Borkóstolás és borbírálat kézikönyve
Paraméterek
Szerző | Módos Péter |
Cím | Borkóstolás és borbírálat kézikönyve |
Kiadó | Agroinform Kiadó |
Kiadás éve | 2014 |
Terjedelem | 128 oldal |
Formátum | A/6, ragasztókötött |
ISBN | 978 963 502 978 5 |
A könyvet mindazoknak ajánljuk, akik valamilyen szinten közelebb akarnak kerülni a borhoz, akiknek a borfogyasztás több, mint egy táplálkozási aktus. Meggyőződésünk, hogy Magyarországon a kulturált borfogyasztás része az általános kulturáltságnak. |
|
|
Leírás
A könyvet mindazoknak ajánljuk, akik valamilyen szinten közelebb akarnak kerülni a borhoz, akiknek a borfogyasztás több, mint egy táplálkozási aktus. Meggyőződésünk, hogy Magyarországon a kulturált borfogyasztás része az általános kulturáltságnak.
A kötet címe arra utal, hogy a borral kapcsolatos tudnivalók rendkívül gazdag ismeretvilágából, a borkóstolás és a borbírálat tárgyköréből kíván némi ízelítőt adni. Ez nem borkémia vagy mikrobiológia, nem tudományos tankönyv, és nem is technológiai leírás. Ez a kis kézikönyv folytatása annak az 1990-ben kiadott munkának, amelyet Váry János, dr. Kádár Gyula és dr. Tóth Sándor jegyeztek A borbírálat szókincse címmel.
Módos Péter a Budapesti Borászati Kutatólaboratórium igazgatóhelyettese volt, majd a Törley Pezsgőgyár vezetőjeként és az Országos Borminősítő Intézet főfelügyelőjeként dolgozott, mielőtt a Magyar Bor Akadémia főtitkári és elnöki tisztségét töltötte be.
Agroinform Kiadó, 2014.
Írta: Módos Péter
Lektor: Dr. Eperjesi Imre
Kapcsolódó kiadványok:
Tartalom
Ajánlás
Előszó
1. Borkóstolás
1.1 Termelői borkóstolás
1.2 Kereskedői borkóstolás
1.3 Fogyasztói borkóstolás
1.4 Ismeretterjesztő (amatőr) borkóstolás
2. Borminősítés
2.1 Hivatalos borminősítés
2.2 Speciális borminősítés
3. Borverseny
3.1 Hazai borversenyek
3.1.1 Szakmai szervezetek borversenye
3.1.2 Országos borverseny
3.1.3 Borfajtákon belüli borversenyek
3.1.4 Helyi borversenyek
3.2 Nemzetközi borversenyek
3.3 Borversenyek, technikai feltételei, lebonyolítása
3.3.1 A borversenyek célja
3.3.2 A borversenyek technikai feltételei
3.3.3 A borok hőmérséklete
3.3.4 A borok bírálati sorrendje
3.3.5 A borbírálat módszerei
4. A borkóstolás, borbírálat szakkifejezései
4.1 Fehérborok
4.2 Roséborok
4.3 Vörösborok
4.4 Pezsgők és szénsavas borok
4.4.1 Pezsgők
4.4.2 Habzóborok
4.4.3 Gyöngyöző borok
4.4.4 Pezsgők bírálata
5. A borhibák és borbetegségek szakkifejezései
6. A borkóstolás, borbírálat néhány egyéb szabálya
7. Néhány, a borral kapcsolatos irodalmi emlékünk
8. Felhasznált irodalom
9. Magyar–francia szakmai szótár