Agrárgazdasági élelmiszer-előállító üzem
Paraméterek
Szerző | Berszán Gábor – Várszegi Tibor |
Cím | Agrárgazdasági élelmiszer-előállító üzem |
Kiadó | Agroinform Kiadó |
Kiadás éve | 2000 |
Terjedelem | 704 oldal |
Formátum | B/5, keménytáblás |
ISBN | 963 502 726 5 |
Az agrárgazdasági élelmiszer-előállítás a növényi eredetű nyersanyagok betakarítását követően, illetve az állatok vágásával kezdődik. Színhelye általánosan megfogalmazva: az agrárgazdasági élelmiszer-előállító hely vagy más néven élelmiszer-előállító üzem. Egy üzem tervezése, megvalósítása és fejlesztése összetett műszaki-gazdasági feladat, amely sokféle szakember tartós és összehangolt munkáját követeli meg. |
|
|
Leírás
A jelenlegi hazai viszonyok között, az új gazdasági struktúra kialakítása során, előtérbe kerül a vállalkozóvá válás, az alapanyagok feldolgozottsági fokának növelése, nagyobb hozzáadott értékű termék előállítása, nagyobb jövedelem és haszon elérése céljából. E folyamat keretében a nagyvállalatok mellett egyes területek regionális igényeinek kielégítése vagy speciális tájjellegű termékek előállítása céljából nő a kis- és középméretű (családi) vállalkozások száma is. E tevékenység színtere az élelmiszer-előállító (feldolgozó) üzem, melynek tervezése, létesítése, üzemeltetése és fejlesztése nem egyszerű feladat.
Az agrárgazdasági élelmiszer-előállítás a növényi eredetű nyersanyagok betakarítását követően, illetve az állatok vágásával kezdődik. Színhelye általánosan megfogalmazva: az agrárgazdasági élelmiszer-előállító hely vagy más néven élelmiszer-előállító üzem. Egy üzem tervezése, megvalósítása és fejlesztése összetett műszaki-gazdasági feladat, amely sokféle szakember tartós és összehangolt munkáját követeli meg.
Jelen tankönyv célja: átfogó, mindeddig hiányzó tananyagot biztosítson az agrár-felsőoktatás részére, amely megismerteti a hallgatókat az élelmiszer-előállító üzem tervezésének, kivitelezésének és használatbavételének, fejlesztésének, valamint esetleges felszámolásának menetével, továbbá e folyamat irányításához és a benne történő közreműködéshez szükséges ismeretek és dokumentumok sokféleségével. Fő céljának azt tekinti, hogy a szakirányú képzés biztosította tudásra építve, megismertesse a hallgatókat a gyártási folyamatok megvalósításának lépéseivel, azok jogi, műszaki és (köz-) gazdasági alapfogalmaival, feltételeivel, követelményeivel és dokumentumaival. A tankönyv hasznos ismereteket nyújt a vállalkozók részére is, lehetővé téve céljaik megvalósíthatóságának megítélését, a megvalósítás folyamatának és nehézségeinek felmérését.
A szerzők a témakört tekintve hazai és nemzetközi kutatási+fejlesztési programban vettek és vesznek részt, továbbá az EU-országok számos egyetemével állnak oktatási-kutatási együttműködésben, illetve folyamatosan publikálnak a témakörben. A tankönyv a szerzők oktató-kutató, valamint gyakorlati fejlesztő, tervező és szaktanácsadó munkájára, továbbá a hazai és a nemzetközi szakirodalom anyagára épül. A könyvet a tanuló ifjúság mellett az élelmiszeripari beruházással foglalkozó gyakorlati szakembereknek, továbbá a jelen és a jövő vállalkozóinak a figyelmébe is ajánljuk.
Agroinform Kiadó, 2000.
Írta: Berszán Gábor – Dr. Várszegi Tibor
Lektor: Dr. Sembery Péter, Vig András
Kapcsolódó témakörök:
Tartalom
Bevezetés
Az üzem tervezése
Az élelmiszer-előállító üzem létesítésének jogi, műszaki és gazdasági feltételei
Az élelmiszer-előállító üzem alapfogalmai
Az élelmiszer-előállító üzem tervezésének menete
Az élelmiszer-előállító üzem létesítésének és működtetésének jogi feltételei
Az élelmiszer-előállítás biztonsági, minőségi és környezeti feltétele
Az élelmiszer-előállító hely létesítésének műszaki feltételei
Az élelmiszer-előállító hely létesítésének gazdaságossági feltételei
Az élelmiszer-előállító üzem tervezésének alapismeretei
Az élelmiszer-előállítás anyagai és termékei
Az élelmiszer-előállítás folyamata
Az élelmiszer-előállítás higiéniája
Az élelmiszer-előállítás energiafogyasztása
Az élelmiszer-előállítás információs rendszere
Az élelmiszer-előállítás munkaerő-gazdálkodása
Az élelmiszer-előállítás építészete
Az élelmiszer-előállítás munkabiztonsága és ergonómiája
Az élelmiszer-előállítás környezetvédelem
Az élelmiszer-előállítás technológiai tervezése
A technológiai tervezés jellemzői
Az élelmiszer-előállítás anyagforgalma
Az élelmiszer-előállítás gépesítése. Gépspecifikáció
Az élelmiszer-előállítás energiaforgalma
Az élelmiszer-előállítás szabályozási folyamatai
Az élelmiszer-előállítás munkaerő-szükséglete
Az élelmiszer-előállítás technológiai tervdokumentációja
Szakági tervek
Építészeti tervezés, építészeti és telepítési tervek
Épületgépészeti tervezés és tervek
Elektromos tervezés és tervek
A beruházás gazdaságossági elemzése
Üzleti terv
A beruházás költségvetése
A beruházásgazdaságossági elemzés alapjai
Az üzem kivitelezése és használatbavétele
Az üzem létesítésének résztvevői
Versenyeztetés
Szerződéskötés
Kivitelezés
Üzembe helyezés
Az üzem fejlesztése
A fejlesztési (beruházási) filozófia alapfogalmai
A termékszerkezet fejlesztése
A termékszerkezet fejlesztésének általános gazdaságpolitikai elvei
A vállalkozás termékszerkezetének korszerűsítése
A termékösszetétel üzemi szintű, rövid távú optimalizálása
Az életgörbék elmélete
Az üzem bezárása
Válságmenedzselés a vállalkozásban
Vagyonértékelés
A vállalkozás vagyona, a vagyonelemek
A vagyonértékelés célja és a vagyonértékelő
A vagyonértékelés folyamata és módszerei
Vállalatértékelés, üzletértékelés
Agrárgazdasági üzemek
Gabona- és malomipari üzem
Zöldség-gyümölcs előkészítő és hűtőtároló üzem
Állatvágó- és húsfeldolgozó üzem
Tejfeldolgozó üzem
Irodalom
Mellékletek