Leírás
Paraméterek
Szerző | Bodor Ferencné |
Cím | Biológia kozmetikusoknak |
Alcím | 6. kiadás |
Kiadó | Műszaki Könyvkiadó |
Kiadás éve | 2019 |
Terjedelem | 220 oldal |
Formátum | B/5, ragasztókötött |
ISBN | 978 963 16 6023 4 |
Tartalom
1. A SEJT ÉS ALKOTÓRÉSZEI
1.1. A SEJTALKOTÓK FELÉPÍTÉSE ÉS SZEREPE
1.1.1. A sejthártya
1.1.2. A sejthártya alkotórészei
A lipid kettősréteg
Az integráns fehérjék
A perifériás membránfehérjék
1.1.3. Sejtplazma (citoplazma)
Anyagszállítás a citoplazmában
1.1.4. A sejtmag
1.1.5. Az endoplazmatikus hálózat, a Golgi-készülék és a riboszóma
1.1.6. A mitokondrium
1.1.7. A peroxiszóma, a lizoszóma és a sejtközpont
1.1.8. A sejtek szaporodása
1.1.9. A sejtek öregedése, pusztulása
2. A SZÖVETEK
2.1. A HÁMSZÖVET
2.1.1. A fedőhámok
2.1.2. A mirigyhám és az érzékhám
2.2. A KÖTŐ- ÉS TÁMASZTÓSZÖVETEK
2.2.1. A kötőszövetek
A lazarostos kötőszövet sejtes állománya
A lazarostos kötőszövet sejtközötti állománya
A tömöttrostos kötőszövet
2.2.2. A zsírszövet
2.2.3. A porcszövet
2.2.4. A csontszövet
2.2.5. A vér
2.2.6. Az immunitás
A bőr mint immunszerv
2.3. AZ IZOMSZÖVET
2.4. AZ IDEGSZÖVET
2.4.1. A neuron
2.4.2. Az ingerületvezetés
3. AZ EMBER SZERVRENDSZEREI
3.1. A MOZGÁS SZERVRENDSZERE
3.1.1. A csontrendszer
A csontok összekapcsolódása
A koponya csontjai
A törzs csontjai
A végtagok csontjai
3.1.2. Az izomrendszer
Az izmok tulajdonságai
A fej izmai
A törzs izmai
A végtagok izmai
3.2. AZ ANYAGCSERE SZERVRENDSZERE
3.2.1. Az asszimiláció és a disszimiláció
3.2.2. A légzés és hangadás szervrendszere
3.2.3. A keringés szervrendszere
A vérérrendszer
A szív felépítése
A vérerek jellemzése
A vérerek összeköttetései
Vérkörök
A nyirokérrendszer
3.2.4. Az emésztő szervrendszer
A felső szakasz
A középső szakasz
Az alsó szakasz
3.2.5. A kiválasztó szervrendszer
3.3. A SZAPORODÁS SZERVRENDSZERE
A férfi nemi szervek
A női nemi szervek
3.4. A SZERVEZŐ SZERVRENDSZER
3.4.1. Az idegrendszer
A szomatikus idegrendszer
A vegetatív idegrendszer
3.4.2. A belső elválasztású mirigyek
A hormonkiválasztás szabályozása
A belső elválasztású mirigyek jellemzése
3.4.3. Az érzékszervek
A látószerv
A halló- és egyensúlyozó szerv
A szaglószerv
Az ízérzékelő szerv
A bőr mint érzékszerv
4. BIOKÉMIAI ALAPISMERETEK
4.1. A VÍZ SZEREPE
4.2. A SZERVETLEN SÓK
A komplex vegyületek
A legfontosabb sók
4.3. AZ AMINOSAVAK
4.4. A FEHÉRJÉK
4.4.1. A fehérjék biológiai funkciói
Az enzimek
A biológiai szabályozás
A fehérjék mint építőkövek
Szállító (transzport) fehérjék, tároló anyagok
A sejtek és izmok mozgásának biztosítása
A védekezés fehérjéi
Ingerületátvivő és receptorfehérjék
Mérgek
4.4.2. Fehérjék beépülése a szervezetbe
4.5. A NUKLEINSAVAK
A génsebészet
A nukleinsavak származékai
4.6. A SZÉNHIDRÁTOK
A monoszacharidok
A diszacharidok
Az oligoszacharidok
A poliszacharidok
4.7. A ZSÍROK ÉS ZSÍRSZERŰ ANYAGOK
4.7.1. A zsírsavak
4.7.2. Zsírok, olajok (gliceridek)
A zsírok keletkezése és lebontása
A viaszok
4.7.3. Zsírkísérő anyagok
A szteroidok
A foszfolipidek
A szfingolipidek
Egyéb lipidek
A sejt és a sejten belüli membránok működésének molekuláris alapjai
4.8. A VITAMINOK ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE
4.8.1. A zsírban oldódó vitaminok
A-vitamin (axeroftol)
A D-vitaminok (kalciferol)
Az E-vitamin (tokoferol)
Az F-vitamin – létfontosságú (esszenciális) zsírsavak csoportja
A K-vitamin (fillokinon)
Az ubikinonok
4.8.2. A vízben oldódó vitaminok
A B-vitamin (tiamin, aneurin)
A B2-vitamin (riboflavin, laktoflavin)
B3-vitamin (nikotinsav, nikotinsav-amid, pellagra elleni vitamin)
A B5-vitamin (pantoténsav)
A B6-vitamin (adermin, piridoxin)
A B12-vitamin (ciano-kobalamin)
A folsav
Az inozit
A C-vitamin (aszkorbinsav)
A H-vitamin (biotin)
A paraamino-benzoesav (PABA)
A P-vitamin (rutin)
Az U-vitamin (fekély elleni vitamin)
A tioktánsav (liponsav)