Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

„ad vinum diserti…”

Paraméterek

Szerző Dénesi Tamás – Csoma Zsigmond
Cím „ad vinum diserti…”
Alcím Monostori szőlő- és borgazdálkodás
Kiadó Agroinform Kiadó
Kiadás éve 2009
Terjedelem 256 oldal
Formátum A/4, ragasztókötött
ISBN AGR2009
Eredeti ár:
4.950 Ft

A balatoni szent hegyek fogalmát merészen kiegészítve szeretnénk, ha a magyar szőlőtermesztés szent hegyeinek sora bővülne. Jónak látnánk, ha közéjük sorolnának még több „hegyet” is, de mindenképpen közé sorolnák ismét a méltatlanul elfelejtett igazi Szent Hegyet, Pannónia Szent Hegyét is.

Leírás

„A szőlőhegyek a magyar emberek számára hosszú évszázadokon keresztül az emberi lét boldogabb pillanatait, óráit jelentették. A hófehérre meszelt présházak előtt álló diófa árnyékában, vagy a pince hűvösében – szomszédokkal, barátokkal elfogyasztott néhány pohár volt a kikapcsolódás az élet keserveiből. A szőlőhegy (így) nem csak a nyugalom és a béke szigete volt, hanem a természeti és az ember alkotta tájelemek kivételes szépségű együttese is” – írja Laposa József a Szőlőhegy című kis munkájában. Egy mondat még idekívánkozik: „A magyar szőlőtermesztés szent hegyei közé sorolható Badacsony, Szentgyörgyhegy, Somló és a méltatlanul keveset emlegetett Csobánc…” A balatoni szent hegyek fogalmát merészen kiegészítve szeretnénk, ha a magyar szőlőtermesztés szent hegyeinek sora bővülne, magam is jónak látnám, ha közéjük sorolnának még több „hegyet” is, de mindenképpen közé sorolnák ismét a méltatlanul elfelejtett igazi Szent Hegyet, Pannónia Szent Hegyét is, ahol a monostori szőlő-, és borgazdálkodással az „emberi lét boldogabb pillanatait, óráit”, a „nyugalom és béke szigetét”, a természeti ajándékok és a természeti szépség együttesét varázsoltuk vissza, egy a bencés közösségünkkel egyidős csodálatos hagyomány újjáteremtésével. Szeretnénk Kazinczy Ferenc 1831-ben történt pannonhalmi látogatásának vízióját újraálmodni: „Pannonhalma mintegy királyi széken lebeg az alatta ellapult sík felett, hosszan elnyúlt szőlők végében. Szent Márton a monostor hegye alatt fekszik játékos gyümölcseivel. Mindenfelé látni nyomait az itt bölcsen és erővel munkáló kéznek.” (Kazinczy Ferenc, Utazásaim, Pannonhalma, 1831)

Örömmel ajánlom a Kedves Olvasónak, Kutatónak a Pannonhalmi Bencés Főapátság Levéltára és a Magyar Bortörténeti Társaság által 2005. évben szervezett „Monostori szőlő- és borgazdálkodás, monostori uradalom egykor és ma” című konferencia anyagát. A konferencia akkoron és remélem, hogy ma is, tanulmányai révén több tudományág képviselőit szólítja meg: egyház-, művelődés- és gazdaságtörténészek, néprajzkutatók, muzeológusok, gazdasági és mezőgazdasági szakemberek hozzájárulásával átfogó képet ad a monasztikus szerzetesrendek gazdasági tevékenységéről, borkészítési hagyományáról. Így konferenciánk egyik értéke a tudományok közötti párbeszéd volt, ami a Kedves Olvasó számára is megtapasztalhatóvá válik a kötet tanulmányainak olvasása során.

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát

Pannonhalma, 2009. április 25.

Agroinform Kiadó, 2009.

Szerkesztette: Dénesi Tamás – Csoma Zsigmond

Tartalom

Előszó

Szerkesztői előszó 

Dénesi Tamás – Csoma Zsigmond: Monostori szőlő- és borkultúra Pannonhalmán

A bencések szerepe az európai szőlő- és borkultúra megteremtésében

Szőlő és bor a tatárjárás előtti Pannonhalmán

Szőlőbirtoklás és szőlő utáni adózás

A török hódoltság peremén

Megújulás a 18. században

Szőlő- és borgazdálkodás a 19. század első felében

Pannonhalma a nemzeti összefogás és a szőlőgazdaság rekonstrukciója élén

Az új szőlészeti-borászati technológia kialakítása

A két világháború között, a tőkés borgazdálkodás útján

Újjászületés a rendszerváltás után

Gyulai Ferenc – Gyulai Gábor: Középkori szőlőkultúra és előzményei (magok és tanulságok)

A szőlő rendszertana, származási viszonyai

A szőlő terjedésének archaeobotanikai bizonyítékai

Szőlő archaeobotanikai maradványai a Kárpát-medencéből

Az archaeobotanikai leletek, mint a középkori szőlőtermesztés bizonyítékai

A régi szőlőfajták azonosításának lehetősége

Összefoglalás. Magok és tanulságok

Nagy Balázs: Monasztikus szőlőtermesztés és borfogyasztás a középkori nyugaton

A szőlőkultúra elterjedése a koraközépkori Európában

A borfogyasztás jellemzői

Rudolf Malli: A kolostorpince kincse (Szempontok a bor előállításához, tárolásához és értékesítéséhez néhány alsó-ausztriai kolostor példája alapján)

A kolostorok és a szőlőtermő vidékek megjelenésének kapcsolatáról

A bor különböző származási helyeiről

A kolostorpincéről

A kolostorok borának beszerzéséről

A kolostorpince kincseiről – A mennyiségek

A sokrétű borszükségletről

Borfogyasztás és minőség

Gazdaságos volt-e a kolostori borgazdaság?

