Az evés lélektana
Paraméterek
Sorozat | PSZI Könyvek |
Szerző | Forgács Attila |
Cím | Az evés lélektana |
Alcím | Harmadik, bővített kiadás |
Kiadó | Akadémiai Kiadó |
Kiadás éve | 2018 |
Terjedelem | 370 oldal |
Formátum | A/5, ragasztókötött |
ISBN | 978 963 05 9907 8 |
A modern ember lelkének alagsorában még mindig ott élnek távoli ősei, akik primitív vágyak formájában irányítják különös evési magatartását. Az olvasó az evéslélektan és a táplálkozástudomány egy merészen új megközelítését tartja kezében. A könyv mindazokhoz szól, akik esznek vagy fogyókúráznak, és szeretnék megérteni az evés rejtett mozgatóerőit. |
|
|
Leírás
Tartalom
Előszó
Bevezetésként
Az evéssel kezdődött
Az emberiség hajnala és a húsevés
Orális háborúk
Kultúrateremtő evés
Táplálékmegosztás és kereskedelem
Áldozati ételek
Az emberiség rövid orális története
A táplálkozás muzeális rétegei
A szájlény
Gasztroskizofrénia
Gasztropszichológiai kutatások
A táplálkozászavarok vizsgálata
Az evés, az étel és a testméret szimbolikus-archaikus jelentésrétegei
Pszichoarcheológiai módszerek a táplálkozáskutatásban
Az étel és evés általános jelentései
Evészavarok és hatalmi viszonyok
A nagyobb kutya
Enyém a vár, enyém a lekvár
Zabálási versenyek és lovagi ütközetek
Légy sovány!
Légy kövér!
Dagadó keblek, nagyképűség és pöffeszkedés
Vadászat: az úri kiváltság
Fejedelmi szakácsdinasztiák
Asztalfő: a domináns hely
Ételadag és dominancia
Státusjelző ételek
Defenzív evés
A félelem lenyelhető
Nyugiba eszem magam
Eszel vagy megesznek
Jókedv és zabálás
Bélpoklos hősök
A nagy zabálás
Óriás ételek
Fogyasztói világ
Mértéktartó evés
Bőség és igazságtalanság
Agresszív evés
Az agresszív éhség
Az éhező személyiség
Szadisztikus ételek
Lenyelt agresszió
Bevezetés a kannibalisztikába
Majomba oltott farkas
Az ember étellé válása
Fogak: az agresszió elemi fegyverei
Száj: az arc csatatere
Fogak, kések, villák és kardok
Zsír védőpáncél
Szeretet evés
Ételanya
Édenisztikus élmény
Édes anyatej: a szeretet és a boldogság zamata
Keserű kellemetlenségek
Savanyú a szőlő
Só: az eredet íze
Kopulatív kannibalizmus
Istenevés
Kapcsolatépítő evés
Éhségsztrájk
Orális közösségek
Együtt evés és szövetség
Identitást kifejező ételek
Csókkirályok
Az utálatos „végtermék”
Szexuális étkezés
Bekebelező orgazmus
Az orr szexualizálódása
Szexualitás: a magasabb rangú evés
Vérszomjas csábítók
Szexuálkannibalizmus a szépirodalomban
Halálos szerelem
Szeméremajak
Paszuly, tök, tojás, mogyoró hímvessző
Étkezés és koitusz
Éhség és nemi vágy
Ételkészítés és nemi izgalom
Táplálkozászavarok és szexualitás
Nagy test, nagy élvezet
Testerekció I. – az elhízás
Testerekció II. – a body building
Megtermékenyítő evés
Evés és megtermékenyülés
Has vagy gólya?
Nagy test: termékenységvarázslat
Evészavarok és termékenység
Élelem: az élet eleme
Térfoglaló élet
Az élet éhes
A halál is éhes
Életet áhítozó szomj
Halálízű ételek
Agónia és étvágytalanság
Halál: a tökéletes fogyókúra
Halál, most megeszlek!
Enni vagy nem lenni
(L)étkérdés: enni vagy nem enni?
Életösztönök hasadása
A daganat
Az élelemből nyert értelem metaforái
Száj: a közvetlen tapasztalat forrása
Lenyelt értelem
Megetetett emberek
Tudásszomj
Szellemi előételek, pohárköszöntők és tósztok
Kávéházak: orális-szellemi intézmények a polgári világban
McCannibal a „per os tanulás” apostola
Proust elnyelt emlékei
Zárszó
Utószó
Találkozásom a gasztropszichológiával
A pszichológia az evésről
A pszichoanalízis
A behaviorizmus
A szociális tanuláselmélet
Az evolúciós pszichológia
A neuropszichológia
A humanisztikus pszichológia
A kognitív pszichológia
A gasztropszichológia hazai bontakozása
Globesity, a tömeges elhízás pszichológiája
Az externális evés
Gasztroszemantika
Gasztrolingvisztika és éttermi költészet
Gasztrokibernetika
Patokibernetika
Gasztrokibernetikus terápia
A Potenciális Evészavar Generátor
Irodalomjegyzék