Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Agrárgazdasági élelmiszer-előállító üzem

Paraméterek

Szerző Berszán Gábor – Várszegi Tibor
Cím Agrárgazdasági élelmiszer-előállító üzem
Kiadó Agroinform Kiadó
Kiadás éve 2000
Terjedelem 704 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 963 502 726 5
Eredeti ár:
4.950 Ft

Az agrárgazdasági élelmiszer-előállítás a növényi eredetű nyersanyagok betakarítását követően, illetve az állatok vágásával kezdődik. Színhelye általánosan megfogalmazva: az agrárgazdasági élelmiszer-előállító hely vagy más néven élelmiszer-előállító üzem. Egy üzem tervezése, megvalósítása és fejlesztése összetett műszaki-gazdasági feladat, amely sokféle szakember tartós és összehangolt munkáját követeli meg.

Leírás

A jelenlegi hazai viszonyok között, az új gazdasági struktúra kialakítása során, előtérbe kerül a vállalkozóvá válás, az alapanyagok feldolgozottsági fokának növelése, nagyobb hozzáadott értékű termék előállítása, nagyobb jövedelem és haszon elérése céljából. E folyamat keretében a nagyvállalatok mellett egyes területek regionális igényeinek kielégítése vagy speciális tájjellegű termékek előállítása céljából nő a kis- és középméretű (családi) vállalkozások száma is. E tevékenység színtere az élelmiszer-előállító (feldolgozó) üzem, melynek tervezése, létesítése, üzemeltetése és fejlesztése nem egyszerű feladat.

Az agrárgazdasági élelmiszer-előállítás a növényi eredetű nyersanyagok betakarítását követően, illetve az állatok vágásával kezdődik. Színhelye általánosan megfogalmazva: az agrárgazdasági élelmiszer-előállító hely vagy más néven élelmiszer-előállító üzem. Egy üzem tervezése, megvalósítása és fejlesztése összetett műszaki-gazdasági feladat, amely sokféle szakember tartós és összehangolt munkáját követeli meg.

Jelen tankönyv célja: átfogó, mindeddig hiányzó tananyagot biztosítson az agrár-felsőoktatás részére, amely megismerteti a hallgatókat az élelmiszer-előállító üzem tervezésének, kivitelezésének és használatbavételének, fejlesztésének, valamint esetleges felszámolásának menetével, továbbá e folyamat irányításához és a benne történő közreműködéshez szükséges ismeretek és dokumentumok sokféleségével. Fő céljának azt tekinti, hogy a szakirányú képzés biztosította tudásra építve, megismertesse a hallgatókat a gyártási folyamatok megvalósításának lépéseivel, azok jogi, műszaki és (köz-) gazdasági alapfogalmaival, feltételeivel, követelményeivel és dokumentumaival. A tankönyv hasznos ismereteket nyújt a vállalkozók részére is, lehetővé téve céljaik megvalósíthatóságának megítélését, a megvalósítás folyamatának és nehézségeinek felmérését.

A szerzők a témakört tekintve hazai és nemzetközi kutatási+fejlesztési programban vettek és vesznek részt, továbbá az EU-országok számos egyetemével állnak oktatási-kutatási együttműködésben, illetve folyamatosan publikálnak a témakörben. A tankönyv a szerzők oktató-kutató, valamint gyakorlati fejlesztő, tervező és szaktanácsadó munkájára, továbbá a hazai és a nemzetközi szakirodalom anyagára épül. A könyvet a tanuló ifjúság mellett az élelmiszeripari beruházással foglalkozó gyakorlati szakembereknek, továbbá a jelen és a jövő vállalkozóinak a figyelmébe is ajánljuk.

 

Agroinform Kiadó, 2000.

Írta: Berszán Gábor – Dr. Várszegi Tibor

Lektor: Dr. Sembery Péter, Vig András

 

Kapcsolódó témakörök:

Élelmiszer- és vendéglátóipar

Agrárgazdaság

Tartalom

Bevezetés

Az üzem tervezése

Az élelmiszer-előállító üzem létesítésének jogi, műszaki és gazdasági feltételei

Az élelmiszer-előállító üzem alapfogalmai

Az élelmiszer-előállító üzem tervezésének menete

Az élelmiszer-előállító üzem létesítésének és működtetésének jogi feltételei

Az élelmiszer-előállítás biztonsági, minőségi és környezeti feltétele

Az élelmiszer-előállító hely létesítésének műszaki feltételei

Az élelmiszer-előállító hely létesítésének gazdaságossági feltételei

Az élelmiszer-előállító üzem tervezésének alapismeretei

Az élelmiszer-előállítás anyagai és termékei          

Az élelmiszer-előállítás folyamata

Az élelmiszer-előállítás higiéniája

Az élelmiszer-előállítás energiafogyasztása

Az élelmiszer-előállítás információs rendszere

Az élelmiszer-előállítás munkaerő-gazdálkodása

Az élelmiszer-előállítás építészete

Az élelmiszer-előállítás munkabiztonsága és ergonómiája

Az élelmiszer-előállítás környezetvédelem

Az élelmiszer-előállítás technológiai tervezése

A technológiai tervezés jellemzői

Az élelmiszer-előállítás anyagforgalma

Az élelmiszer-előállítás gépesítése. Gépspecifikáció

Az élelmiszer-előállítás energiaforgalma

Az élelmiszer-előállítás szabályozási folyamatai

Az élelmiszer-előállítás munkaerő-szükséglete

Az élelmiszer-előállítás technológiai tervdokumentációja

Szakági tervek

Építészeti tervezés, építészeti és telepítési tervek

Épületgépészeti tervezés és tervek

Elektromos tervezés és tervek

A beruházás gazdaságossági elemzése

Üzleti terv

A beruházás költségvetése

A beruházásgazdaságossági elemzés alapjai

Az üzem kivitelezése és használatbavétele

Az üzem létesítésének résztvevői

Versenyeztetés

Szerződéskötés

Kivitelezés

Üzembe helyezés

Az üzem fejlesztése

A fejlesztési (beruházási) filozófia alapfogalmai

A termékszerkezet fejlesztése

A termékszerkezet fejlesztésének általános gazdaságpolitikai elvei

A vállalkozás termékszerkezetének korszerűsítése

A termékösszetétel üzemi szintű, rövid távú optimalizálása          

Az életgörbék elmélete

Az üzem bezárása

Válságmenedzselés a vállalkozásban

Vagyonértékelés

A vállalkozás vagyona, a vagyonelemek

A vagyonértékelés célja és a vagyonértékelő

A vagyonértékelés folyamata és módszerei

Vállalatértékelés, üzletértékelés

Agrárgazdasági üzemek

Gabona- és malomipari üzem

Zöldség-gyümölcs előkészítő és hűtőtároló üzem

Állatvágó- és húsfeldolgozó üzem

Tejfeldolgozó üzem

Irodalom

Mellékletek