Leírás
A könyv magyar nyelven elsőként összegzi az állomány-egészségtan ezen állatfajokra vonatkozó legfontosabb ismereteit. Az állomány-egészségtan feladata olyan diagnosztikai módszerek és termelésorientáló programok kifejlesztése és alkalmazása, melyek alapján lehetővé válik az állományszinten előforduló betegség, termés-elmaradás időben való felismerése, az előidéző okok meghatározása és felszámolása.
Agroinform Kiadó, 2003.
Írta: Rafai Pál – Brydl Endre – Nagy Gyula
Lektor: Kovács Ferenc
Kapcsolódó témakör:
Paraméterek
Szerző | Rafai Pál – Brydl Endre – Nagy Gyula |
Cím | A sertés-, szarvasmarha- és baromfitartás higiéniája és állomány-egészségtana |
Kiadó | Agroinform Kiadó |
Kiadás éve | 2003 |
Terjedelem | 422 oldal |
Formátum | B/5, ragasztókötött |
ISBN | 963 502 802 4 |
Tartalom
A sertéstartás higiéniája és állomány-egészségtana
1. fejezet
A sertéstenyésztés főbb jellemzői
2. fejezet
Termelésorientáltantervezett egészségügyi programok
3. fejezet
Ellenőrző listák a termelési környezet kockázati tényezőinek feltárására
4. fejezet
Patomorfológiai adatok gyűjtése, elemzése és szolgáltatása
5. fejezet
Adatgyűjtés és adatfeldolgozás
6. fejezet
A sertéstartás technológiai rendszerei
7. fejezet
A szaporodásbiológiai munka szervezése
8. fejezet
Kocaselejtezés
9. fejezet
Kocák fialás körüli betegségei
10. fejezet
Egészségügyi programok a fialás körül
11. fejezet
A választástól a malac-utónevelés végéig
12. fejezet
Hízóállományok egészségügyi menedzsmentje
13. fejezet
A sertés idült légzőszervi betegségei
14. fejezet
Fogalommeghatározások
A szarvasmarhatartás higiéniája és állomány-egészségtana
15. fejezet
Bevezetés a szarvasmarhatartás állathigiéniai és állomány-egészségtani ismereteibe
16. fejezet
Szarvasmarhaállomány-egészségtani alapismeretek
17. fejezet
Állományszintű adat- és információ-gyűjtés, -feldolgozás és -elemzés
18. fejezet
A telepszemle (farmvizit)
19. fejezet
A szarvasmarhatartás technológiája
20. fejezet
A borjúnevelés higiéniája és állomány-egészségtani kérdései
21. fejezet
A tenyészüsző-nevelés fontosabb állomány-egészségtani szempontjai
22. fejezet
Az energia-egyensúly, a fehérje- és az ásványanyag-forgalom zavarainak megelőzését szolgáló takarmányozási stratégia
23. fejezet
Szubklinikai anyagforgalmi zavarok a tejtermelő tehenészetekben
24. fejezet
A tejtermelő tehenek tőgygyulladása elleni állományszintű védekezésének alapelvei
25. fejezet
Tejhasznú szarvasmarha-állományok szaporodásbiológiai gondozása
26. fejezet
A húsmarha-tartás fontosabb állomány-egészségtani kérdései
27. fejezet
A szarvasmarha lábvég-betegségei
A házityúktartás higiéniája és állomány-egészségtana
28. fejezet
A baromfitermék-előállítás jelentősége a világ élelmezésében
29. fejezet
A baromfitartás technológiájának állathigiéniai szempontjai
30. fejezet
A keltető szerepe és jelentősége a baromfibetegségek terjedésében és megelőzésében
31. fejezet
A betegségek elleni specifikus védekezés állathigiéniai szempontjai
32. fejezet
A tartási és takarmányozási hibák okozta fontosabb (összetett okú) baromfibetegségek
A baromfiállományok állat-egészségügyi felügyelete