A jelen kolostori borról

A bor- és pincegazdaság a legtöbb kolostor számára már nem volt kifizetődő, ezért felhagytak vele

Összefoglalás

Érszegi Géza: A szőlő és a bor szerepe Pannonhalma gazdálkodásában az Árpád-korban a tatárjárásig

Függelék

F. Romhányi Beatrix: Pálos szőlőbirtokok a koraújkorban 

Korkes Zsuzsa: Rozmaring, rozmaringos bor, monostori uradalom

Dénesi Tamás: Egy pannonhalmi pincemester a 18. század derekán (Keller Bálint számadáskönyve)

A pincemester és számadáskönyve

A majorsági szőlők

Az apátsági pincék

Borfogyasztás

Nagy Ágota: Szeder (János) Fábián kertészkedő tudós szerzetes munkássága a monostori uradalomban

Kertészeti munkássága a főapátságban

Dominkovits Péter – Perger Gyula: Paraszti gazdaság és szőlőbirtok Szentmártonban és a szentmártoni uradalom falvaiban a 19. század első felében (Adatok és kérdőjelek)  

A szőlőhegyek és vezetőik – avagy: paraszti autonómia, vagy jól működő, egységes uradalom?

Paraszti birtok és szőlő – Két eset: Szentmárton mezőváros és Kajár falu

Végszó helyett

Lichtneckert András: Aszófő szőlőművelése a kezdetektől a Vörösmál betelepítéséig

Közép- és török kori előzmények

Szőlőhegyek, telepítések a 18–19. században

A szőlőművelés módja

A hegytörvények és a szőlőhegyi önkormányzat

Fülöp Éva Mária: Szőlőtermesztés és borkultúra a Tihanyi Bencés Apátság zalai birtokain (18–20. sz.) (esettanulmány)

Csoma Zsigmond: A szőlődézsma megváltásának problémái a Benedek-rendi monostori uradalmakban

Problémafelvetés

Dézsmamegváltás az 1853. évi úrbéri pátens és az 1868. évi 29. tc. alapján

A dézsmamegváltás problémái, esetei, módjai

Dézsmamegváltás egyszerűen, „baráti” megegyezéssel – az ácsi példa

Dézsma megváltása botrányosan (a kajári példa)

Nehézségek a dézsmamegváltásban

A dézsma váltságösszegének megállapítása

A dézsmamegváltás lezárása, tanulságok

Németh Tamás – László Péter – Szabó József – Pásztor László: A szőlészet talajtani vonatkozásainak történeti áttekintése

A talajtan jelentősége hazai szőlőtermesztésünk fejlődésében

Treitz Péter munkássága és klimazonális térképe

Szaktanácsadási rendszer, talajvizsgálatok, tápanyagellátás

A szőlőkataszter jelentősége

A szőlőkataszterek készítésének fontosabb állomásai

Szabó László Péter: A tápanyag-visszapótlás elmélete és gyakorlata a bencés gazdaságokban a 19–20. században

Hajdu Edit: A csemegeszőlő-fogyasztás kultúrája és fejlődése 

Bevezetés

A csemegeszőlő meghatározása

A szőlőfürtök tápértéke

A csemegeszőlő fogyasztása

A csemegeszőlő-fogyasztás fejlődése

Csemegeszőlő fogyasztásunk kultúrája

Összefoglalás

Mészáros Márta – Csoma Zsigmond: A szőlő-, gyümölcs-, must- és borkészítmények édességként, desszertként a szerzetesi asztalon

Az étkezési (csemege) szőlők és eltartásuk

Télre való csemegeszőlő-eltartás módszerei

Aszalással mazsolának

Sűrített must és liktárium

Ürmös és füves borok

Füves, illatosított borok

Aszúborféleségek

Szalmabor

Csoma Zsigmond: Technológiaváltás a 19–20. század fordulóján a magyarországi bencés uradalmak szőlő- és bortermelésében

A bencés uradalmi szőlők jövedelmezősége

Rábai László: Ó kupába új bort tölts! I.

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet újraindulásának rövid története

Szőlőterületek

Pinceépület

Pénzügyi források

Szakemberek

Liptai Zsolt: Ó kupába új bort tölts! II.

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet szakmai háttere

Környezeti adottságok

Fajtaszerkezet

Területméret, művelési mód

Borászattechnológia

Hortobágyi T. Cirill OSB: Szerzetesi élet és gazdálkodás

A Szent Benedek-i tradíció

Spiritualitás és gazdálkodás ma

Működési „ars poetica” ma

Konkrétumok

A turizmus

Apátsági termék család

Pannonhalmi Apátsági Pincészet

Távlatok

„ad vinum diserti…” (Monastic Viticulture in Pannonhalma)  

The Benedictine contribution to European viticulture

Grapes and wine in Pannonhalma before the Mongolian Invasion

Vineyard ownership and taxation

On the fringes of the Ottoman Occupation Zone

Renewal in the 18th century

Viticulture and wine-making in the first half of the 19th century

Pannonhalma leading the national vineyard reconstruction program

The development of modern vineyard and cellar technology

Between the two World Wars: Toward a capitalist wine industry

Revival after the democratic turn

A könyv szerzői

Színes képmellékletek

Kapcsolódó kiadványok

Raktáron
4.560 Ft