A méhészmester könyve
Paraméterek
Szerző | Ruff János |
Cím | A méhészmester könyve |
Kiadó | Szaktudás Kiadó |
Kiadás éve | 2007 |
Terjedelem | 164 oldal |
Formátum | A/5, ragasztókötött |
ISBN | 978 963 9736 40 5 |
A kötet a méhekkel és a méhészkedéssel kapcsolatos teljes ismeretanyagot összefoglalja. Áttekinti a mézelő méh élettanát, a méhcsalád mint életközösség felépítését, tevékenységeit és képességeit, valamint a méhészeti termékek előállítását és a hozzájuk kapcsolódó munkákat. |
|
|
Leírás
A kötet a méhekkel és a méhészkedéssel kapcsolatos teljes ismeretanyagot összefoglalja. Áttekinti a mézelő méh élettanát, a méhcsalád mint életközösség felépítését, tevékenységeit és képességeit, valamint a méhészeti termékek előállítását és a hozzájuk kapcsolódó munkákat. Fontos és napjainkban egyre aktuálisabb fejezete a műnek a méhbetegségek és méhkártevők felsorolása.
Szaktudás Kiadó, 2007.
Mestergazda Könyvek-sorozat
Írta: Ruff János
Lektor: Dr. Ludányi István
Kapcsolódó témakör:
Tartalom
1. A mézelő méh az élővilágban
2. A mézelő méh bonc- és élettanának rövid összefoglalása
2.1. A fej
2.1.1. A méhálca feje
2.1.2. A kifejlett méh feje és a fejen található szervek
2.1.2.1. A szemek
2.1.2.2. A csápok
2.1.2.3. A szájszervek
2.1.2.3.1. A szívó-nyaló szájszerv
2.1.2.3.2. A rágók
2.2. A tor
2.2.1. A szárnyak
2.2.2. A lábak
2.3. A potroh
2.4. A méhek mirigyei
2.4.1. A fej mirigyei
2.4.1.1. A garatmirigy
2.4.1.2. A nyálmirigyek
2.4.2. A potroh mirigyei
2.4.2.1. A viaszmirigyek
2.4.2.2. Az illatmirigy
2.4.2.3. A méregmirigy és a fullánk
2.4.2.4. A rektális mirigyek
2.5. A méh szervrendszerei
2.5.1. Az emésztőrendszer
2.5.2. A keringési rendszer
2.5.3. A méh idegrendszere
2.5.4. A méh légzési rendszere
2.6. A méhek ivarszervei
2.5.1. A női ivarszervek
2.5.2. A hím ivarszervek
3. A méhcsalád, mint életközösség
3.1. Az anya
3.2. A munkásméhek
3.3. A herék
4. A méhcsalád tevékenységei és képességei
4.1. A lépek építése
4.2. A hőmérséklet és a páratartalom szabályozása
4.3. A nektár és virágporforrások felderítése és jelzése
4.4. A nektár gyűjtése és mézzé alakítása
4.5. A virágpor gyűjtése, tárolása
4.6. Vízgyűjtés
4.7. Propoliszgyűjtés
5. A gyűjtéssel kapcsolatos egyéb fogalmak
5.1. Virághűség
5.2. Röpkörzet
5.3. Eltájolás
6. A méhek tanulási képességei
7. A méhcsalád, mint életközösség szaporodása
8. Az anyával kapcsolatos jelenségek és fogalmak
8.1. Nászrepülés és párzás
8.2. Anyátlanság és álanyásság
8.3. Herepetézés
9. A méhcsalád, mint életközösség télen
10. A méhészeti termékek előállítása és a hozzájuk kapcsolódó munkák
10.1. Betelelés, átteleltetés és téli (műhely) munkák
10.1.1. Betelelés
10.1.2. Átteleltetés
10.1.3. Téli munkák
10.2. Kitavaszodás, fölkészülés a főhordásra
10.2.1. Tisztuló kirepülés
10.2.2. Tavaszi vizsgálatok
10.2.3. Építtetés
10.2.4. Rajzás, rajbefogás, betelepítés
10.3. Mézeltetés
10.3.1. Kétanyás mézeltetés
10.3.2. Fészekmézkamrás mézeltetés
10.3.3. Mézeltetés rakodókaptárban
10.3.3.1. Mézeltetés lefejlesztéssel
10.3.3.2. Mézeltetés átfüggesztéssel
10.3.3.3. Mézeltetés fészekkettőzéssel
10.3.3.4. Mézeltetés fejeléssel
10.4. A méz elszedése
10.4.1. Mézelszedés lesepréssel
10.4.2. Mézelszedés lefúvással
10.4.3. Mézelszedés vegyszeres leűzéssel
10.4.4. Mézelszedés szöktetéssel
10.5 A méz kinyerése a lépekből
10.5.1. Fedelezés
10.5.2. A méz pergetése
10.5.2.1. A pergetők típusai
10.5.3. A pergetés művelete
10.5.4. A méz szűrése
10.5.5. A pergetett lépek visszaadása
10.5.6. A méz tárolása, kezelése
10.6. Virágportermelés
10.6.1. A virágpor gyűjtésének eszközei, használatuk
10.6.2. A virágpor szárítása és annak eszközei
10.6.3. A szárított virágpor tisztítása és annak eszközei
10.6.4. A szárított virágpor tárolása, gondozása, szállítása
10.6.5. A nyers virágpor mélyhűtése
10.7. A viasztermelés és eszközei
10.7.1. Viaszolvasztás préseléssel
10.7.2. Viaszolvasztás centrifugálással
10.7.3. A viasz összefőzése, tisztítása, tárolása
10.8. A viasz méhészeti célú fölhasználása, azaz a műlépkészítés
10.8.1. Műlép készítése öntvehengerléssel
10.8.2. Műlép készítése hideghengerléssel
10.9. A méhek szaporítása
10.9.1. Seprett raj készítése
10.9.2. Osztott raj készítése
10.9.3. Fészkes böngészett raj készítése
10.9.4. Méhcsaládok rajállapotba helyezése
10.10. Méhanyanevelés
10.10.1. Tenyészcsalád, illetve tenyészanyag kiválasztása
10.10.2. A dajkacsalád kialakítása, előkészítésre
10.10.2.1. Anyátlan dajka készítése
10.10.2.2. Gyorsdajka készítése
10.10.2.3. Anyás dajka készítése
10.10.3. A tenyészanyag előkészítése a neveléshez
10.10.3.1. Lépszalag, osztott sejt készítése
10.10.3.2. Anyanevelés álcaáthelyezéssel
10.10.4. A fedett bölcsők keltetése
10.10.5. A pároztatás
10.10.5.1. A kispároztatók betelepítése
10.10.5.2. A tartalékcsaládos pároztatók betelepítése
10.10.6. Az új méhanyák felhasználása
10.10.7. A méhanyák jelölése
10.11. Lépesméztermelés
10.11.1. A táblás lépesméz termelése
10.11.2. Az üveges lépesméz termelése
10.11.3. A dobozos lépesméz termelése
10.11.4. A keretkés lépesméz termelése
10.12. Méhméregtermelés
10.13. Pempőtermelés
11. A méhek etetése
11.1. Az etetés anyagai
11.2. A szirupkészítés eszközei
11.3. A szirup kijuttatása a méhekhez
11.4. Az etetők különböző formái
12. A legfontosabb méhbetegségek és méhkártevők
13. A méhlegelő és a vándorlás
13.1. A méhlegelő fogalma és a hazai méhlegelő legfontosabb növényei
13.2. A vándorlás fogalma, jelentősége, szabályai