Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Csiperketermesztés nemcsak vállalkozóknak

Paraméterek

Szerző Győrfi Júlia
Cím Csiperketermesztés nemcsak vállalkozóknak
Kiadó Szaktudás Kiadó
Kiadás éve 2003
Terjedelem 200 oldal
Formátum A/5, keménytáblás
ISBN 963 9422 87 8
Eredeti ár:
2.700 Ft
2.430 Ft
Online kedvezmény: 10%

A könyv bemutatja a legmodernebb komposztkészítési technológiákat, valamint a III. fázisú komposzt használatát, ill. a Magyarországon legelterjedtebb II. fázisú, polietilénzsákos csiperketermesztés technológiáját. Külön fejezet foglalkozik a legfontosabb kártevőkkel és kórokozókkal.

Leírás

Már a könyv címe is szokatlan: a csiperkegomba termesztéséről szól, nemcsak vállalkozóknak. Akkor kinek még? Természetesen mindenkinek: a komposzt előállítóitól, a termelőkön, a feldolgozókon, a forgalmazókon át a fogyasztóig. Miért van szükség erre a sajátos könyvre – tehetjük fel a következő kérdést. Azért, mert a csiperkegomba az elmúlt 10 éveben az egész világban, nálunk pedig különösen kimagasló pályát futott be, a hazai kertészeti termelés egyik legsikeresebb ágazatává lett…

A könyv bemutatja a legmodernebb komposztkészítési technológiákat, valamint a III. fázisú komposzt használatát, ill. a Magyarországon legelterjedtebb II. fázisú, polietilénzsákos csiperketermesztés technológiáját. Külön fejezet foglalkozik a legfontosabb kártevőkkel és kórokozókkal.

 

Szaktudás Kiadó, 2003.

Írta: Dr. Győrfi Júlia

Lektor: Prof. Dr. Balázs Sándor, Dr. Hodossi Sándor

 

Kapcsolódó témakör:

Mikológia

Tartalom

Előszó

Bevezető

1. A termesztett gombafajok (csiperkegomba, laskagomba és egyéb gombák), mint nagy értékű zöldségfélék termesztése a világon, Európában és Magyarországon

2. A világ gombatermelése

3. Az Egyesült Államok csiperketermesztése

4. Európa csiperketermesztése

4.1. Belgium

4.2. Franciaország

4.3. Hollandia

4.4. Írország

4.5. Lengyelország

4.6. Nagy Britannia

4.7. Németország

4.8. Spanyolország

5. Magyarország csiperketermelése

6. A csiperketermesztés főbb állomásai Magyarországon

6.1. A termesztés kezdetétől az 1990-es évekig

6.2. A XX. század elejétől a II. világháborúig

6.3. A II. világháború befejezésétől 1990-ig

6.3.1. A Gombatermelési Vállalat

6.3.2. A Heltay-féle „rövid” komposztálás

6.3.3. Gombatermesztés növényházakban

6.3.4. A DUNA MGTSZ csiperketermesztésének főbb állomásai

6.3.4.1. A zsákos technológia bevezetése

6.3.4.2. Új beruházások 1977-től

6.3.4.3. A Műszaki Fejlesztési Csoport

7. A fellendülés korszaka a csiperketermesztésben 1990-től

7.1. A komposztkészítés technológiájának változása

7.2. Új komposztüzemek létesítése

7.3. Félig zárt (semi-indoor), ún. bunker technológia

7.4. Zárt, indoor technológia

7.5. A III. fázisú komposzt megjelenése

7.6. A blokkos technológia elterjedése

7.7. Új hibridfajták, a termesztési technológia változása és a termesztő felület növekedése

7.8. Információáramlás (pezsgő szakmai élet)

8. A csiperkegomba termesztéstechnológiája

8.1. II. fázisú komposzton való termesztés

8.1.1. A becsírázott komposzt szállítása

8.1.2. A termőágyak kialakítása

8.1.3. A komposzt tömörítése

8.1.4. A zsákok elhelyezése

8.1.5. A komposzt lefedése

8.1.6. A hőmérséklet biztosítása és mérése

9. A takarás

9.1. A takaróanyag fő tulajdonságai

9.2. A tőzeggel szemben támasztott követelmények

9.3. A takarás optimális időpontja

10. Lappangási időszak

11. Borzolás (bolygatás)

11.1. A bolygatás időpontja

12. Sodródás (kifutás, átütés)

13. Termőidőszak és terméshullámok

14. A szedés elvégzése

15. Ápolás

16. A letermett kultúra kihordása utáni helyiség (pince) fertőtlenítése

17. A csiperkegomba védelme

17.1. Állati kártevők

17.1.1. Sciarid-legyek

17.1.2. Cecid-legyek

17.1.3. Phorid-legyek

18. Fonálférgek

18.1. Parazita fonálférgek

18.2. Szaprofita fonálférgek

19. Atkák

19.1. Parazita atkák

19.2. Szaprofita atkák

19.3. Ragadozó atkák

20. Meztelencsigák

21. Baktériumok által okozott betegségek

21.1. Baktériumos foltosság

21. Mikroszkopikus gombák okozta betegségek

21.1. Száraz mólé vagy száraz rothadás

21.2. Nedves mólé vagy nedves rothadás

21.3. Pókhálós penész

22. Tintagombák

23. Rendellenességek

23.1. Torzulások

23.2. Tűfejképződési rendellenességek

23.3. CO2-károsítás

23.4. Kifutás

23.5. Sztróma

23.6. „Piszkos” gomba

23.7. Rózsagomba

23.8. Pikkelyesedés

24. Komplex növényvédelem

25. Néhány tanács kezdő gombatermesztőknek

26. Csiperketermesztésünk fejlesztési lehetőségei 2010-ig

26.1. A termesztéstechnológia korszerűsítése

26.1.1. A pincei termesztés és a zsákos technológia modernizálása

26.2. Szervezeti felépítés

26.2.1. A komposztgyártás és a termesztés különválasztása

26.3. Környezetvédelem

26.3.1. A komposztüzemek levegőszennyezése

26.3.2. Az integrált csiperketermesztés megvalósítása

26.3.3. A letermett csiperkekomposzt hasznosítása

26.4. A frissgomba minősítése

26.5. Piaci helyzet

26.6. Munkahelyteremtés

26.7. Az oktatás és a kutatás megszervezése

27. Irodalomjegyzék

28. Táblázatok jegyzéke

29. Ábrák jegyzéke

Kapcsolódó kiadványok