Leírás
Tasnádi Róbert A magyar haltenyésztés története című könyve első kiadásának megjelenése óta 17 év elröppent, és a szerző sincs már közöttünk idestova 11 éve… A szerző óriási űrt hagyott maga után, mert az egyik utolsó képviselője volt a magyar haltenyésztők ama nagy nemzedékének, akik tudományosan felkészült elméleti szakemberként és gyakorló haltenyésztőként a XX. század második felének tógazdasági haltenyésztését a saját kétkezi munkájuk és szürkeállományuk által formálták és világszínvonalúra fejlesztették. Neki és kortársainak, az „aranygeneráció” áldásos munkájának köszönhető, hogy az agráriumon belül a nemzetgazdasági súlyához képest mindig talán picit magasabban pozícionálva tudták képviselni a halászati ágazat érdekeit, és ezáltal képesek voltak még nagyobb eredményeket elérni. A szerzőnek Isten adta tehetsége volt a lényeglátáshoz, a rendszerezéshez, és rendkívüli alaposságú irodalomfeldolgozással nézett utána olyan témáknak is a halászaton belül – ilyen azért vajmi kevés volt (!) –, amit maga a szakmában nem művelt. Ez köszön vissza a könyv lapjain. A mű 2002. évi első kiadása óta sem jelent meg olyan munka, amely átfogóan feldolgozta volna a magyar haltenyésztés történetét, és mivel a könyv azóta teljesen elfogyott a kereskedelmi forgalomban, és a szakmában továbbra is (reménybeli) igény van a múlt megismerésére, ezért időszerűvé vált az újbóli kiadása. Ezzel az új kiadással állítunk emléket a múlt század egyik legnagyobb formátumú magyar haltenyésztőjének, Tasnádi Róbertnek.
Udvari Zsolt
Agroinform Kiadó, 2019.
Írta: Tasnádi Róbert
Lektor: Dr. Pintér Károly
Paraméterek
Szerző | Tasnádi Róbert |
Cím | A magyar haltenyésztés története |
Alcím | 2., bővített kiadás |
Kiadó | Agroinform Kiadó |
Kiadás éve | 2019 |
Terjedelem | 160 oldal |
Formátum | B/5, ragasztókötött |
ISBN | 978 615 5666 29 2 |
Tartalom
Előszó az első kiadáshoz
Előszó a második kiadáshoz
1. Bevezetés
2. Halászat: az ősfoglalkozástól a népfoglalkozásig
3. A magyar halgazdálkodás története
3.1. Az államalapítástól a XIX. század derekáig
3.1.1. A tógazdasági haltenyésztés múltja
3.1.2. Halászati múltunk krónikásai
3.2. 1865-től a jelenkorig
3.2.1. A modem haltenyésztés kezdetei
3.2.2. A XX. század haltenyésztése 1945-ig
3.2.2.1. Magyar Tógazdaságok Rt.
3.2.3. 1945 után a XX. század végéig
3.2.4. A modern haltenyésztést megalapozó és továbbfejlesztő személyiségek
3.3. Különleges szerepű halgazdaságaink
3.3.1. Halászati Szövetkezetek Tógazdasága, Dinnyés
3.3.2. Temperáltvizű Halszaporító Gazdaság, Százhalombatta (TEHAG)
4. A haltenyésztés elméleti alapjainak történeti áttekintése
4.1. A limnológiai kutatás kezdetei
4.1.1. A limnológia magyar előfutárai
4.2. A magyar limnológiai kutatás intézményei
4.3. Jeles limnológusaink
5. A halgazdálkodás szakágainak története
5.1. A modern haltenyésztés: tudomány és szakma
5.2. A haltenyésztés szakágakra bomlik
5.2.1. A halszaporítás története
5.2.2. A halastó hozamnövelésének története
5.2.2.1. A Woynárovich-féle széntrágyázási módszer
5.2.2.2. Egyéb hozamfokozó módszerek. . . .117
5.2.3. A haltakarmányozás története
5.2.3.1. Szakmai „finomítások”
Mindenevés vagy vegyes táplálkozás?
Keményítőérték
5.2.4. A halegészségügy története
5.2.4.1. A halbetegségek elleni védekezés új korszaka
5.2.4.2. A halegészségügy megalapozói
6. A halkereskedelem története
7. Horgászcélú halgazdálkodás
8. Halászati szakoktatás
8.1. Az alap- és középfokú szakképzés
8.2. Felsőfokú szakképzés
8.3. Halászat: a szaklap
8.4. Szakkönyveink a fejlődésben
Utószó
Felhasznált és részben ajánlott irodalom