A gasztronómia története
Paraméterek
Szerző | Bódiné Fekete Éva |
Cím | A gasztronómia története |
Alcím | 3. kiadás |
Kiadó | Műszaki Könyvkiadó |
Kiadás éve | 2012 |
Terjedelem | 182 oldal |
Formátum | B/5, ragasztókötött |
ISBN | 978 963 16 6013 5 |
Könyvünket ajánljuk minden ínyencnek, hobbiszakácsnak és történelem iránt érdeklődőknek. Az oktatásban a Gasztronómiai alapismeretek tantárgyhoz javasoljuk szakiskolás és szakközépiskolás tanulók számára, valamint az OKJ-s képzésekben részt vevőknek is segítséget nyújt a vizsgára felkészülés során. |
|
|
Leírás
Amerika felfedezése addig nem ismert zöldségekkel, gyümölcsökkel, fűszerekkel gazdagította a „vén kontinens” éléskamráit. Természetesen részletesen szó esik a méltán híres francia konyhaművészet kezdeteiről, a forradalom korának étkezéseiről és a francia szakácsművészet kiemelkedő egyéniségeiről. A hazai gasztronómiát a honfoglalás előtti magyarok étkezési szokásaival kezdi bemutatni a könyv. A magyar konyha fejlődését is befolyásolta hazánk történelme. A hagyományos magyaros ételek kialakulásán túl a kötet részletezi hazánk tájegységeinek jellegzetes ételeit, ételkészítési eljárásait. Az ételek mellett szó esik a „borok királyáról, a királyok boráról”, a tokajiról is.
Könyvünket ajánljuk minden ínyencnek, hobbiszakácsnak és történelem iránt érdeklődőknek. Az oktatásban a Gasztronómiai alapismeretek tantárgyhoz javasoljuk szakiskolás és szakközépiskolás tanulók számára, valamint az OKJ-s képzésekben részt vevőknek is segítséget nyújt a vizsgára felkészülés során.
Műszaki Könyvkiadó, 2012.
MK-6013-3
Írta: Bódiné Fekete Éva
Lektor: Pető Gyula
Kapcsolódó témakör:
Tartalom
Előszó
A gasztronómiáról általában
A gasztronómia fogalma
A gasztronómia társszavai
A vendéglátásban dolgozók
Menü és étrend
Az étrend összeállításának legfontosabb szempontjai
Az őskor emberének étkezési szokásai
Mezopotámia–Babilon
Az ókori Egyiptom
Az ókori görögök étkezési szokásai
A rómaiak étkezési kultúrája
Borkultúra
Híres római ínyencek
A patríciusok étkezési szokásai
A plebejusok étkezése
A kelták és a gallok ételei
A honfoglalás előtti magyarok szokásai és étkezése
Olvasmány: Honfoglalás kori ételek sütő- és főzőversenye
A francia konyhaművészet kezdetei
Taillevent munkássága
A franciák étkezési szokásai
Az itáliai reneszánsz és Mátyás király korának étkezési szokásai
A magyar reneszánsz étkezési kultúra
Híres szakácsok
Olvasmány: Nagyszakácsi nemzetközi királyi szakácsverseny
Amerika színre lép
Kukorica
Paradicsom
Paprika
Burgonya
Napraforgó
Kakaó
Dohány
Pulyka
XIV. Lajos és korának étkezési kultúrája
XIV. Lajos, a Napkirály
A köznép étkezése
A francia konyha az 1600-1700-as években
A kor híres ínyencei
A nagy francia forradalom kora
Bonaparte Napóleon étkezési szokásai
Brillat-Savarin élete és munkássága
Marié Antoine Careme – a konyhák királya
A francia konyha további neves személyei
A magyar konyha a XVI-XX. században
A magyar konyha általános jellemzői
Jellegzetes magyar ételek
A magyar konyha tájegységenként
Alföld
Észak-Magyarország
A főváros és környéke
A Balaton és környéke
Dunántúl
A tokaj-hegyaljai történelmi borvidék
A tokaji aszú készítése
Hírességek, irodalmárok véleménye a tokaji borról
A tokaji borvidék borainak felhasználása, kínálatuk a vendéglátásban
1. függelék – A Venesz József-díj
2. függelék – A Schnitta Sámuel-díj
3. függelék – Idézetek, szólások a gasztronómia területéről
4. függelék – Hazai és nemzetközi gasztronómiai szakkifejezések
Irodalomjegyzék