomásai Magyarországon
6.1. A termesztés kezdetétől az 1990-es évekig
6.2. A XX. század elejétől a II. világháborúig
6.3. A II. világháború befejezésétől 1990-ig
6.3.1. A Gombatermelési Vállalat
6.3.2. A Heltay-féle „rövid” komposztálás
6.3.3. Gombatermesztés növényházakban
6.3.4. A DUNA MGTSZ csiperketermesztésének főbb állomásai
6.3.4.1. A zsákos technológia bevezetése
6.3.4.2. Új beruházások 1977-től
6.3.4.3. A Műszaki Fejlesztési Csoport
7. A fellendülés korszaka a csiperketermesztésben 1990-től
7.1. A komposztkészítés technológiájának változása
7.2. Új komposztüzemek létesítése
7.3. Félig zárt (semi-indoor), ún. bunker technológia
7.4. Zárt, indoor technológia
7.5. A III. fázisú komposzt megjelenése
7.6. A blokkos technológia elterjedése
7.7. Új hibridfajták, a termesztési technológia változása és a termesztő felület növekedése
7.8. Információáramlás (pezsgő szakmai élet)
8. A csiperkegomba termesztéstechnológiája
8.1. II. fázisú komposzton való termesztés
8.1.1. A becsírázott komposzt szállítása
8.1.2. A termőágyak kialakítása
8.1.3. A komposzt tömörítése
8.1.4. A zsákok elhelyezése
8.1.5. A komposzt lefedése
8.1.6. A hőmérséklet biztosítása és mérése
9. A takarás
9.1. A takaróanyag fő tulajdonságai
9.2. A tőzeggel szemben támasztott követelmények
9.3. A takarás optimális időpontja
10. Lappangási időszak
11. Borzolás (bolygatás)
11.1. A bolygatás időpontja
12. Sodródás (kifutás, átütés)
13. Termőidőszak és terméshullámok
14. A szedés elvégzése
15. Ápolás
16. A letermett kultúra kihordása utáni helyiség (pince) fertőtlenítése
17. A csiperkegomba védelme
17.1. Állati kártevők
17.1.1. Sciarid-legyek
17.1.2. Cecid-legyek
17.1.3. Phorid-legyek
18. Fonálférgek
18.1. Parazita fonálférgek
18.2. Szaprofita fonálférgek
19. Atkák
19.1. Parazita atkák
19.2. Szaprofita atkák
19.3. Ragadozó atkák
20. Meztelencsigák
21. Baktériumok által okozott betegségek
21.1. Baktériumos foltosság
21. Mikroszkopikus gombák okozta betegségek
21.1. Száraz mólé vagy száraz rothadás
21.2. Nedves mólé vagy nedves rothadás
21.3. Pókhálós penész
22. Tintagombák
23. Rendellenességek
23.1. Torzulások
23.2. Tűfejképződési rendellenességek
23.3. CO2-károsítás
23.4. Kifutás
23.5. Sztróma
23.6. „Piszkos” gomba
23.7. Rózsagomba
23.8. Pikkelyesedés
24. Komplex növényvédelem
25. Néhány tanács kezdő gombatermesztőknek
26. Csiperketermesztésünk fejlesztési lehetőségei 2010-ig
26.1. A termesztéstechnológia korszerűsítése
26.1.1. A pincei termesztés és a zsákos technológia modernizálása
26.2. Szervezeti felépítés
26.2.1. A komposztgyártás és a termesztés különválasztása
26.3. Környezetvédelem
26.3.1. A komposztüzemek levegőszennyezése
26.3.2. Az integrált csiperketermesztés megvalósítása
26.3.3. A letermett csiperkekomposzt hasznosítása
26.4. A frissgomba minősítése
26.5. Piaci helyzet
26.6. Munkahelyteremtés
26.7. Az oktatás és a kutatás megszervezése
27. Irodalomjegyzék
28. Táblázatok jegyzéke
29. Ábrák jegyzéke